EN HR
  • Vila

    La Fee

    Info

    Redatelj: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy
    Scenarist: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy
    Producent: Marina Festré
    Produkcijska kuća: Courage Mon Amour Films, MK2 Productions, France 3 Cinéma
    Direktor fotografije: Claire Chidéric
    Montaža: Sandrine Deegen
    Glumci: Bruno Romy, Didier Armbruster, Dominique Abel, Fiona Gordon

    Zemlja: Belgija, Francuska
    Godina: 2011.
    Trajanje: 93 minute

    Sinopsis

    Nakon cijenjenih Ledenjaka i Rumbe, belgijska redateljska trojka Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy dolazi nam s još jednim zabavnim ostvarenjem. Dom je noćni portir u malenom hotelu u industrijskom i lučkom gradu Le Havreu. Jedne noći dolazi neobično odjevena žena po imenu Fiona, koja tvrdi da je vila. Kaže Domu da će mu ispuniti tri želje. Ispuni mu prve dvije, a zatim tajanstveno nestane. Dom se u međuvremenu zaljubio u Fionu te kreće u potragu za svojom neuhvatljivom vilom. Ovaj treći igrani film darovitog komičarskog trija Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja sadrži niz slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija. Prepun živopisnih sporednih likova i graciozno izvedenih plesnih prizora, film Vila je hirovita priča o sreći koju je moguće pronaći u svakom, pa i najobičnijem životu.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni filmski festival u Hamptonu 2011. – nagrada Zlatna morska zvijezda za igrani film
    Nagrade Magritte 2011. – najbolji zvuk, najbolji kostimi
    Kanski filmski festival 2011.
    Međunarodni filmski festival u Vancouveru 2011.

    Životopis redatelja

    Fiona Gordon je Kanađanka. Rođena je u Australiji 1957. godine, a živi u Bruxellesu. Dominique Abel je Belgijanac. Rođen je u Thuinu 1957., a živi u Bruxellesu. Oboje su studirali pokret i kazalište u Parizu. Kratke filmove počeli su snimati 1990-ih godina. Bruno Romy je bio učitelj matematike, poslovođa u supermarketu, klaun, kazališni tehničar. Zatim je odlučio snimati filmove. Svoj prvi film Ledenjak snimali su tijekom 2004. i 2005. godine. Drugi, Rumba, snimili su 2008. Oba su prikazana u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala te su nagrađena Zlatnim kolicima. Vila je treći igrani film koji su zajednički snimili.

    Iz kritika

    Originalna, zaigrana bajka!
    The Hollywood Reporter

    Za razliku od Petera Sellersa, Jacquesa Tatija i ostalih koji su briljirali u ovom žanru, Dom i Fiona u paru donose dobrodošao dašak romanse.
    Variety