EN HR
 • 16. Human Rights Film Festival

  Kino Europa, 2.12. - 9.12.

  Sinopsis

  Filmski program  16. Human Rights Film Festivala uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.12. - 9.12.

 • Akademija Saharov 2018.

  Sinopsis

  Ured za Europskog parlamenta u Hrvatskoj već šestu godinu u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Ove je godine to multimedijski program Akademija Saharov koji će se održati u četvrtak, 7. prosinca 2018. godine, od 10 do 16 sati, u Kinu Europa (Dvorana Müller).

  Program je posebno namijenjen studentima Sveučilišta u Zagrebu te Erasmus-studentima, a obuhvaća tribine, te prikazivanje filmova.

  S obzirom na to da je ukrajinski filmski redatelj Oleg Sentsov ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov za slobodu misli, u kinu Europa prikazat će se njegov nagrađivani dugometražni film Gamer (92’) te dokumentarac o njegovoj osobnoj borbi za ljudska prava The Trial: the State of Russia vs Oleg Sentsov (60’).

  Nakon projekcije slijedi rasprava i niz panela u kontekstu ovogodišnjeg dobitnika i teme Akademije Saharov, a pažnja će se staviti na ulogu žena i feminističku perspektivu revolucije.

  Oleg Sentsov je ukrajinski filmski redatelj osuđen na 20 godina zatvora zbog “planiranja terorističkih napada” protiv ruske vlasti na Krimu. Postao je simbol za otprilike 70 ilegalno uhićenih ukrajinskih građana koji su osuđeni na visoke kazne zatvora. Sentsov je štrajkao glađu od svibnja 2018. do 9. listopada kada je njegov prosvjed prekinut nasilnim hranjenjem. “Kroz njegovu hrabrost i odlučnost, dovodeći svoj život u opasnost, redatelj Oleg Sentsov je postao simbol borbe za puštanje političkih zatvorenika u Rusiji i diljem svijeta. Uručujući mu ovu nagradu, Europski parlament izražava svoje suosjećanje i zahtijevamo da odmah bude pušten. Njegova nas borba podsjeća na dužnost borbe za ljudska prava bilo gdje u svijetu i pod bilo kojim uvjetima”, rekao je predsjednik parlamenta Antonio Tajani Prilikom objave pobjednika.

  Europski parlament godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja dodjeljuje od 1988. godine pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Ovakve javne rasprave izrazito su bitne u mjesecima prije nadolazećih europskih izbora. Zato je ovogodišnja Akademija Saharov obilježena porukama ovajputglasam.eu kampanje Europskog parlamenta – kad svi glasaju, svi pobjeđuju.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

 • Pritisci na organizacije za zaštitu prava izbjeglica i migranata

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  U 2018. godini obilježavamo dvadesetu godišnjicu UN-ove Deklaracije o braniteljima ljudskih prava u kojoj su po prvi puta na jednom mjestu usuglašeni minimalni standardi kojih se države moraju pridržavati kako bi osigurale nesmetan i progresivan rad na zaštiti i promociji ljudskih prava.

  Temelj svakog demokratskog društva je poštivanje i zaštita prava čovjeka. Ostvarivanje ove civilizacijske vrijednosti uvelike ovisi o angažmanu aktivnih građana i građanki, naši sugrađana: volontera, aktivista, odvjetnika, novinara i sindikalista. Svi ti ljudi, različitih zanimanja i profesija su branitelji ljudskih prava koji uglavnom rade na lokalnom ili nacionalnom nivou, pridonoseći tako unapređenju poštivanja ljudskih prava u vlastitim zajednicama ili zemljama.

  U vremenu globalnog trenda sužavanja prostora za rad organizacija civilnog društva i društvene delegitimizacije i demonizacije branitelja ljudskih prava sve je važnije poticati vidljivost i društvenu važnost rada na zaštiti i promociji ljudskih prava, posebice ugroženih i marginaliziranih društvenih skupina.

  U cilju obilježavanja ove važne obljetnice i podizanja vidljivosti društveno važnog rada na zaštiti i promociji ljudskih prava, Kuća ljudskih prava Zagreb pridružila se zagovaračkim aktivnostima Human Rights House Foundation, koje su usmjerene na poštivanje međunarodnih standarda zaštite branitelja ljudskih prava.

  Tako će u sklopu ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala biti održana javna tribina na kojoj će biti predstavljena publikacija s međunarodnim standardima zaštite branitelja ljudskih prava te tematski izvještaj o najznačajnijim izazovima s kojima se susreću branitelji i braniteljice ljudskih prava u Hrvatskoj danas. Poseban fokus ove javne rasprave su pritisci kojima su izložene organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i podrškom izbjeglicama i migrantima.

  Na tribini govore predstavnice Centra za mirovne studije, Are you Syirious? i Kuće ljudskih prava Zagreb.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  7.12. Petak, 17:00

 • Bisbee 1917.

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Robert Greene
  Scenarist: Robert Greene
  Direktor fotografije: Jarred Alterman

  Zemlja: SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 112'

  Sinopsis

  U Bisbeeju, starom rudarskom gradiću u saveznoj državi Arizoni, udaljenom samo nekoliko milja od meksičke granice, sprema se obilježavanje 100. godišnjice najmračnijeg trenutka gradske povijesti: zloglasne Bisbee deportacije 1917. godine, tijekom koje je 1200 rudara štrajkaša nasilno odvedeno iz njihovih domova, protjerano usred pustinje i prepušteno smrti. Građani Bisbeeja suočavaju se s nasilnom i nerazjašnjenom prošlošću kroz dramsko uprizorenje štrajka koji je eskalirao do neočekivanih posljedica. Dramske scene temelje se na subjektivnim verzijama priče, a “režiraju” ih stanovnici s oprečnim pogledima na događaj. Duboko intimni i emotivni isječci obiteljskih povijesti pojačavaju se ususret masivnom uprizorenju same deportacije, istog dana, sto godina poslije.

  Nagrade i festivali

  Posebno priznanje, Atena Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  7.12. Petak, 17:00

 • Eldorado

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Markus Imhoof
  Scenarist: Markus Imhoof
  Direktor fotografije: Peter Indergand

  Zemlja: Švicarska, Njemačka
  Godina: 2018.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Kad je Markus Imhoof, rođen 1941. godine, bio dječak u Švicarskoj, njegovi roditelji udomili su talijansku izbjeglicu po imenu Giovanna. Međutim, tokovi globalne politike rastavili su njihovo brzo stvoreno prijateljstvo. Redateljevo sjećanje na ovaj događaj potaknulo ga je na bavljenje aktualnom europskom politikom prema izbjeglicama. Talijanski brod nedaleko od libijske obale preuzima 1800 osoba s čamaca, od kojih niti jedna nije imala priliku doći u Europu legalnim putem. S broda ih odvode u izbjeglički kamp, gdje u prosjeku provode između osam i petnaest mjeseci.

  “Ne obećavamo im raj, no svakim danom bude bolje”, kaže jedan od humanitaraca. Za one koji odluče napustiti kamp, ilegalan rad često je jedina opcija: žene su prisiljene na prostituciju, a muškarci rade na crno na plantažama rajčica. “Ovo nije život, nije čak ni preživljavanje”, kaže jedan od njih. No što je s nekolicinom migranata koje Švicarska prihvati? Imhoofov film propituje sustav organizirane pomoći koji izručuje izbjeglice u začarani krug uvelike određen ekonomskim interesima. Suptilan film time postaje snažno upozorenje.

  Nagrade i festivali

  Nagrada Amnesty Internationala, Berlin Film Festival, 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  7.12. Petak, 20:00

 • Ti imaš noć

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ivan Salatić
  Scenarist: Ivan Salatić
  Direktor fotografije: Ivan Marković
  Glumci: Ivana Vuković, Luka Petrone, Momir Pićurić

  Zemlja: Crna Gora, Srbija, Katar
  Godina: 2018.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Nakon što je ostala bez posla domaćice na brodu, Sanja se osjeća sama i izgubljena, poput nasukanog broda bez luke. Vraćajući se u priobalni rodni gradić u Crnoj Gori, otkriva da je mjesno brodogradilište otišlo u stečaj, ostavivši mnoge bez posla. Brodovi prekriveni ceradama raspršeni su po ispražnjenom krajoliku, u iščekivanju nekih boljih dana. Jedan život je izgubljen, dolazi oluja, a Luka u šumi čeka noć koja sve može promijeniti.

  “Ti imaš noć portretira mikrokozmos u predvorju Europe. Bavi se životima i neposrednim okruženjem ljudi koji su izgurani na margine društva, u stalnoj političkoj i ekonomskoj tranziciji. Nesigurnost i siromaštvo postali su trajno stanje ovog dijela Europe, dok su se mladi pogubili u ideološkoj dezorijentiranosti, između obećanja o boljem životu i njihovoj nesposobnosti da preuzmu kontrolu nad njim, u zemlji u kojoj su korupcija i trulež ušli u sve slojeve društva i svakodnevnog života. S druge strane, starije su generacije postale (i ostaju) izgubljene nakon raspada socijalističke Jugoslavije. Prelazak u kapitalizam nije značio i prijelaz prema obećanoj slobodi, već tiho ubojstvo onih koji se ne mogu prilagoditi.”

  Ivan Salatić

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  7.12. Petak, 20:00

 • Beskonačni nogomet + Lovettovi

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Corneliu Porumboiu
  Scenarist: Corneliu Porumboiu
  Direktor fotografije: Tudor Mircea

  Zemlja: Rumunjska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 70'

  Sinopsis

  Laurențiu Ginghină nije zadovoljan sadašnjim nogometom. Pravila bi se trebala promijeniti, tok igre mora biti unaprijeđen, oslobođen ograničenja, broj kornera treba zaokružiti, tim mora biti podijeljen na manje podtimove, a igračima bi trebale biti dodijeljene točno određene dionice terena. Ginghină je shvatio da su pravila nogometa pogrešna još kada je igrajući kao dječak pretrpio ozbiljne ozljede. Danas radi kao službenik, obavlja dosadan posao pa nije ni čudo da svome prijatelju, redatelju koji ga pozorno prati, radije priča o igri – preciznije, svojoj verziji igre.

  Prije projekcije bit će prikazan kratkometražni film 'Lovettovi' (2018, 16') hrvatskog redatelja Igora Bezinovića.

  Nagrade i festivali

  Nagrada In Spirit for Freedom, Jerusalem Film Festival 2018.

  Human Rights Film Festival - Ulaz je besplatan!

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  7.12. Petak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno