EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Književna matineja: Damir Karakaš

  Sinopsis

  Razgovor o romanu Sjećanje šume moderiraju učenici II. gimnazije (mentor Ivan Pavlović, prof.).

  Sudjeluju učenici I. gimnazije (mentor Ivan Janjić, prof.), IV. gimnazije (mentorica Marijana Janjić, prof.), Klasične gimnazije (mentor Igor Medić, prof.), Škole za medicinske sestre Mlinarska (mentorica Marija Gazzari, prof.), XVI. gimnazije (mentor Maro Kosović. prof.) i i V. gimnazije (mentorica Vesna Muhoberac, prof.).

 • 2. Novinarska radionica za učenike srednjih škola

  14:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima održavaju vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.9. Srijeda, 14:00
  6.9. Četvrtak, 14:00
  7.9. Petak, 14:00

 • Razotkrivanje: Dorta Jagić

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Jedna od naših najnagrađivanijih i najprevođenijih pjesnikinja mlađe generacije Dorta Jagić nedavno je objavila zapaženu knjigu proze Veće od kuće. U tim proznim lirskim zapisima Dorta se ne libi koristiti neologizme, ludizme, za nju je jezik igračka kojom se igra bez prestanka, kojom otkriva i opisuje svjetove kojima kroči, kako stvarne tako i izmišljene. Svojom
  zaigranošću, a opet prepuna empatije, pogledom koji seže dalje i vidi više Dorta osvaja čitatelja. S Dortom Jagić o njezinoj prozi i poeziji, o bolesti,
  a nadasve o sreći življenja razgovarat će novinar, književni i kazališni kritičar Srđan Sandić.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.9. Srijeda, 17:00

 • Dvostruki portret: Gabriela Babnik i Tea Tulić

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  U svojoj prozi Gabriela Babnik vješto i elegantno premošćuje zemlje i kontinente, njezin magični dodir Europe i Afrike podvučen je moćnom ljubavnom pričom i izraženom erotikom, a teren na kojem se najugodnije osjeća Tea Tulić ono je trusno područje na kojem se za prevlast bore proza i poezija i nijedno nikada ne pobijedi do kraja. Obje autorice, svaka na svoj način, originalno i autentično, pišu o pojedincima koji se pokušavaju izboriti za svoju poziciju unutar često okrutne kolektivne dinamike. S ove dvije generacijski bliske autorice razgovara književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.9. Srijeda, 18:00

 • Filmska večer: Večernja zvona

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Lordan Zafranović, Mirko Kovač
  Glumci: Rade Šerbedžija, Neda Arnerić, Ivo Grgurević, Mustafa Nadarević

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 1986.
  Trajanje: 122'

  Sinopsis

  Radnja priče događa se u Zagrebu i jednom malom hercegovačkom mjestu. U njezinom je središtu Tomislav K. kojemu su to ujedno najvažnije godine života. Između 1928. i 1948. događaju se goleme društvene promjene, pojavljuju nacizam i komunizam, izbija Drugi svjetski rat. Na kraju tog razdoblja država raskida s istočnim blokom. Svaki od tih događaja ostavlja posljedice na Tomislavov privatni život... Večernja zvona nagrađena su na filmskom festivalu u Puli 1986. godine Zlatnom arenom za režiju i glavnu mušku ulogu, a osvojila su i nagradu publike Jelen. Film je snimljen prema romanu Mirka Kovača 'Vrata od utrobe'.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.9. Srijeda, 18:30

 • Razotkrivanje: Jonas Hassen Khemiri

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Roman Sve čega se ne sjećam preveden je na više od dvadeset jezika i nagrađen najvažnijom švedskom književnom nagradom August, a Jonasa Hassena Khemirija učinio je pravom književnom zvijezdom. Khemirijeva je proza energična i inovativna, a ovaj mladi pisac autor je otvorenog pisma švedskoj ministrici pravosuđa u vezi s imigrantskom politikom. To je pismo postalo najviše dijeljeni tekst na društvenim mrežama u Švedskoj ikad, a s Khemirijem o pisanju, aktivizmu, Švedskoj, ljubavi i sjećanju razgovara žovijalni Andrija Škare.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.9. Srijeda, 19:30

 • Pravo na priču - Kultura, moć i #metoo

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Zahvaljujući pokretu #MeToo u posljednjih godinu dana problem seksualnog nasilja nad ženama ponovno se našao u središtu društvene pažnje. Brojna svjedočanstva žena, kao i nekih muškaraca, o doživljenom seksualnom nasilju na radnom mjestu pokazuju da je riječ o strukturnom društvenom problemu koji nije ograničen isključivo na “nemoralni” Hollywood. O reakcijama na pokret, njegovim uspjesima i ograničenjima te odnosima moći u književnoj industriji razgovaraju filozofkinja Rada Iveković, književnica Lejla Kalamujić te književnik i politolog Igor Štiks, a razgovor moderira Maša Grdešić.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.9. Srijeda, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno