EN HR
 • Ženske perspektive - konferencija o suvremenoj fotografiji

  Sinopsis

  Ovogodišnja konferencija o suvremenoj fotografiji održat će se u petak, 14. rujna od 14:30 do 19:30 h u dvorani Müller. Konferencija se sastoji od tri panela i fokusirat će se na sjecište teorijskih tumačenja ženskog pogleda i njegova proučavanja u radu umjetnica koje izlažu na festivalu, kao i na promjene u ulozi i položaju suvremene fotografkinje. Koordinatorice i autorice konferencije Lea Vene i Barbara Gregov odlučile su napustiti konvencionalnu formu konferencije iz razloga što se teorijske rasprave o ženskom pogledu često odvijaju na distanci od samih žena i djevojaka, čime ih se otuđuje od dominantnih diskursa i prikaza djevojačkih i ženskih identiteta. Kroz razgovore s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama, svaki panel će u prvi plan staviti ženske perspektive i naglasiti njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja. Konferencija je otvorena za javnost.


  1) PERSPEKTIVE FOTOGRAFKINJA DANAS : 15:00 – 16:15h
  izlagačice: Fiona Rogers, Emma Bowkett, Marina Paulenka, Anna-Kaisa Rastenberger
  Panel će se baviti položajem fotografkinja na međunarodnoj fotografskoj sceni i među njezinim akterima te u kontekstu uvjeta proizvodnje i prezentacije fotografije. Također će biti riječi o ulozi kustosa/ica, festivala, fotografskih nagrada i različitih inicijativa koje daju podršku ženama u fotografiji. S kojim se problemima susreću fotografkinje, kako raskrstiti s dominantnim narativima i promicati ženski aktivizam? Zašto je fokus na rodne odnose na fotografskoj sceni važan za raspravu i razotkrivanje odnosa moći u fotografskoj industriji?

  2) FOTOGRAFIJA, ETIKA I DRUGI : 16:30 – 17:45h
  izlagačice: Nina Berman, Ulla Deventer, Laia Abril i Sandra Vitaljić
  Panel će biti posvećen ulozi fotografije u artikuliranju ženskih iskustava te povezivanju osobnog s povijesnim i kulturnim aspektima. Zanima nas na koji način se fotografija koristi i kako se može koristiti za ukazivanje za opresiju, diskriminaciju, stereotipizaciju i dehumanizaciju. Također, želimo istražiti prepreke u reprezentaciji životnih iskustva marginaliziranih subjekata bez obzira na to jesu li prikazi fikcionalni ili dokumentarni. Želimo potegnuti pitanje odgovornosti, pristanka i anonimnosti u okviru umjetničke proizvodnje i diseminacije. Cilj nam je prezentirati i raspraviti o umjetničkim praksama koje donose novo poimanje etike, prava, drugosti, moći i subjektiviteta u fotografiji.

  3) DJEVOJKA - PRISVAJANJE POGLEDA: 18:00 – 19.15h
  izlagačice: Amalia Ulman, Arvida Byström, Lana Pukanić i Tomoko Sawada

  Panel će problematizirati koncept ženskog pogleda i fokusirati se na umjetnice i umjetničke prakse koje propituju norme ženstvenosti i samoreprezentaciju. Istražit će kako različite suvremene metode kreiranja portreta preispituju tradicionalne ideje identiteta, individualizma i konformizma. Razmotrit će mogućnosti samoosnaživanja i samobrendiranja putem digitalnih medija, kao i načine na koje konvencije društvenih medija oblikuju proizvodnju i distribuciju konstrukcija djevojaštva i ženskosti. Kada žene istražuju vlastiti rodni identitet kroz umjetnost, kada je njihova umjetnost oblik samoizražavanja, ona je često podcjenjivana i percipirana tek kao proizvod 'djevojačke kulture'. Na taj način prikriva se važni proces posredovanja koji je ključan za samoreprezentaciju žena i djevojaka. Panel će se također pozabaviti pitanjem umjetničkog rada u širem smislu, ali osobito njegovom poveznicom sa ženskošću. Naglasit će se količina rada koja je potrebna da bi se očuvali određeni vizualni aspekti konvencionalne ženstvenosti, a istovremeno se u potpunosti potkopao sam taj koncept.

 • Vjernost 12

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Michaël R. Roskam
  Scenarist: Thomas Bidegain, Noé Debré, Michaël R. Roskam
  Producent: Pierre-Ange Le Pogam
  Produkcijska kuća: Savage Film,Stone Angels,Kaap Holland Film
  Direktor fotografije: Nicolas Karakatsanis
  Montaža: Alain Dessauvage
  Glazba: Raf Keunen
  Glumci: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke

  Zemlja: Belgija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 130'
  Početak prikazivanja: 13. 9. 2018.

  Sinopsis

  Adèle Exarchopoulos je Bibi, glamurozna automobilska trkačica, a Matthias Schoenaerts je Gigi, slatkorječivi mladić koji svima govori da se bavi uvozom i izvozom automobila. Gigi se do ušiju zaljubljuje u Bibi nakon što ju jednoga dana ugleda za vrijeme utrke. Njih dvoje počinju se viđati, ali Gigi skriva tajnu: njegovi „poslovni putovi“ u inozemstvo zapravo su odlasci u pljačke banaka. Bibi uskoro naslućuje da nešto nije u redu te ga moli da prestane pa joj Gigi daje klasično holivudsko obećanje: samo još jedan posao. A svi znamo što se s takvima događa…

  Nagrade i festivali

  International Film Festival of India 2017. - nominacija za najbolji film
  Nagrade Magritte (Belgija, 2018.) - nominacija za najbolju montažu

  Životopis redatelja

  Michaël R. Roskam belgijski je filmski redatelj kojeg je časopis Variety uvrstio na listu deset najboljih europskih redatelja na koje treba obratiti pozornost. Njegov dugometražni prvijenac 'Rundskop' (2011) nominiran je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Njegov drugi film 'The Drop' (2014) uz hvalospjeve kritike premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Torontu i uključuje posljednji filmski nastup Jamesa Gandolfinija prije smrti. Kriminalistička drama 'Vjernost' (2017) označava njegov povratak belgijskoj kinematografiji nakon pet godina.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  14.9. Petak, 18:30
  15.9. Subota, 20:45
  16.9. Nedjelja, 18:00
  17.9. Ponedjeljak, 20:00

  Dvorana Müller
  18.9. Utorak, 18:00
  19.9. Srijeda, 20:15

 • Laponska krv

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Amanda Kernell
  Scenarist: Amanda Kernell
  Producent: Lars G. Lindström
  Produkcijska kuća: Nordisk Film Production Sverige AB, SVT, Bautafilm, Nordisk Film Production A/S, DigiPilot A/S
  Direktor fotografije: Sophia Olsson
  Montaža: Anders Skov
  Glumci: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri

  Zemlja: Norveška, Švedska, Danska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 110'
  Početak prikazivanja: 9. 9. 2018.

  Sinopsis

  Gorko-slatka priča o odrastanju u Švedskoj 1930-ih. Četrnaestogodišnja Elle Marja i njezina sestra Njenna žive u obitelji Saama, naroda koji njeguje vlastite tradicije i način života. Kada ih pošalju u internat namijenjen samo djeci Saama, njih dvije suočit će se s grubom stvarnošću rasizma i diskriminacije švedskog društva koje ih percipira kao inferiorne i drukčije. Podvrgnuta ponižavajućim fizikalnim pregledima i dobacivanjima lokalnih stanovnika, preneražena Elle počne sanjariti o boljem životu te se svim silama trudi asimilirati i usvojiti švedski jezik. Njezina se sestra pak još odlučnije okreće prema saamskim običajima i nasljeđu. Film je premijerno prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label, a dobitnik je i nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival – Venice Days 2016 – nagrada FEDEORA za najboljeg mladog redatelja; nagrada Europa Cinemas Label
  Thessaloniki International Film Festival 2016 – nagrada za promicanje ljudskih prava
  Göteborg Film Festival 2017 – nagrada Dragon za najbolji nordijski film, nagrada Sven Nykvist za najbolju kinematografiju (Sophia Olsson)
  Toronto International Film Festival 2016
  Sundance Film Festival 2017
  Berlinale 2017

  Životopis redatelja

  Amanda Kernell rođena je 1986. godine. Diplomirala je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole). 'Laponska krv' njezin je dugometražni prvijenac nastao prema nagrađivanom kratkometražnom filmu 'Stoerre Vaerie' koji je premijeru imao na Filmskom festivalu Sundance 2015. godine.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  22.9. Subota, 17:00

  Dvorana Müller
  14.9. Petak, 20:00
  16.9. Nedjelja, 20:45
  18.9. Utorak, 20:30
  25.9. Utorak, 17:00
  26.9. Srijeda, 20:45
  4.10. Četvrtak, 21:15
  14.10. Nedjelja, 19:00

 • Fokstrot 12

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Samuel Maoz
  Scenarist: Samuel Maoz
  Producent: Michael Weber, Viola Fügen, Eitan Mansuri, Cedomir Kolar, Marc Baschet, Michel Merkt
  Produkcijska kuća: Spiro Films, Pola Pandora Filmproduktions GmbH, A.S.A.P. Films, KNM, Bord Cadre Films, Arte France Cinema
  Direktor fotografije: Giora Bejach
  Montaža: Arik Lahav Leibovich, Guy Nemesh
  Glumci: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray

  Zemlja: Izrael, Njemačka, Francuska, Švicarska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 113'
  Početak prikazivanja: 9. 9. 2018.

  Sinopsis

  Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s viješću o sinovoj pogibiji, Michael i Dafna slamaju se pod teretom očaja. Izlizani izrazi sućuti i šuplje domoljubne fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Dafna bijeg traži u sedativima, Michael upada u vrtlog gnjeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerojatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegova sina Jonathana. Strukturiran u tri stilski različita dijela, Fokstrot iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma. Naizmjence duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom.

  Nagrade i festivali

  Venice International Film Festival 2017 – Silver Lion Grand Jury Prize, Arca CinemaGiovani Award for Best Film, SIGNIS Award Special Mention; Toronto International Film Festival 2017; Telluride Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Samuel Maoz rođen je u Tel Avivu 1962. Kao mladi vojnik bio je član posade tenka. No tek kad je 1982 izbio rat, spoznao je sve strahote artiljerijskog posla. Studirao je snimanje na izraelskoj školi Beit Tzvi. Osvojio je Zlatnog Lava u Veneciji za dugometražni prvijenac 'Libanon'.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  14.9. Petak, 21:00
  15.9. Subota, 18:30
  16.9. Nedjelja, 20:30
  18.9. Utorak, 20:00
  19.9. Srijeda, 21:00

  Dvorana Müller
  17.9. Ponedjeljak, 18:00
  27.9. Četvrtak, 17:00
  3.10. Srijeda, 21:00
  7.10. Nedjelja, 20:45
  15.10. Ponedjeljak, 18:45

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno