EN HR
  • Zimska braća

    Vinterbrødre

    Info

    Redatelj: Hlynur Pálmason
    Scenarist: Hlynur Pálmason
    Producent: Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Hlynur Pálmason, Anton Máni Svansson
    Produkcijska kuća: Masterplan Pictures ApS, Join Motion Pictures
    Direktor fotografije: Maria Von Hausswolff
    Montaža: Julius Krebs Damsbo
    Glumci: Elliott Crosset Hove, Simon Sears, Victoria Carmen Sonne, Peter Plaugborg, Lars Mikkelsen

    Zemlja: Danska, Island
    Godina: 2017.
    Trajanje: 94'

    Sinopsis

    Atmosferična pripovijest o dva brata smještena u smrznuti zimski krajolik rudarske zajednice. Emil je autsajder, čudak kojeg sumještani tek nevoljko prihvaćaju zbog društvenijeg i zgodnijeg brata Johana. U slobodno vrijeme proizvodi ilegalnu rakiju od ukradenih tvorničkih kemikalija i žudi za osjećajem strasti i pripadanja. Kada jednom radniku pozli, Emil i njegova rakija glavni su sumnjivci. A tu je i Johanova izdaja. Mlada Anna u koju je Emil zaljubljen odabrala je njegovog brata. Okružen sablasnom, gotovo apokaliptičnom atmosferom industrijskog pejzaža ispunjenog zaglušujućim zvukovima tvornice i rudnika, Emil postupno gubi kontrolu. Nasilje je neizbježno. Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca i nagradu Europa Cinemas Label.

    Nagrade i festivali

    Locarno International Film Festival 2017 – najbolji glumac, nagrada Europa Cinemas Label, Junior Jury Award, Ecumenical Jury Special Mention
    Toronto International Film Festival 2017

    Životopis redatelja

    Hlynur Pálmason rođen je 1984. na Islandu. Studirao je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole). Režirao je nekoliko kratkih filmova. Njegov najnoviji kratki film, 'Sedam brodova' ('Seven Boats') iz 2014., premijerno je prikazan u Torontu. 'Zimska braća' njegov je dugometražni prvijenac.

    Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr.