EN HR
 • 6. Festival svjetske književnosti

  Kino Europa, 2.9. - 8.9.

  Sinopsis

  Početkom rujna Zagreb ponovno postaje jedno od središta svjetske književnosti: 6. Festival svjetske književnosti održava se od nedjelje, 2. rujna do subote, 8. rujna, a dovodi pisce iz   čak sedamnaest zemalja svijeta koji će sudjelovati u pedesetak programa. Uz brojne književne programe – razgovore, tribine i okrugle stolove – festival će i ove godine uključivati i razgovore o grafičkim romanima i stripovima, filmovima snimljenim prema književnim djelima kao i izložbu nastalu prema motivima iz književnih djela. Organizator Festivala je nakladnička kuća Fraktura, a detaljan program potražite na službenoj web stranici Festivala svjetske književnosti.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  2.9. - 8.9.

 • Okrugli stol: Zašto iznova prevoditi klasike?

  12:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Bez prevoditelja bili bismo uskraćeni za dobar dio svjetske umjetnosti, većinu književnih djela ne bismo mogli čitati, stoga je njihova uloga u kulturi i društvu nezamjenjiva. Klasici svjetske književnosti pak onaj su temelj i kanon bez kojega niti jedan obrazovan čovjek ne bi mogao živjeti, no zašto se stalno i iznova prevode, može li prijevod zastarjeti, biti neadekvatan. Kako se prijevod ponaša na sceni, a kako kao tekst otisnut u knjizi. O možda najprevođenijem klasiku Williamu Shakespeareu, prijevodima njegovih djela, adaptacijama za teatar govorit će dva nagrađivana prevoditelja Mate Maras i Andy Jelčić, a razgovor s njima moderirat će shakespearolog, anglist i književni teoretičar Tomislav Brlek.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.9. Subota, 12:00

 • Okrugli stol: Riječ i svijet

  17:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Na okruglom stolu o utjecaju pisane riječi na društvene promjene u organizaciji hrvatskog PEN-a sudjeluju Tomica Bajsić, Francesca Cricelli, Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković i Bartholomew Ryan.

  Tijekom masovnog demokratskog protesta prije pet godina u São Paulu demonstranti su promijenili ime mosta nazvanog po medijskom magnatu Octáviju Friasu de Oliveiri, koji je, između ostalog, podržavao vojnu diktaturu u Brazilu, i dali mu ime Most Vladimira Herzoga, što su zabilježili mnogi svjetski mediji. Tko je bio Vladimir Herzog, novinar i sveučilišni profesor po kome se zove i najznačajnija brazilska nagrada za slobodu izražavanja? Rođen u Osijeku, porijeklom Hrvat iz židovske obitelji koja je prije Drugog svjetskog rata od nacizma izbjegla u São Paulo, Vladimir Herzog zbog je svog pisanja bio 1972. godine zatvoren i od posljedica mučenja umro u zatvoru. Brazilska je tajna policija uz lažnu fotografiju i falsificirane dokumente njegovu smrt proglasila samoubojstvom, ali ovog je proljeća sveamerički sud za ljudska prava konačno presudio da je to bilo ubojstvo i zločin protiv čovječnosti. Herzogova smrt imala je veliki utjecaj na demokratizaciju brazilskog društva, u kojem ostaje zapamćen kao simbol borbe za demokraciju, slobodu i pravdu. O Vladimiru Herzogu i utjecaju pisane riječi na društvene promjene danas u Brazilu više će nam reći Francesca Cricelli, pjesnikinja, sveučilišna profesorica i društvena aktivistica iz São Paula, a Bartholomew Ryan, filozof i profesor na sveučilištu Nova de Lisboa, govorit će o Europi danas i svojoj najnovijoj knjizi Forging a Hero of Modernity in Roger Casementand James Joyce.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.9. Subota, 17:00

 • Dvostruki portret: Antonio Scurati & Alida Bremer

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Može li se jedan čovjek suprotstaviti zlu, fašizmu i nasilju? Naravno da ne može, ali može odoljeti da mu se prikloni, da bude šutljiva većina, može i mora zadržati moralni i ljudski integritet. Jedan takav čovjek bio je Leone Ginzburg koji je rekao svoje "ne" ludilu nečovječnosti. Roman o njemu ali i o svojoj obitelji napisao je jedan od najsnažnijih glasova suvremene talijanske književnosti Antonio Scurati, a roman o sudbini jedne dalmatinske obitelji pod talijanskom okupacijom napisala je Alida Bremer. O vlastitoj ljudskoj hrabrosti tako potrebnoj danas s ovo dvoje autora, koje je oboje dobrim dijelom inspirirala Natalija Ginzburg, slavna spisateljica i Leoneova supruga, razgovarat će Seid Serdarević.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.9. Subota, 18:00

 • Filmska večer: Ubojstvo u noćnom vlaku

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lordan Zafranović
  Scenarist: Mirko Kovač
  Glumci: Slobodan Perović, Dragan Nikolić

  Zemlja: Jugoslavija
  Godina: 1974.
  Trajanje: 50'

  Sinopsis

  U kupeu vlaka u vožnji od Zagreba do Beograda slučajno se susreću i sami zajedno sjede starac i mladić. U nekoliko sati proći će mnogobrojne situacije. Starac podsjeća mladića na oca, mladić starca na njegov izgubljeni i besmisleni život.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  8.9. Subota, 18:30

 • Dvostruki portet: Antonio Ortuño & Jurica Pavičić

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Antonio Ortuño jedan je od najcjenjenijih meksičkih autora srednje generacije i jedan od onih koji o boljkama svojega društva – korupciji, ksenofobiji, eskalaciji nasilja – progovara otvoreno i često protiv struje, moćnim romanima, od kojih je jedan, Spaljeni, upravo objavljen na hrvatskom jeziku. Jurica Pavičić svoje je književno ime stekao na sličan način, prozama koje našu sadašnjost i nedavnu prošlost hvataju u njezinim najosjetljivijim točkama – problematizirajući dominantne narative i prateći posljedice društvenih promjena posljednjih nekoliko desetljeća – baš kao što čini u svojem posljednjem romanu Crvena voda. Dvojica sjajnih pisaca razgovarat će o Meksiku i o Hrvatskoj, o svijetloj i tamnoj strani, o tome kako se i zašto piše o društvu, pa i uz dlaku tog istog društva.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  8.9. Subota, 19:30

 • Razotkrivanje: Frédéric Beigbeder

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Poznati enfant terrible francuske književnosti, osebujni Frédéric Beigbeder dobro je poznat hrvatskoj čitateljskoj publici. Njegovi romani prevedeni su na brojne svjetske jezike, a originalna kombinacija humora, autoironije i istančanog stila učinila ga je jednom od najvećih svjetskih književnih zvijezda. U novom romanu Život bez kraja Beigbeder, na sebi svojstven način, piše o strahu od smrti i o tome što bi sve čovjek bio spreman učiniti da dosegne besmrtnost.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  8.9. Subota, 21:00

 • Koncert: Sleepyheads

  22:00, Predvorje

  Sinopsis

  Proglašavan od kritičara najboljim domaćim albumom 2015., The Swirling Thoughts Of…fantastične rock-mašine Sleepyheads još uvijek nije dobio nasljednika, ali taj album i dalje sjaji kao prekrasan podsjetnik na to kako melodije ponekad mogu biti ljepljive, kako rock ponekad može biti pop i kako postoje pjesme u kojima je u manje od dvije minute sadržano sve ono važno, sve ono što život čini životom. Novi album se čeka, ali nove pjesme postale su standardni dio koncertnog repertoara, pa s onim starima i ponekom obradom čine najuzbudljiviji i najenergičniji glazbeni set kojem ćete svjedočiti ove jeseni.

  Vrijeme održavanja

  Predvorje
  8.9. Subota, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno