EN HR
 • Akademija Saharov 2017.

  Sinopsis

  Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj po petu godinu zaredom u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli. Ove je godine to multimedijski program Akademija Saharov s tribinama, čitanjem autorskih radova te dokumentarnim filmovima, namijenjen studentima Sveučilišta u Zagrebu te Erasmus-studentima. Ostali partneri programa su Booksa i udruga Kulturtreger, Centar za mirovne studije i Sveučilište u Zagrebu te Sveučilište VERN.

  O nagradi Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja

  Poštovanje ljudskih prava jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije. Svako kršenje tih prava utječe na demokratska načela na kojima se temelji naše društvo, bilo da se ono događa u Europskoj uniji, bilo izvan nje. Europski parlament bori se protiv kršenja ljudskih prava svojim zakonodavnim djelovanjem, promatranjem izbora, mjesečnim raspravama o ljudskim pravima na plenarnim sjednicama u Strasbourgu i unošenjem odredbi o ljudskim pravima u svoje sporazume o vanjskoj trgovini. Europski parlament zalaže se za ljudska prava, između ostalog i godišnjom nagradom „Saharov” za slobodu mišljenja, koja se dodjeljuje od 1988. godine.  Nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu te se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potpora dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

  Demokratska oporba u Venezueli, Laureat Nagrade Saharov za slobodu misli Europskog Parlamenta U 2017. godini

  Demokratska oporba u Venezueli osvojila je ovogodišnju Nagradu Saharov za slobodu misli Europskog parlamenta. Svečana dodjela nagrade održat će se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 13. prosinca 2017. godine u Strasbourgu.

  Stanje u Venezueli sve je gore po pitanju demokracije, ljudskih prava, socio-ekonomskog stanja i sve veće političke nestabilnosti. Posljednjih nekoliko godina Venezuela se nalazi u političkoj krizi. Vladajuća stranka sustavno ograničava vladavinu prava i ustavnog poretka, a u ožujku 2017. Vrhovni je sud demokratski izabranoj Nacionalnoj skupštini oduzeo zakonodavnu ovlast. U međuvremenu je broj političkih zatvorenika porastao na više od šest stotina. Nakon što je venezuelskom oporbenom čelniku Leopoldu Lópezu, nakon više od tri godine provedene u zatvoru, u srpnju odobren kućni pritvor, u kolovozu 2017. ponovno je prebačen u zatvor. Od početka ove godine ubijeno je više od 130 pripadnika oporbe, a proizvoljno je zatvoreno više od 500.

  PROGRAM

  09:00-09:30 Uvodna obraćanja

  Violeta Staničić, Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

  Lora Vidović, Pučka pravobraniteljica u Republici Hrvatskoj i predsjedavajuća Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava

  09:30-10.00 Nagrada Saharov 2017. i venezuelanska opozicij

  dr. sc. Lidija Kos-Stanišić, Dekanica Fakulteta političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

  10:00-10:30 Izvan EU: Levant i ljudska prava

  Sahar Mandour, istraživačica, Amnesty International

  10:30-11:15 Multimedijska sesija I

  11:15-12:30 Žene i revolucija: (ženstvenost?) nenasilja

  dr. sc. Snježana Vasiljević, profesorica, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu

  12:30-13:00 Networking

  13:00-13:30 Izvan EU: Levant i ljudska prava

  Renad Qubbaj, Generalna direktorica, Tamer Institute for Community Education

  13:30-14:30 Migracije i ljudska prava: zagovaranje i budući putevi

  Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi

  Tina Arend Morad, Arend Morad Foundation i Refugees Welcome Stockholm

  14:30-15:00 Multimedijska sesija II

 • What the F? Filantropija u službi zaštite ljudskih prava – inovacije i izazovi

  Sinopsis

  Namjera je okruglog stola predstaviti široj javnosti način djelovanja i inovacije u radu više zaklada koje djeluju na razini lokalnih zajednica, a svoju podršku usmjeravaju na osnaživanje marginaliziranih skupina i unaprjeđenje praktične zaštite ljudskih prava i kvalitete života te smanjenje društvenih nejednakosti. Razgovarat će se o izazovima filantropije u kontekstu siromašnih društava i zajednica s mnoštvom sistemskih problema kršenja ljudskih prava, ograničenim donatorskim kapacitetima privatnog sektora, vrlo bazičnim institucionalnim okvirom za razvoj filantropije te još uvijek raširenim poimanjem ljudskih prava kao teme koja se prvenstveno tiče države i specijaliziranih institucija i aktivista, a ne poslovnog sektora, građana pojedinaca i društva u cjelini.

