EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Književna matineja: Julijana Matanović

  12:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Razgovor o romanu I na početku i na kraju bijaše kava moderiraju učenici Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti (mentorica Donata Mikić, prof.).

  Sudjeluju učenici III. gimnazije (mentorica Maja Ilić, prof.), VII. gimnazije (mentorica Lidija Dizdar, prof.), Športske gimnazije (mentorica Lana Petrić, prof.), Škole za primijenjene umjetnosti i dizajna (mentorica Irena Labaš-Veverec, prof.), Obrtničke škole za osobne usluge (mentorica Darija Šćukanec, prof.) i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga (mentorica Sanja Vlahović Trninić, prof.).

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  6.9. Četvrtak, 12:00

 • 2. Novinarska radionica za učenike srednjih škola

  14:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima održavaju vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  6.9. Četvrtak, 14:00
  7.9. Petak, 14:00

 • Dvostruki portret: Polona Glavan & Alojz Majetić

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Jedna od najboljih suvremenih slovenskih kratkopričašica Polona Glavan i legendarni Alojz Majetić, pisac koji još od šezdesetih godina prošloga stoljeća književne trendove ne prati, nego stvara, predstavit će svoje poetike, govoriti o svojim novim knjigama i o tome kako je pisati na otoku, a kako u gradu. Razgovor će moderirati pjesnik, arhitekt i bonvivan Darko Šeparović.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  6.9. Četvrtak, 17:00

 • Dvostruki portret: András Forgách & Slavenka Drakulić

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  András Forgách jedan je od najzanimljivijih suvremenih mađarskih autora. Pisac, dramatičar u vrlo osobnom romanu Tajni život moje majke govori o nevjerojatnom saznanju da mu je majka bila doušnik komunističke tajne službe. Beskompromisno se suočava s obiteljskom prošlošću i s najdubljim strahovima jednako kao što to u svojim romanima, ali i u posljednjoj knjizi priča Nevidljiva žena čini jedna od najčitanijih i najprevođenijih hrvatskih autorica Slavenka Drakulić. O suočavanju sa strahovima, borbi protiv demona prošlosti ali i sadašnjosti s autorima će razgovarati pisac i krležolog Vlaho Bogišić.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  6.9. Četvrtak, 18:00

 • Filmska večer: Gosti i radnici

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Lordan Zafranović, Mirko Kovač
  Glumci: Fahro Konjhodžić, Zaim Muzaferija, Mira Nikolić

  Zemlja: Jugoslavija
  Godina: 1977.
  Trajanje: 60'

  Sinopsis

  Radnici postaju vlasnici tek sagrađenog luksuznog hotela na jadranskoj obali. Njihovo nesnalaženje u novoj funkciji, prvi gosti i pitanje tko je tko samo su neke od mnogih koja se propituju u ovoj odličnoj komediji zabuna. Film je dugo vremena bio zabranjen za prikazivanje jer je izrugivao samoupravni socijalistički sistem.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  6.9. Četvrtak, 18:30

 • Razotkrivanje: Georgi Gospodinov

  19:30, Velika dvorana

  Sinopsis

  Uz to što je najprevođeniji bugarski pisac nakon pada komunizma i što je osvojio niz važnih književnih nagrada, Georgi Gospodinov skoro je dobio i − Oscara! Slijepa Vajša, animirani film napravljen po njegovoj priči bio je u najužem krugu za tu prestižnu nagradu 2017., a ona bi samo popunila ionako impresivan niz priznanja ovog pisca koji piše romane, kratke priče, poeziju, drame, libreta za opere, a autor je i jednog grafičkog romana. Njegov posljednji roman Fizika tuge grandiozno je djelo koje će opčiniti i najzahtjevnije čitatelje. S ovim svestranim autorom razgovarat će pjesnik i prozaik Miroslav Mićanović.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  6.9. Četvrtak, 19:30

 • Okrugli stol #sloboda, satira, cenzura, posvećeno Predragu Luciću

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Ima li satira granice, zašto se političari boje satire, što nam satira kazuje o slobodi u društvu, oslobađa li smijeh, može li se satira ukinuti ili je ona jedini feral u mraku sadašnjosti. S najboljim hrvatskim satiričarima, legendarnim Borisom Dežulovićem i Viktorom Ivančićem, neustrašivim Oliverom Frljićem te čovjekom koji brine o satiri u 24sata Igorom Fejzagićem razgovarat će Sinan Gudžević, čovjek koji sve zna i o nogometu i klasičnoj književnosti, a ni satira mu nije strana.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  6.9. Četvrtak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno