EN HR
 • Evlija Çelebi i napitak besmrtnosti (7. Tjedan turskog filma)

  11:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Serkan Zelzele
  Scenarist: Arzu Demirel Birinci, Uğur Uzunok
  Producent: Hakan Bas, Alper Özdemir, Cengiz Özdemir
  Glazba: Doğukan Şahin
  Glumci: Haluk Bilginer, Cengiz Küçükayvaz, Nursel İdiz, Ahmet Kural, Murat Cemcir

  Zemlja: Turska
  Godina: 2014.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Glasoviti putopisac Evliya Çelebi 1600. godine zajedno sa svojim najboljim prijateljem gusanom popije napitak besmrtnosti kako bi mogao dugo putovati na sve strane svijeta, međutim uhvati ih zla kraljica i oni zaspu dubokim višestoljetnim snom. Obojica se probude u Istanbulu nakon 400 godina i dočeka ih neugodno iznenađenje: zla kraljica koja ih je stoljećima prije proganjala, ni sada ih neće ostaviti na miru.

  Životopis redatelja

  Serkan Zelzele turski je redatelj koji već dvadesetak godina radi na brojnim projektima digitalne animacije i području vizualnih efekata. 'Evlija Çelebi i napitak besmrtnosti' njegov je prvi redateljski uradak.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Dvorana Müller
  27.5. Nedjelja, 11:00

 • Sladoled! (7. Tjedan turskog filma)

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yüksel Aksu
  Scenarist: Yüksel Aksu
  Producent: Yüksel Aksu, Tankut Kılınç, Eyüp Boz
  Direktor fotografije: Eyüp Boz
  Glazba: BaBa ZuLa
  Glumci: Turan Özdemir, stanovnici Muğle

  Zemlja: Turska
  Godina: 2005.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  „'Sladoled!' je tragikomična priča o beznadnoj borbi malih poduzetnika (koje ovdje predstavlja proizvođač sladoleda) u današnjoj globalnoj ekonomiji “. Ovim je riječima redatelj Yüksel Aksu opisao svoj film. U ljeto 2005. godine, okupio je oko 2000 stanovnika Muğle i uz njihovu pomoć i angažman odlučio snimiti film međunarodnih standarda. Film priča priču o Aliju, lokalnom prodavaču sladoleda koji pokušava preživjeti boreći se protiv konkurencije – velikog i poznatog brenda sladoleda. Ali je kupio lijepo novo vozilo i kruži mjestom kako bi promovirao svoj proizvod. Skupina vragolastih dječaka jednog mu dana ukrade vozilo i dok Ali bijesan optužuje velike proizvođače za krađu dječaci uživaju u besplatnom sladoledu.

  Životopis redatelja

  Yüksel Aksu rođen je 1966. u okrugu Ula pokrajine Muğla u Turskoj. Diplomirao je na Odsjeku za kinematografiju sveučilišta Dokuz Eylül. Bavio se prodajom od vrata do vrata, radio kao konobar, trgovac, bavio se poljoprivredom, čak i kao rudar za Institut za rudarska istraživanja (MTA). U periodu između 1988. i 1993. godine radio je kao glumac u Državnom teatru u Izmiru i u nekoliko privatnih kazališta. Godine 1990. započeo je svoj rad kao asistent redatelja Yusufa Kurçenlija te radeći na stvaranju mnogih filmova i televizijskih serija kao koordinator, supervizor i scenarist. 'Dondurmam gaymak' / 'Sladoled!' je njegov je prvi dugometražni film.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  27.5. Nedjelja, 17:00

 • Leo da Vinci: Misija Mona Lisa (Kino Bibijada)

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Sergio Manfio
  Scenarist: Anna Manfio, Francesco Manfio, Sergio Manfio, Davide Stefanato
  Producent: Fabio Testa
  Montaža: Umberto Barison
  Glazba: Marco Fedalto
  Glumci: Glasovi: Zoran Pribičević, Tihana Fraculj, Dragan Peka, Sandra Hrenar, Jan Pentek, Mladen Vassary, Branko Smiljanić, Siniša Ružić, Dražen Bratulić

  Zemlja: Italija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 82'
  Uzrast: Svi uzrasti
  Početak prikazivanja: 27.4.2015.

  Sinopsis

  Život u gradu Vinciju prolazi mirno: mladi Leo da Vinci radi na novim izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa promatra i podruguje im se. Jednog dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukoba s piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

  Leo da Vinci: Misija Mona Lisa from 2i Film on Vimeo.

  Dvorana Müller
  27.5. Nedjelja, 17:15

  Kupi ulaznice

 • Ne pričaj mi priče (7. Tjedan turskog filma)

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Burak Aksak
  Scenarist: Burak Aksak
  Producent: Necati Akpınar
  Direktor fotografije: Turskoz Golebeyi
  Glazba: Cem Yıldız
  Glumci: Hande Doğandemir, Fatih Artman, Cengiz Bozkurt, Sadi Celil Cengiz

  Zemlja: Turska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 108'

  Sinopsis

  Riza je sramežljivi vozač dolmuša kojeg vole svi stanovnici istanbulske četvrti Suriçi u kojoj se rodio i oko koje se vrti čitav njegov život. Sve će se promijeniti kada u njegov život uđe Ayperi, djevojka koja će sve okrenuti naglavačke i natjerati Rizu da preispita sve u što je vjerovao do momenta kada ju je upoznao. Jer Ayperi, poput vile iz neke bajke uljepša sve što dotakne...

  Životopis redatelja

  Burak Aksak turski je glumac, scenarist i redatelj koji je radio na brojnim kratkometražnim filmovima i scenarijima za poznate televizijske serije (od kojih je njegova najpoznatija 'Leyla i Mecnun'). U posljednje vrijeme okrenuo se režiranju filmova od kojih su najnoviji 'Deli Dumrul' i 'S kime ti plešeš?' / 'Sen kiminle dans ediyorsun?'.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  27.5. Nedjelja, 19:00

 • Dvostruki ljubavnik 15

  19:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: François Ozon
  Scenarist: François Ozon, Philippe Piazzo, Joyce Carol Oates (prema romanu 'Život blizanaca')
  Producent: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer
  Produkcijska kuća: Mandarin Films, FOZ, Mars Films
  Direktor fotografije: Manuel Dacosse
  Montaža: Laure Gardette
  Glazba: Philippe Rombi
  Glumci: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 107'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2018.

  Sinopsis

  Chloe je mlada, krhka žena koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula. Nakon nekoliko mjeseci veze, njih dvoje započnu živjeti zajedno, ali Chloe uskoro otkriva da joj njezin ljubavnik cijelo vrijeme skriva dio svog pravog identiteta...

  Nagrade i festivali

  Međunarodni filmski festival u Cannesu 2017. - nominacija za Zlatnu palmu

  Životopis redatelja

  François Ozon, rođen 1967., francuski je filmski redatelj i scenarist. Međunarodnu prepoznatljivost stekao je filmovima '8 žena' ('8 femmes', 2002.) i 'Bazen' ('Swimming Pool', 2003.). Ozon je jedan od najistaknutijih francuskih redatelja srednje generacije.

  Dvorana Müller
  27.5. Nedjelja, 19:15

  Kupi ulaznice

 • Put (7. Tjedan turskog filma)

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Şerif Gören
  Scenarist: Yılmaz Güney
  Producent: Edi Hubschmid, Yılmaz Güney
  Direktor fotografije: Erdoğan Engin
  Glazba: Sebastian Argol, Zülfü Livaneli
  Glumci: Tarik Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoğlu, Semra Uçar, Hikmet Çelik

  Zemlja: Turska
  Godina: 1982.
  Trajanje: 114'

  Sinopsis

  Proglašen jednim od najboljih filmova u povijesti turske kinematografije, film Put nam donosi svojevrstan portret Turske, njezina naroda i običaja te vlasti, sve kroz priču o petorici zarobljenika koji odslužuju kaznu u strogo čuvanom zatvoru, a koji dobiju tjedan dana slobodno kako bi posjetili svoja sela i svoje obitelji. Međutim, put do njih je dug, opasan i mučan. Vanjski svijet nije nimalo drukčiji od onog zatvorskog. I u njemu vladaju nepravda i ugnjetavanje.

  Životopis redatelja

  Şerif Gören rođen je 1944. godine u Xanthiju, u Grčkoj. Uz brojne poznate filmove koje je sam potpisao, dobitnik je Zlatne palme za film 'Put' koji je režirao u ime Yılmaza Güneya, dok je on služio zatvorsku kaznu.

  Yılmaza Güney rodio se 1937. godine u mjestu Yenice, u turskoj pokrajini Adana. Bio je redatelj, glumac, scenarist, producent i pisac. Od 1958. godine radi kao glumac, producent i asistent redatelja Atifa Yılmaza. Godine 1961. optužen je za širenje komunističke propagande i služi dvogodišnju kaznu zatvora. Nakon izlaska iz zatvora počinje pisati scenarije, glumiti u brojnim filmovima i postaje jedan od najpopularnijih turskih glumaca, a i počinje režirati svoje prve filmove. U periodu kada je radio pripreme za snimanje filma 'Sirotinja' / 'Zavallılar' 1975. godine, uhićen je zbog navodnog ubojstva suca tijekom fizičkog obračuna u jednom restoranu i osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Tijekom boravka u zatvora nastavio je pisati scenarije prema kojima su njegovi suradnici, sljedeći njegove upute, režirali sve filmove s kojima je stekao slavu. 1979. godine bježi iz zatvora u Francusku i radi na montaži svojeg najzapaženijeg filma 'Put' / 'Yol' i nastavlja raditi i živjeti. Film 'Put' je Zlatnu palmu za najbolji film u Cannesu podijelio s filmom 'Nestali' (1982) Coste Gavrasa. Preminuo je u 1984. godine u 47. godini života.

  7. Tjedan turskog filma

  Ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  27.5. Nedjelja, 21:00

 • Kraljev izbor

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Erik Poppe
  Scenarist: Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland
  Producent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
  Produkcijska kuća: Film i Väst, Newgrange Pictures, Paradox
  Direktor fotografije: John Christian Rosenlund
  Montaža: Einar Egeland
  Glazba: Johan Söderqvist
  Glumci: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen

  Zemlja: Norveška
  Godina: 2016.
  Trajanje: 133'
  Početak prikazivanja: 26. 4. 2018.

  Sinopsis

  Temeljen na istinitim događajima, ovaj patriotski ep je prošle godine u Norveškoj potukao sve rekorde gledanosti. Klasičan film u najboljem smislu tog pojma. Filmski besprijekorno realizirano razdoblje povijesti koje je odraz i sadašnjeg trenutka moderne Norveške. Prati tri dana u travnju 1940. tijekom Drugoga svjetskog rata kada je tadašnji kralj Haakon VII. bio suočen s važnom odlukom hoće li (ili ne) surađivati s njemačkom vojskom koja je invazivno ušla u nepripremljen Oslo, nudeći im "zaštitu" od Britanaca. Odluči li se Vlada na suradnju s Nijemcima, Kralj je spreman odreći se prijestolja i potaknuti vojni i civilni otpor. Tako sebe i svoju obitelj stavlja u golemu opasnost, ali si i jamči počasno mjesto u analima norveške povijesti.

  Nagrade i festivali

  Norveški kandidat za nagradu Oscar 2017.

  Životopis redatelja

  Erik Poppe (rođen 24. lipnja 1960.) je norveški filmski redatelj, scenarist i bivši snimatelj. Jedini je redatelj koji je triput dosad osvojio uvaženu nagradu Norwegian Film Critics Award za najbolji dugometražni film. Karijeru je započeo kao ratni fotoreporter, a kasnije se posvetio filmu i režiranju dokumentarnih filmova. Njegova filmografija uključuje naslove 'Hawaii, Oslo' (2005.), 'Troubled Water' (2008.) i '1000 Times Good Night' (2013.).

  Dvorana Müller
  27.5. Nedjelja, 21:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno