EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Književna matineja: Korana Serdarević

  Sinopsis

  Razgovor o romanu Eksperiment Irene Tot moderiraju učenici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti (mentorica Marina Čubrić, prof.).

  Sudjeluju učenici XII. gimnazije (mentorica Korana Serdarević, prof.), Gimnazije Lucijana Vranjanina (mentorica Ljiljana Centrih Lovrić, prof.), Gimnazije Tituša Brezovačkog (mentorica Sandra Vukić Gjeldum, prof.), X. gimnazije „Ivan Supek“ (mentorica Ružica Filipović, prof.), XVIII. gimnazije (mentorica Jelena Glavaš, prof.).

 • 2. Novinarska radionica za učenike srednjih škola

  Sinopsis

  Novinarske radionice sa zagrebačkim srednjoškolcima održavaju vodeći urednici, kolumnisti i novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.

 • Dvostruki portret: Mitko Madžunkov & Dražen Katunarić

  Sinopsis

  Živa legenda makedonske književnosti, autor više desetaka knjiga, romanopisac, dramski pisac i esejist Mitko Madžunkov dijeli i više od generacijske poveznice s Draženom Katunarićem, pjesnikom, prozaikom i esejistom. Obojica su ovjenčana nizom važnih književnih nagrada, djela su im prevedena na više jezika i okušali su se u različitim književnim formama, a u svojem posljednjem romanu Smiješak Padra Pija Dražen Katunarić ispisuje slojevito djelo na spoju tradicije i moderniteta, dok je Mitko Madžunkov u knjizi Vrijeme irvasa, romanu nedavno prevedenom na hrvatski jezik, napravio "prekretnicu u makedonskoj prozi". S dvojicom izvanserijskih pisaca razgovara književna kritičarka Magdalena Blažević.

 • Okrugli stol: Milenijalci - oni su tu... a posao?

  Sinopsis

  Nakon generacije X stigli su - milenijalci. Često otpisivani kao lijeni i previše usmjereni na internet i društvene mreže, oni su istovremeno vrlo kreativni, svestrani i, najčešće, bez posla. O tome tko su zapravo milenijalci, koliko se njihova medijska slika razlikuje od stvarnoga stanja i kako prevladati pečat "izgubljene generacije" razgovaraju ilustratorica Klara Rusan – Klarxy, glazbenica Ivana Picek – Pi, pisac i dramatičar Dino Pešut te novinar i snowboarder Vid Barić. S ovim šarenim i talentiranim društvom razgovara Andrija Škare.

 • Filmska večer: Muke po Mati

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Lordan Zafranović, Mirko Kovač
  Glumci: Boris Cavazza, Žarko Radić, Božidarka Frajt, Mirko Boman, Hermina Pipinić

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 1975.
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Splitski brodogradilišni radnik Mate, porijeklom iz dalmatinskog zaleđa gdje mu još žive žena Mare i stara majka, pokušava se afirmirati kao boksač. Istovremeno, njegov mlađi brat Luka, čija je životna nit vodilja seksualna požuda i koji sanja o odlasku u Njemačku, upušta se u strasnu ljubavnu vezu s mladom Orom, koju je do tad seksualno uzbuđivao samo njezin poočim za kojeg je mislila da joj je otac. Film je u Puli 1975. nagradila filmska kritika.

 • Razotkrivanje: Ivica Đikić

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Pisac, novinar, kolumnist i scenarist serije Novine koja se prikazuje na Netflixu Ivica Đikić nikada se nije bojao pisati o svim malignostima društva. Svaki put to bi radio primjereno žanru, u romanima je vrhunski romanopisac, u kolumnama ili kao novinar beskompromisan borac za istinu. Nagrađivan brojnim nagradama u svojim romanima svaki put piše na sasvim drugačiji način, baveći se različitim temama koje se itekako tiču nas sada i ovdje. Ukazanje, iako smješten u nepoznatu daleku zemlju, roman je o nama danas, roman je to o demokraciji i njezinim slabostima, o Crkvi, diktaturi i slobodi. S Ivicom Đikićem razgovor će voditi još jedan beskompromisni novinar, romanopisac i kolumnist Boris Rašeta.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  7.9. Petak, 19:30

 • Razotkrivanje: José Luís Peixoto

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Jedan od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije po kojem se zove i nagrada za mlade pisce preveden je na više od dvadeset jezika, njegovi romani u Portugalu se objavljuju u devet izdanja, a osim romanima i poezijom, proslavio se i svojim nevjerojatno uzbudljivim putopisom iz Sjeverne Koreje. Zanimljiva je i njegova suradnja s poznatim gothic metal bendom Moonspell u kojoj je spoj glazbe i književnosti podignut na razinu više. Ovog izuzetno zanimljivog pisca predstavit će nam novinar, pisac i svjetski putnik Jerko Bakotin.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  7.9. Petak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno