EN HR
  • Žene na rubu živčanog sloma

    Mujeres al borde de un ataque de nervios, komedija

    Info

    Redatelj: Pedro Almodóvar
    Scenarist: Pedro Almodóvar
    Producent: Pedro Almodóvar
    Produkcijska kuća: El Deseo, S.A.
    Direktor fotografije: José Luis Alcaine
    Montaža: José Salcedo
    Glazba: Bernardo Bonezzi
    Glumci: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano, Rossy de Palma, María Barranco

    Zemlja: Španjolska
    Godina: 1988.
    Trajanje: 89'

    Sinopsis

    Televizijska glumica Pepa pokušavajući doći do bivšega ljubavnika, slatkorječivog zavodnika Ivána, koji ju je upravo ostavio, izazvat će lavinu komplikacija i događaja, a na koncu uvjeriti sebe i svoje živčane suparnice da ni jednoj od njih Iván nije potreban. Kultna komedija 'Žene na rubu živčanog sloma' popularnost duguje spoju komičnih nesporazuma i popularne farse, ekscentričnim i kompleksnim ženskim likovima te camp vizualnom stilu, po kojima je Almodóvar postao prepoznatljiv. Redatelj stvara vlastiti tip emancipirane, ali frustrirane žene koja vodi bitku ne samo s muškarcima, nego i s drugim ženama, vlastitim željama i iluzijama, a u slučaju Pepe i s medijima. Upravo 'Žene na rubu živčanog sloma' stječu mu atribut „ženskog redatelja“ čije uratke odlikuju svjesna estetizacija kiča i žanrovski eklekticizam (najčešće spaja komediju, melodramu i kriminalistički film), te trajne tematske preokupacije polusvijetom, ženskim likovima, promjenjivim spolnim identitetima i nekonvencionalnim seksualnim opredjeljenjima.

    Nagrade i festivali

    Dodjela Oscara 1989. - nominacija za najbolji film na stranom jeziku
    Europske filmske nagrade 1988. - nagrada za najbolji film mladog autora, nagrada za najbolju glavnu glumicu (Carmen Maura).
    Španjolske nacionalne filmske nagrade Goya - najbolji film, originalni scenarij, montaža, glavna glumica (Carmen Maura) i sporedna glumica (María Barranco)

    Životopis redatelja

    Redatelj, scenarist, producent i nekadašnji glumac, Pedro Almodóvar jedan je od međunarodno najuspješnijih španjolskih filmaša. Ističe se specifičnim vizualnim stilom prepoznatljivim po camp estetici. Dobitnik je Oscara za filmove 'Sve o mojoj majci' i 'Pričaj s njom', a poznat je i po filmovima 'Žene na rubu živčanog sloma', 'Živo meso', 'Cvijet moje tajne' i 'Vraćam se'.

    Film prikazujemo u sklopu programa Kinolektira.