  U raspravi će se otvoriti i tema međuodnosa humanitarnog i razvojnog fokusa u filantropiji, iz perspektive utjecaja na kvalitetu zaštite ljudskih prava. Uz to, namjera je i prikupiti ideje i uvide relevantne za stvaranje poticajnog okruženja za djelovanje zakladništva u Hrvatskoj, u svjetlu aktualne izrade novog Zakona o zakladama te Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

  Govornici:

  Mirjana Matešić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj

  Predstavnik/ca Trag Fondacije, Srbija

  Predstavnica zaklade Slagalica, Osijek

  Predstavnik/ca zaklade Reach for Change Hrvatska

  Moderatorica: Marina Škrabalo, zaklada SOLIDARNA

 • Bez zaklona

  Info

  Redatelj: Zaradasht Ahmed
  Scenarist: Zaradasht Ahmed
  Produkcijska kuća: Ten Thousand Images
  Direktor fotografije: Zaradasht Ahmed
  Montaža: Eva Hillström

  Zemlja: Norveška
  Godina: 2016.
  Trajanje: 85'

  Sinopsis

  Noriju Sharifu, predanom medicinskom bratu u hitnoj službi bolnice u Jalawli nedaleko Baghdada (danas poznatom i kao središtu iračkog “trokuta smrti”) empatija nije samo u opisu posla, za njega je to način i smisao života. Kada mu prijatelj, filmski redatelj, preda malu video kameru i zamoli da snimi svoj život, rezultat toga dnevnika ustrajnosti i patnje ima sirovu neposrednost u kojoj se ogleda ne samo razaranje zemlje i patnje i pojedinaca i naroda, već i kako sama empatija postaje kolateralna žrtva sumanotog slijeda zbivanja u Iraku.

  “Jeste li već bili kod nas?”, pita Nori pacijenta koji odmahuje glavom. “Onda niste iz Iraka!”, nastavlja uz smješak. Crnohumorna, ali u osnovi vedra i optimistična slika s početka filma vrlo brzo biva gurnuta u stranu dok Nori dokumentira rastuću plimu opasnosti i raseljavanja koja slijedi nakon povlačenja koalicijskih snaga 2011. i očekivanja dolaska snaga Islamske države.

  Film započinje 2014. godine; Nori teško hoda pod neumoljivim pustinjskim suncem i umorno objašnjava poteškoće u pronalaženju pitke vode za svoju djecu i nadajući se da ih Bog ima u svojim planovima. Zatim zatreperimo tri godine unatrag; isti čovjek izgleda gotovo neprepoznatljiv – sretan Iračanin s obećanjem stabilnije poslijeratne budućnosti za njegovo četvero djece. Opet prebačeni u sadašnjost. Leševi, vrećice za tijelo, staklo i iverje na podu, pomiješani u bazene krvi, i pougljenjeni tragovi automobila i neprepoznatljivih predmeta. Preživjeli nakon artiljerijskog napada objašnjavaju koliko je teško živjeti nakon što izgubiš neki od udova.

  “Sve je skupo u ovoj zemlji”, kaže jedan od sniljenih uz živahnu svadbenu pjesmu, “ali tužno možete dobiti besplatno.”

  “Nedijagnosticirani rat” koji slijedi po američkom povlačenju postaje moćna i mučna priča, priča koja govori o duboko destabilizirajućoj prirodi dugotrajnih sukoba i geopolitičkih igara svjetskih velesila.

  Nagrade i festivali

  F:ACT nagrada, CPH:DOX 2017.; nagrada publike Thessaloniki Documentary Film Festival 2017.; nagrada Victor, DOK.fest 2017.; službena selekcija Documentary Filmfestival Amsterdam 2016.; službena selekcija Göteborg Film Festival 2016.; službena selekcija Zurich Film Festival 2017.; službena selekcija Sydney Film Festiva 2017.

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

 • Migrantske organizacije i njihovo iskustvo u državama članicama EU

  Sinopsis

  Dolaskom, odnosno prolaskom velikog broja izbjeglica kroz Hrvatsku, tema izbjeglištva i migracija počinje plijeniti pozornost, izazvati prijepore i rasprave – napokon s margine dolazi na naslovnice. U zemljama Europske unije postaje važna tema predizbornih kampanja. Poznati su nam akteri koji se bore za ili protiv dolaska i prava izbjeglica, nešto manje poznati su znanstvenici koji se tom temom bave, dok su nam gotovo nepoznate izbjeglice o kojima pričamo. Njihova uloga ostaje pretežno ograničena na pasivne i (idealno) zahvalne primatelje pomoći vlade ili civilnog društva ili pak kao opasnosti koje potkopavaju državnu suverenost i prijete zamišljenim zajednicama. Rijetko ih se doživljavaja kao aktivne, političke subjekte sa vlastitim povijestima, idejama i željama, sa zahtjevima za pravima i priznanjem.

  Na tribini će se predstaviti inicijative i organizacije koje su pokrenule, vode ili u njima aktivnu ulogu imaju izbjeglice – Refugees Welcome Stockholm, Ung i Sverige, United Glasgow, Welcome United, Okus doma… Neke od njih vezane su za identitet i prava izbjeglica, neke se bave širim temama unapređenja društva čiji smo svi članovi. Izlagači i izlagačice su različitog porijekla i trenutno žive u različitim državama, s različitim kontekstima i uvjetima rada. Kroz primjere svojih aktivističkih inicijativa i angažmana s naglaskom na kontekste iz kojih su proizašli i na koje odgovaraju, tribina će potaknuti raspravu o uspjesima, učincima i važnosti aktivističkih praksi marginaliziranih. Spektar tema kojima se izlagači i izlagačice bave – ženska prava, nogomet, hrana, deportacije, uvjeti života – kao i taktika, zaista je različit što će omogućiti slojevit uvid u trenutnu situaciju izbjegličkih inicijativa u Škotskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Hrvatskoj.

  Iako postoje brojne inicijative te osobe aktivno uključene, zbog administrativnih (vize) i graničnih barijera u Uniji temeljenoj na slobodnom protoku ljudi, mogućnost sudjelovanja imale su osobe koje su ostvarile neku vrstu međunarodne zaštite ili regulirale status boravka.

  Izlagači i izlagačice:

  Tina Arend Morad, Arend Morad Foundation and Refugees Welcome Stockholm

  Fatema Khavari, Ung i Sverige

  Toni, Welcome United

  Aleix Tura Vecino, United Glasgow

  Tola Akindipe, Refugees Welcome International

  Moderator: Nawar Ghanim Murad

  Tribina će se održati na engleskom jeziku.

 • Štakori s plaže

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Eliza Hittman
  Scenarist: Eliza Hittman
  Produkcijska kuća: Cinereach, Animal Kingdom, Secret Engine
  Direktor fotografije: Hélène Louvart
  Montaža: Scott Cummings, Joe Murphy
  Glumci: Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge

  Zemlja: SAD
  Godina: 2017.
  Trajanje: 98'

  Sinopsis

  Frankie je tinejdžer koji dane provodi gluvareći i drogirajući se s prijateljima na plažama Brooklyna. Obitelj mu se urušava jer otac umire od roka, čeka se neumitna smrt i tugovanje je već započelo. U početku on ne zna da zna odgovor na pitanje u pogledu svoje seksualnosti. Zakočen je jer jednostavno nema nikoga kome bi, uključujući samog sebe, mogao verbalizirati što osjeća i za čim žudi. Žudnju skriva, ali je ne može sputati, stoga se, nakon ugovaranja susreta na internetu, počne nalaziti sa sredovječnim muškarcima. U isto vrijeme započinje i vezu s djevojkom Simone koja povremeno uspije izvući par riječi od njega. Postaje sve teže voditi dva života. Igra skrivača ne može trajati zauvijek.

  Štakori s plaže film su koji počiva vizualnom kontrastu. Kamera prelazi preko ljudi izloženih na plažama, zadržava se na površini tijela koja se daju pogledima, dok je ono unutrašnje, psiha protagonista, skrivena, napeta i krajnje zgrčena, posebno u trenucima intimnosti. Riječ je o atmosferičnoj drami u kojoj se odvija tjeskoba, napeto iščekivanje događaja, vatrometa na noćnom nebu koji će baciti svjetlo na ono što se skriva u tami.

  Nagrade i festivali

  nominacija za Zlatnog leoparda, Locarno Film Festival 2017.; nagrada za režiju, Sundance Film Festival 2017.; službena selekcija CPH PIX 2017.; službena selekcija London Film Festival 2017.; službena selekcija Busan Film Festival 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.; • žanr: igrani

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

  Velika dvorana
  7.12. Četvrtak, 20:00

 • Dobri domaćini

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Andrej Korovljev
  Scenarist: Andrej Korovljev
  Produkcijska kuća: Zaklada Solidarna
  Direktor fotografije: Andrej Korovljev
  Montaža: Andrej Korovljev

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 17'

  Sinopsis

  Kampanju Dobri domaćini krajem 2016. pokrenuli su band Kries, Are You Syrious, Inicijativa Dobrodošli, Koalicija Solidarnost Split i Zaklada SOLIDARNA, pozivajući građane i građanke da podrže mlade kreativce bez doma kako bi mogli ostvariti svoj puni potencijal i razvijati talente kojima obogaćuju našu kulturu. Andrej Korovljev prati aktivnosti Dobrih Domaćina na Tabor Film Festivalu 2017 i kreativnom kampu za djecu u Kaštel Kambelovcu.

  Filmsku projekciju popratit će razgovor i druženje s protagonistima kampanje.

  Govornici:

  Cyrille Cartier, Živi Atelje DK

  Sara Kekuš,  Are You Syrious

  Aurwa Al Youssef, glazbenik

  Željko Crljen, SOS dječje selo Osijek

  Tena Romani, suorganizatorica ljetnog kreativnog kampa za djecu izbjeglice u Kaštel Kambelovcu

  Erol Zejnilović, bend Kries

  Moderator: Ivan Blažević, zaklada SOLIDARNA

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

  Dvorana Müller
  7.12. Četvrtak, 20:00

 • El mar la mar + Rečenice iz fantazije

  22:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
  Scenarist: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
  Producent: J.P. Sniadecki
  Direktor fotografije: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki
  Montaža: Joshua Bonnetta, J.P. Sniadecki

  Zemlja: SAD
  Godina: 2017.
  Trajanje: 94'

  Sinopsis

  U surovoj panorami pustinje Sonar horizont se čini beskrajno dalekim, posebno meksičkim imigrantima koji preko nje nastoje prijeći u Sjedinjene Države. Sunce nemilosrdno prži, a opasnost prijeti na svakom koraku, bilo u obliku divljih zvijeri, bilo graničnih čuvara, službenih ili samoprozvanih. Najsigurnije je kretati se po mraku, iz kojeg kao nevidljiva prisutnost progovaraju o iskustvima prelaska granice. Ne vidimo im lica već samo tragove i materijalne ostatke koji se za njima gomilaju, blijede, razgrađuju i upisuju u topografiju ispražnjenog krajolika, čineći ih u njemu trajno prisutnima.

  J.P. Sniadecki s harvardskog Sensory Ethnography Laba u suradnji s kanadskim umjetnikom Joshuom Bonnettom na iznimno poetičan način pristupaju gorućoj političkoj temi. 16-milimetarskom vrpcom kreću u filmsko istraživanje tragova u pustinji, ostataka društvene drame koja se odvija neprimjetno. Stavljajući u fokus krajolik, donose niz vizualnih sugestija koje se pokazuju kao pažljivo odabran materijal kojim forenzički seciraju sliku današnje stvarnosti.

  Prije projekcije eksperimentalnog doksa 'El mar la mar' pogledajte kratki film 'Rečenice iz fantazije' (Dane Komljen, 2017., Njemačka, 17'). 

  Djevojka i muškarac igraju jednu igru. Muškarac kaže niz riječi. Riječi kao što su sloboda, vrt, blijedjeti, pozdrav, ludi, vršak igle. Djevojka tada slaže rečenice. Rečenice kao što su Budući da se nju ne može steći brzinom kojom lišće u vrtu blijedi, pozdrav slobodi je olujan i čak i ludi ljudi, koji vjeruju da je vršak igle veći od majmuna, u njemu sudjeluju. Ono što je djevojka smislila nije imalo toliko veze sa stvarenjem smisla, koliko sa stvaranjem prostora u kojem ništa od onog što joj je dano da se igra nije izostavljeno. Ona je tražila veze i intervale. Tu se igru moglo čuti na radiju. Njegovo ime bilo je Walter, njeno je ostalo nepoznato, a igra se zvala “Riječi iz fantazije”. Kada razmišljamo o povijesti, pitam se ne nalikujemo li tada na tu djevojku koja pokušava izvući neki smisao iz nestalnosti.

  Nagrade i festivali

  Caligari nagrada i nagrada ekumenskog žirija, Berlin Film Festival 2017.; , Culturgest nagrada, IndieLisboa 2017.; službena selekcija Hong Kong Film Festival 2017.; službena selekcija New York Film Festival 2017.; službena selekcija London Film Festival 2017.; službena selekcija Vienna Film Festival 2017.

  Filmove prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

  Velika dvorana
  7.12. Četvrtak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno