EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Na vodi

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Goran Dević
  Scenarist: Goran Dević
  Direktor fotografije: Damian Nenadić

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 79'

  Sinopsis

  Prateći rijeku koja protiče centrom Siska, film portretira nekadašnji industrijski centar. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije. Ponekad rijeka otkriva ostatke prošlosti čiji su tragovi ostali u vodi. Što ostaje poslije nas?

  Dokumentarnim filmom Na vodi Goran Dević kroz priče raznih protagonista portretira rodni Sisak, industrijski grad koji leži na tri rijeke. Kritičari ga proglašavaju jednim od njegovih najboljih ostvarenja, a žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu dodijelio mu je posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”.

  Nagrade i festivali

  Posebno priznanje, Leipzig 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  2.12. Nedjelja, 20:00

 • Kaleidoskop

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Jean-Luc Godard
  Scenarist: Jean-Luc Godard
  Direktor fotografije: Fabrice Aragno

  Zemlja: Švicarska, Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  “Sjećate li se još kako smo, nekada davno, vježbali naše misli? Najčešće bismo počeli od sna. Pitali smo se kako u nama, premda smo u mrklom mraku, mogu nastati boje takvog intenziteta. Tihog, mekog glasa, koji govori velike stvari. Iznenađujuće, duboke i istinite. Slika i riječi. Poput noćne more ispisane u olujnoj noći. Pred očima Zapada. Izgubljeni rajevi. U ratu smo.“

  Godardov najnoviji film kolažni je esej o stanju svijeta danas, kojim legendarni redatelj nastavlja svoje ontološko istraživanje povijesti pokretne slike.

  Nagrade i festivali

  Specijalna Zlatna palma, Cannes Film Festival

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  2.12. Nedjelja, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno