EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Predavanje: Kako književne kuće mijenjaju scenu?

  12:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Koja je uloga književnih kuća u književnom životu, zašto su one važne, kako mijenjaju i oblikuju scenu samo su neke od stvari koje ćemo dotaknuti u predavanju i diskusiji s dvoje voditelja književnih kuća iz Berlina. Jürgen Jakob Becker govorit će o radu nezamjenjive institucije književnog života Njemačke - Literarisches Colloquium Berlin, osnovanog 1963. Janika Gelinek koja sa Sonjom Longolius vodi Literaturhaus Berlin, govorit će nam o iskustvima te institucije osnovane 1986. kao prve u nizu i mreži književnih kuća u Njemačkoj. Razgovor će moderirati Seid Serdarević.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.9. Ponedjeljak, 12:00

 • Dvostruki portret: Lidija Dimkovska & Dražen Ilinčić

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Lidija Dimkovska dobitnica je brojnih književnih nagrada, a među ostalim i Nagrade Europske Unije za književnost 2013. Književna slava ove makedonske autorice dopire i izvan regije, a slično bi se moglo dogoditi i našem poznatom novinaru, voditelju i piscu Draženu Ilinčiću budući da je njegov novi roman Neobičan slučajnovinara N prava literarna poslastica. Treći roman Lidije Dimkovske izravno je povezan s Hrvatskom, pa ćemo u ovom interesantnom razgovoru doznati kako nas vide izvana i kako mi vidimo sami sebe, ali i o tome može li pisanje promijeniti svijet ili ga samo opisuje. S ovih dvoje svestranih autora razgovara povjesničarka umjetnosti i književna komparatistica Dunja Kučinac (Booksa).

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.9. Ponedjeljak, 17:00

 • Razotkrivanje: Faruk Šehić

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Književni kritičari nazivaju ga najsnažnijim glasom "pregažene generacije", naraštaja pisaca rođenih sedamdesetih, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili. Nagrađivani pjesnik, prozaik koji je romanom Knjiga o Uni osvojio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, te Nagradu Europske Unije za književnost – EUPL 2013, novom knjigom vraća se formi kratke priče. Priče sa satnim mehanizmom Faruka Šehića knjiga je kroz koju se nepogrešivo pomalja zvuk naše epohe, ritam njezinih glasnijih i tiših udaraca, fascinantna zbirka pripovijedaka o kojoj će s autorom razgovarati njegov urednik Roman Simić.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.9. Ponedjeljak, 18:00

 • FIlmska večer: Okupacija u 26 slika

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Lordan Zafranović, Mirko Kovač
  Glumci: Frano Lasić, Milan Štrljić, Ivan Klemenčić, Tanja Poberžnik

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 1978.
  Trajanje: 116'

  Sinopsis

  Godina je 1941. Dubrovnik uoči okupacije. Trojica prijatelja, Hrvat Niko, Talijan Toni i Židov Miho, provode bezbrižne dane mladosti svirajući i mačujući se. Nikina sestra Ane zaljubljena je u Tonija te se oni uz blagoslov oca, gospara, kapetana Balde, zaručuju. U kući se slave zaruke, no za bogatu trpezu punu delicija gosti ni ne sjednu jer avioni počinju nadlijetati i bombardirati Dubrovnik. U grad ulaze okupatori, prvo Nijemci, a potom Talijani. Ustaška vlast uvodi policijski sat, a troje se prijatelja prestane viđati. Na Pulskom filmskom festivalu 1978. godine Okupacija u 26 slika nagrađena je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Srebrnom arenom za režiju te Srebrnom arenom za kameru.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  3.9. Ponedjeljak, 18:30

 • Razotkrivanje: Richard Flanagan

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Jedan od najvažnijih suvremenih glasova ne samo australske književnosti, već književnosti na engleskome jeziku dolazi nam iz Tasmanije. Autor brojnih tema, romana koji su već dio kanona engleske književnosti, jednu od svojih najvažnijih knjiga napisao je kako bi ispričao i priču svoga oca. Jedan od najdojmljivijih ljubavnih romana ali i romana o Drugome svjetskome ratu Uskim putom duboko na sjever epopeja je o borbi za život i ljubav. Uvjerljiv i nezaboravan, ovaj roman dobitnik je najvažnije nagrade engleskoga govornoga područja Man Booker za 2014., razgovor moderira prevoditeljica i voditeljica kultne splitske Bookvice Patricija Horvat.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  3.9. Ponedjeljak, 19:30

 • Razotkrivanje: David Grossman

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Ušao konj u bar, roman kojim je David Grossman, između ostalih, osvojio i prestižnu nagradu Man Booker International, nesumnjivo je jedno od književnih remek-djela našega doba. Već poznat domaćoj publici, Grossman se i ovom knjigom pokazuje kao pisac koji beskompromisno i neustrašivo osvjetljava najtamnije kutke svijeta u kojemu živimo.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  3.9. Ponedjeljak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno