EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Dvostruki portret: Lejla Kalamujić & Sven Popović

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Ona je dobila nagradu Edo Budiša, on je bio uvjerljivo drugi. Ona piše prozu, poeziju i eseje, on piše prozu, eseje te književnu i glazbenu kritiku. Oboje su odlični pisci i, ma koliko ponekad željeli izbjeći tu kvalifikaciju, glasovi generacije. Teme su im slične, pristup različit, rezultat najčešće vrhunski. Ona je Lejla Kalamujić, jedna od najboljih mladih bosanskohercegovačkih autorica, a on Sven Popović, mladi pisac koji domaću scenu ne prestaje oduševljavati. O tome kako izgleda generacija i što ona uopće jest, koji je problemi i dvojbe muče i kako o njima pisati s ovih dvoje autora razgovara književni kritičar Neven Svilar.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  4.9. Utorak, 17:00

 • Razotkrivanje: Lordan Zafranović

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Bez sumnje jedan od najvažnijih filmskih redatelja, autor nezaboravnih filmova i dokumentaraca. Čovjek koji je svakim filmom uzburkavao javnost, ali i dosizao estetske vrhunce. Praški đak, Splićanin Lordan Zafranović govorit će o svojoj suradnji s Mirkom Kovačem, o zajedničkim avanturama i nastanku remek-djela svjetske kinematografije. Razgovor će voditi još jedno splitsko dijete, filmski kritičar i leksikograf Bruno Kragić.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  4.9. Utorak, 18:00

 • Filmska večer: Pad Italije

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Lordan Zafranović, Mirko Kovač
  Glumci: Daniel Olbrychski, Ena Begović, Frano Lasić, Snežana Savić

  Zemlja: Jugoslavija
  Godina: 1981.
  Trajanje: 114'

  Sinopsis

  Na dalmatinskom otoku partizanski komandant Davorin likvidira, po partijskom shvaćanju nemoralna, prijatelja i suborca Niku i njegovu ljubavnicu, talijansku suradnicu Krasnu. Potom se vjenča s lijepom Veronikom, kćerkom lokalnoga bogataša. Zahvaljujući Davorinovu nemaru, na otok se po talijanskoj kapitulaciji iskrcaju nacisti, ustaše i četnici. Na festivalu u Puli film je nagrađen Velikom zlatnom arenom i Zlatnom arenom za režiju.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  4.9. Utorak, 18:30

 • Razotkrivanje: Gaëlle Josse

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Da se nije odlučila baviti književnošću, Gaëlle Josse možda bi bila novinarka, pravnica ili psihologinja. Naime to su diplome koje posjeduje, a ponešto iz svake od tih struka može se osjetiti u njezinu vrlo elegantnom pisanju. Dobila je niz važnih književnih priznanja, a njezin roman Posljednji čuvar Ellis Islanda izvanredna je priča o točki sudara svjetova, mjestu na kojem se odlučuje o ljudskim sudbinama i gdje birokratska mašinerija propušta samo one besprijekorne, roman aktualan uvijek, a pogotovo u vrijeme kada neprestano u nekom kutku svijeta izbijaju izbjegličke krize. Ovo majstorsko i neodoljivo djelo majstorski je i neodoljivo prevela Ursula Burger, koja će i razgovarati s ovom izvrsnom francuskom autoricom.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  4.9. Utorak, 19:30

 • Razotkrivanje: Chigozie Obioma

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Finalist književne nagrade Man Booker i dobitnik nagrade Oppenheimer za prvi roman, nigerijski pisac Chigozie Obioma jedan je od najaktualnijih i najboljih afričkih književnih glasova. Svojim je romanom Ribari taknuo u nježno vrijeme odrastanja i ispisao nezaboravnu, magijskim realizmom podvučenu, priču o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, ali i o snovima koji se nikada neće ostvariti te o osveti i suviše tankoj granici između života i smrti.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  4.9. Utorak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno