EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • U slučaju rata

  16:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Jan Gebert
  Direktor fotografije: Lukáš Milota

  Zemlja: Češka, Hrvatska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 76'

  Sinopsis

  Na prvi pogled Peter živi život u kojemu ništa ne nedostaje i na kojem bi mu mogao zavidjeti svaki njegov vršnjak. Za maturu je dobio novi veliki auto, ima djevojku koja dobro izgleda, upisao se na fakultet, dobro se slaže s roditeljima. Međutim, njegov se pravi život odvija drugdje – na čelu paravojske “Slovenskí branci” s kojima provodi sve svoje slobodno vrijeme u slovačkim planinama. U okrilju šume gradi svoju vlastitu dječju diktaturu, u kojoj se jasno oslikava patologija svijeta odraslih.

  Nakon projekcije slijedi razgovor.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.12. Srijeda, 16:00

 • Ako želiš mir, spremaj se za mir

  16:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Trendovi normalizacije militarizacije i ekstremne desnice nisu zaobišli ni Hrvatsku. U ime zaštite domovinske sigurnosti u proteklih nekoliko godina svjedočili smo povećanjima vojnog proračuna, najavama uvođenja vojnog roka, ponovnom otvaranju vojnih baza. Militarizacija djece događa se kroz organizirano slobodno vrijeme u kampovima i kroz pojedine aktivnosti u školi. Postepeno se drugi i drugačiji u našem društvu sve više doživljavaju kao prijetnja. Svi ovi procesi, svaki na svoj način otvaraju prostor za normalizaciju militarizacije društva. Nije poznato imaju li institucionalnu potporu, no slični kampovi i aktivnosti provode se i drugdje u Europi.

  U suradnji Hulahop produkcije i Mirovnih studija (CMS) prikazuje se film U slučaju rata. Nakon filma razgovaramo s Anom Kuzmanić, istraživačkom novinarkom portala H-alter, autoricom nekoliko članaka o vojnim kampovima i Eugenom Vukovićem, aktivistom Zelene Akcije.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.12. Srijeda, 16:00

 • Najljepša zemlja na svijetu

  18:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Želimir Žilnik
  Scenarist: Želimir Žilnik
  Direktor fotografije: Peter Roehsler

  Zemlja: Austrija, Hrvatska, Slovenija, Srbija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 101'

  Sinopsis

  Najnoviji film cijenjenog dokumentarnog autora Želimira Žilnika prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne labirinte provjera, stjecanja statusa azilanta i odobrenja boravka. Glavni junak je dvadesettrogodišnji Bagher Ahmadi, koji je na put iz Afganistana krenuo kao sedamnaestogodišnji mladić iz obitelji razorene ratom. Nakon tri godine puta, u Austriju je stigao u velikom migrantskom valu 2015. godine. Pratimo rasplet njegova života, kao i života drugih migranata. Gledamo njihove strepnje i međusobna ohrabrenja – dok savladavaju jezik, pokazuju vještine, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, također, priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih stega familije.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.12. Srijeda, 18:00

 • Yara

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Abbas Fahdel
  Scenarist: Abbas Fahdel
  Direktor fotografije: Abbas Fahdel
  Glumci: Michelle Wehbe, Elias Freifer, Mary Alkady, Elias Alkady, Charbel Alkady

  Zemlja: Libanon, Irak, Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 101'

  Sinopsis

  Mlada Yara i njena baka među posljednjim su stanovnicama doline na sjeveru Libanona, mjestu odakle je većina stanovnika odselila, ako prije toga nisu umrli. Jednog dana pored njihova imanja prolazi mladi planinar Elias s kojim će Yara doživjeti radosti i boli prve ljubavi.

  Nagrade i festivali

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.12. Srijeda, 20:00

 • Tvornice straha - difamacija kao politička praksa

  20:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Suvremena javna komunikacija snažno je obilježena difamacijom odnosno blaćenjem neistomišljenika. Plasiranje izmišljenih priča ili pikanterija iz privatnog života s ciljem narušavanja ugleda osobe ili skupine posebno je rašireno u virtualnom prostoru. Blaćenje neistomišljenika u javnom prostoru malo koga više iznenađuje. Raširenost blaćenja u suvremenoj (virtualnoj) komunikaciji ilustriraju globalno popularne novotvorenice poput fake news ili internet troll; pojmovi koji su u kratko vrijeme ušli u svakodnevnu upotrebu širom svijeta. Fenomen difamacije je prepoznat, no pitanje je kako ga spriječiti, dok o posljedicama sveprisutnog blaćanja na političku kulturu i društvo u cjelini možemo tek nagađati.

  Tribina u sklopu HRFF-a posvećena je fenomenu difamacije kao političke prakse. U razgovoru sa sugovornicima želja nam je publici približiti fenomen difamacije iz tri različite (vremenske) perspektive. Uvodno, pozabavit ćemo se pitanjem usporedivosti suvremenog fenomena difamacije s ranijim razdobljima povijesti, odnosno pitanjem što difamaciju danas, gledanu kao političku praksu, razlikuje od politički motiviranog blaćenja u predmodernim i modernim društvima. U nastavku tribine posvetit ćemo se pitanju tko politički profitira od difamacije te u kojoj mjeri difamacija zaista predstavlja ciljanu političku praksu. S našim gostima porazgovarat ćemo i o posljedicama difamacije na komunikacijsku i političku kulturu odnosno na društvo u cjelini. Za kraj otvorit ćemo pitanje kako se boriti protiv difamacije s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva.

  Tribinu će moderirati dr. Boris Stamenić, koordinator programskog područja “kultura sjećanja” u Documenti.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.12. Srijeda, 20:00

 • Mjesto odakle vam pišem pisma + Rukopis + Velika bizarnost

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  MJESTO ODAKLE VAM PIŠEM PISMA, Nikolina Bogdanović • Hrvatska • 2018 • 9′

  Pedesetih godina bakina se sestra s mužem seli u Njemačku. Fotografije koje šalje dokumentiraju njihov novi život na Zapadu. Debitantski film Nikoline Bogdanović nastao je na Restartovoj Školi dokumentarnog filma 2017./2018.

  RUKOPIS, Eva Stefani • Grčka • 2017 • 15′

  Molly je žena-pas koji luta gradom praveći mjehuriće od sapunice. Nacionalni je praznik i Molly puže gradom na sve četiri noge, uvlači se u parade, među ljude u uniformama te na izvedbu klasične kazališne drame.

  VELIKA BIZARNOST, Jodie Mack • SAD • 2018 • 60′

  Snimljen na 16 mm vrpci, dugometražni prvijenac eksperimentalne animatorice Jodie Mack filmska je pripovijetka o globalnoj cirkulaciji tekstila i uzoraka. U oživljavanju svakodnevnih predmeta kako bi pomoću materijala interpretirali različite prostore, film prenosi doživljaj uzoraka, rada i otuđenja. Parada motiva spaja likove i krajolike na putovanju kroz topologije kodifikacije. Slijedeći različite elemente, sustave i uzorke u kolažu tekstila, turizma, jezika i glazbe, film istražuje ponavljajuće motive te načine na koji se njihova metamorfoza uklapa u sustav globalne ekonomije. Ukratko, šarena razglednica implodiranog društva.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.12. Srijeda, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno