EN HR
 • Poziv za pamćenje: Priča Davida Schaetera

  17:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ken Winikur
  Trajanje: 30'

  Sinopsis

  Rođen u malom selu u Čehoslovačkoj, David Schaecter bio je još mali dječak kad je nacistički režim došao na vlast u Njemačkoj. On je jedini član svoje obitelji koji je preživio holokaust. U ovom polusatnom dokumentarcu, David nas vodi na putovanje – od svojeg djetinjstva na selu gdje je njegova obitelj uzgajala grožđe za proizvodnju vina, preko zajedničke borbe s bratom Jakobom za preživljavanje u Auschwitzu te, naposljetku, do Davidova dramatičnog bijega tijekom napada Saveznika. Pokušavajući spojiti djeliće svoga života, David se posvetio prisjećanju na one koji su izgubljeni te postao utemeljitelj centra Memorial Holocaust Miami Beach.

  Velika dvorana
  10.4. Utorak, 17:15

 • Festival Market: Bergen International Film Festival

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  BIFF je najveći filmski festival u Norveškoj koji godišnje prikazuje 160 dokumentarnih i igranih filmova, a posjećuje ga skoro 70 000 ljudi. Ono što ga posebno odlikuje je velika posjećenost školaraca svih uzrasta koji su aktivno uključeni u edukacijske programe i VR istraživanja.

  Na Festival Marketu 12. Festivala tolerancije Bergen International Film Festival predstavit će njegov direktor od samog osnutka 1999.g., gospodin Tor Fosse. Fosse je osnivač i Tromso International Film Festival-a, a vodi i kompaniju za distribuciju kino filmova Tour de Force. Na Festival Marketu predstavit će BIFF-ov festivalski sustav edukacije kroz film i medijsku kulturu.

  Dvorana Müller
  10.4. Utorak, 18:00

 • Zadnji u Alepu

  18:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Feras Fayyad
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Pobjednik Velike nagrade žirija za dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu, zapanjujući uradak sirijskog redatelja Fayyada i danskog redatelja Johannessena, primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju koju čine obični građani koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana. Ovaj dokumentarac obuhvaća trenutke napetosti i neočekivane ljepote i uvlači nas u živote tri utemeljitelja ove organizacije – Khaleda, Subhija i Mahmouda – koji se nose s kaosom koji ih okružuje i bore sa sveprisutnom dilemom: trebaju li pobjeći sa svojim obiteljima ili ostati i boriti se za svoju zemlju. Napeti prikaz izuzetne hrabrosti, Zadnji u Alepu pruža potresnu novu perspektivu sukoba koji je promijenio svijet.

  Velika dvorana
  10.4. Utorak, 18:15

 • Festival Market: Moldavsko čudo

  19:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Uz predavanje g. Fossea bit će prikazan dokumentarni film Moldavsko čudo, redatelja Stiana Indrevolla koji je na posljednjem BIFF-u dobio nagradu za Najbolji zapadno-norveški film.

  Film Moldavsko čudo inspirativna je priča o norveškom optičaru Hans Bjorn Bakketeigu i njegovoj asistentici Tatiani koji godinama pokušavaju osnovati prvu optometrijsku kliniku u Moldaviji. U želji da pomognu riješiti jedan od najvećih zdravstvenih problema u najsiromašnijoj državi Europe, suočavaju se s birokracijom, korupcijom i neimaštinom.

  Dvorana Müller
  10.4. Utorak, 19:00

 • Tolerance Talk: Budućnost Europe - Europa koju želimo

  20:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Pojam izbjeglička kriza je već preko 3 godine među glavnim temama javnih rasprava kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe, traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz Subsaharske Afrike, Pakistana i Zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice traže načine kako se nositi s "krizom izbjegličkog vala", ali i pokušavajući naći kvalitetne modele integracije izbjeglica i azilanata u nove društvene sredine i države.

  Na okruglom stolu raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.

  Na okruglom stolu «Budućnost Europe – Europa koju želimo» sudjelovat će gospodin Firas Fayyad, redatelj, novinar i sirijski izbjeglica koji trenutno živi i radi u Danskoj. Njegov posljednji film „Zadnji u Alepu“ (Last Men  in Aleppo) bio je nominiran za prestižnu nagradu Oscar te je osvojio brojne nagrade diljem svijeta, a čija će se projekcija održati netom prije okruglog stola.

  Na okruglom stolu sudjeluju još i g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije za Hrvatsku, g. Giuseppe DiCaro, predstavnik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj, te g. Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i dobitnik nagrade „Europski građanin“ u 2017.g.

  Razgovor će moderirati Jasmina Popović.

  Velika dvorana
  10.4. Utorak, 20:00

 • Wunder Meisse + Nevidljivi

  21:15, Velika dvorana

  Sinopsis

  Wunder Meisse, r. Leila Fenton, 15'

  Pričica o dva sukobljena brata, smrti i praštanju… ili ne.

  Nevidljivi, r. Claus Räfle, 110'

  Berlin, veljača 1943.: Nacistički režim proglašava glavni grad Reicha „slobodnim od Židova“. U tom povijesnom trenutku 7000 Židova uspjelo je otići u podzemlje. Gotovo 1700 njih preživjet će strahote rata u Berlinu. Film Nevidljivi donosi priče četvero svjedoka tog vremena. Hanni Lévy, koja je upravo napunila 17 godina, izgubila je oba roditelja. Zahvaljujući svojoj obojenoj plavoj kosi, ona je gotovo nevidljiva svojim progoniteljima i šeće se po Ku’dammu da joj prođe vrijeme. Cioma Schönhaus također je otišao u podzemlje i vodi pustolovan život koji se sastoji od kupnje jedrilice i večera u najboljim berlinskim restoranima te postaje krivotvoritelj putovnica kojima spašava živote desetaka drugih Židova.

  I dok se Eugen Friede pridružio pokretu otpora koji dijeli letke protiv vlade, Ruth Arndt danju sanja o životu u Americi, a noću se pretvara da je ratna udovica i poslužuje gurmansku hranu na crnom tržištu u stanu nacističkog časnika.

  Ova dramatična uprizorenja isprepletena su s upečatljivim intervjuima sa stvarnim ljudima čiji su životi inspirirali ovaj film. Dvije razine stapaju se u jedan intenzivan i potresan igrani film i povijesnu počast svjedocima – od kojih je dvoje još živo.

  Velika dvorana
  10.4. Utorak, 21:15

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno