EN HR
 • 16. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 18.11.

  Sinopsis

  Vruće je i ovog studenog. Temperaturu će podići više od stotinu filmova u 12 programa koje donosi 16. Zagreb Film Festival. Ove će se godine održati od 11. do 18. studenog na uobičajenim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU, Dvorani Müller i F22 – Nova akademijska scena) te na dvjema novima (Narodno sveučilište Dubrava i Kulturni centar Travno). Osim širenja na zagrebačke kvartove, ZFF ove godine putuje još u rekordnih 15 hrvatskih gradova i dva SOS dječja sela.

  U našem kinu održavaju se sljedeće sekcije iz glavnog programa - Natjecateljski program dugometražnog igranog filma i natjecateljski program PLUS, te popratni programi - Bibijada, Festivali pod reflektorima, Kino u kinu i Tajkuni: jučer, danas, sutra.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 18.11.

 • Tajna družina Juhograda (Supilinna salaselts)

  Info

  Redatelj: Margus Paju
  Scenarist: Mihkel Ulman, Christian Gamst Miller-Harris
  Producent: Esko Rips, Diana Mikita
  Produkcijska kuća: Nafta Films, Solar Films
  Direktor fotografije: Meelis Veeremets
  Montaža: Harri Ylönen, Marion Koppel
  Glumci: Olivia Viikant, Arabella Antons, Hugo Soosaar, Karl Jakob Vibur, Mirtel Pohla

  Zemlja: Estonija, Finska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 105'

  Sinopsis

  Tajna družina Juhograda priča je o pametnoj i hrabroj desetogodišnjoj djevojčici Mari koja živi u četvrti zvanoj Juhograd u gradu Tartuu. Njezini roditelji previše rade pa Mari većinu vremena provodi s djedom Peeterom, profesorom na lokalnom sveučilištu. Sa svojih troje najboljih prijatelja Mari je dio tajnog društva koje sudjeluje u igrama lova na blago koje im osmišljava djed. No jednog dana njihov grad pogodi misteriozni otrov koji odrasle pretvara u djecu pa naša družina kreće na ludu pustolovinu u potrazi za protuotrovom. Na putu se susreću s mnogim preprekama: moraju pobjeći nasilnicima i sakriti se od prijetećeg zlotvora. Mogu li pronaći protuotrov i donijeti ga u bolnicu u roku od 48 sati kako bi spasili živote svojih najmilijih? Margus Paju donosi nam klasični pustolovni film prepun zagonetki i napitaka, uzbudljivih tajni i neobjašnjivih događaja.

  Nagrade i festivali

  Zurich Film Festival 2015 – Audience Award; Riga Film Festival 2015; Transylvania Film Festival 2015

  Životopis redatelja

  Margus Paju od 2008. godine režirao je nekoliko kratkometražnih filmova, dva znanstvena dokumentarca, TV serije i mnogo reklama. Uz režiju, piše scenarije, filmske kritike i članke o povijesti filma za nekoliko estonskih kulturnih časopisa.

 • Moje divlje srce

  16:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Hanno Olderdissen
  Scenarist: Clemente Fernandez-Gil
  Producent: Boris Schönfelder, Christine Strobl, Marc Gabizon, David Kehrl, Antonio Exacoustos
  Produkcijska kuća: Neue Schönhauser Filmproduktion, Wild Bunch Germany
  Direktor fotografije: Sten Mende
  Montaža: Claudia Wolscht
  Glumci: Lena Klenke, Dieter Hallervorden, Emilio Sakraya, Annette Frier, Vedat Erincin

  Zemlja: Njemačka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 110'

  Sinopsis

  Sedamnaestogodišnja Jana živi s urođenom srčanom manom. Jednog dana odlučuje da joj je dosta i doktora i operacija i lijekova. Počinje živjeti ne mareći za posljedice, što zabrinjava njezine roditelje i dečka Samija. Oni bi željeli da se podvrgne eksperimentalnoj operaciji koja bi joj mogla spasiti život. Kad upozna povučenog trenera džokeja i naizgled divljeg pastuha po imenu Rock My Heart, postaje jasno da samo ona može raditi s tom osjetljivom životinjom. Paul je nagovori da se s Rockom prijavi za utrku, no hoće li se moći utrkivati usprkos lošem zdravlju? Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu (TIFF Kids) 2017. godine gdje je osvojio nagradu publike.

  Nagrade i festivali

  TIFF Kids 2017 – People’s Choice Award, Best Feature Film; Zlín Film Festival 2018

  Životopis redatelja

  Hanno Olderdissen studirao je filmsku režiju na Međunarodnoj filmskoj školi (IFS) u Kölnu, gdje je 2008. diplomirao s nagrađenim kratkometražnim filmom Robin. Od ostalih filmova izdvajaju se Family Affairs (2015.) i Wendy 2 – Best Friends Forever (2017.)

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  12.11. Ponedjeljak, 16:00

 • Sarajevo Film Festival - izbor kratkih filmova

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 93'

  Sinopsis

  Nastavljamo izvrsnu šestogodišnju suradnju između Zagreb Film Festivala i Sarajevo Film Festivala. Ove godine predstavljamo pet kratkometražnih filmova iz ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog filmskog programa SFF-a, koji u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom organizira Udruženje filmskih radnika BiH. Na ZFF-u predstavljamo dva studentska filma Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu: Autorefleksija u tri epizode Sare Ristić i magistarski rad Irfana Avdića Majkino zlato, koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film BiH u programu, a bio je odabran i u studentski natjecateljski program na Sarajevo Film Festivalu. Reditelj Ado Hasanović predstavlja svoj novi kratkometražni film Ružičasti slon, koji je snimljen u talijanskoj koprodukciji, a redateljica Sabrina Begović Ćorić kratkometražni film Pivac koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom. Tu je i film reditelja Nermina Hamzagića Intervju, koji je već uspješno prikazan na festivalima širom svijeta. Ovi filmovi nove generacije autora predstavljaju svu raznolikost filmskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  12.11. Ponedjeljak, 18:00

 • Kao da je moj sin

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Costanza Quatriglio
  Scenarist: Doriana Leondeff, Costanza Quatriglio, Mohammad Jan Azad
  Producent: Andrea Paris, Matteo Rovere, Ivy Vanhaeck, Daniel Pek
  Produkcijska kuća: Ascent Film, Rai Cinema, Caviar, Antitalent
  Direktor fotografije: Stefano Falivene, Sabrina Varani
  Montaža: Letizia Caudullo, Marie-Hélène Dozo
  Glumci: Basir Ahang, Dawood Yousefi, Tihana Lazović

  Zemlja: Italija, Hrvatska, Belgija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 103'

  Sinopsis

  Otkad su kao djeca pobjegli iz Afganistana pred progonom etničke manjine Hazara, braća Ismail i Hassan žive u Italiji. Nakon nekoliko uznemirujućih telefonskih razgovora s majkom, za koju su vjerovali da je mrtva, braća će se naći na prekretnici. Trebaju li se vratiti u udaljenu zemlju i suočiti s obiteljskom sudbinom ili ostati u svojoj domovini? Kao da je moj sin istinita je priča temeljena na životu Mohammada Jana Azada, protagonista redateljičina dokumentarnog filma Il mondo addosso (2016.). Kao da je moj sin premijerno je prikazan izvan konkurencije na Festivalu u Locarnu 2018. godine.

  Nagrade i festivali

  Locarno Film Festival 2018 – izvan konkurencije

  Životopis redatelja

  Costanza Quatriglio rođena je u Palermu. Njezin prvi dugometražni film prikazan je u programu 15 dana autora u Cannesu 2003. (Nagrada CICAE Art Cinema) i na festivalima u Pusanu, Rotterdamu i dr. U njezinim novijim filmovima Il mondo addosso, Terramatta, Triangle i dr. isprepliću se elementi stvarnosti i fikcije.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  12.11. Ponedjeljak, 18:30

 • Kino Otok + Subotnje kino

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 46'

  Sinopsis

  KINO OTOK, r. Ivan Ramljak, Hrvatska, 2016, 35'

  Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se omiljenih filmova i događaja vezanih uz filmove koji su im obilježili živote. Film je prikazan na ZagrebDoxu, Sarajevo Film Festivalu, Jihlavi, a osvojio je, između ostalih, nagrade na Festivalu mediteranskog filma Split (posebno priznanje) i Nagradu FIPRESCI na festivalu goEast.

  SUBOTNJE KINO, r. Mamadou Dia, Senegal/SAD, 2016, 11'

  U malenom gradu na sjeveru Senegala Baba i Sembene, dvojica dječaka, strastvenih mladih filmofila, očajnički žele pogledati film na velikom platnu u lokalnom kinu prije nego što ono zauvijek zatvori vrata. Film je prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu, a osvojio je nagradu žirija u Fribourgu, nagradu za najboljeg redatelja na festivalu First Run i dr.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  12.11. Ponedjeljak, 20:00

 • Divljina (16. Zagreb Film Festival)

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Paul Dano
  Scenarist: Paul Dano, Zoe Kazan (prema romanu Richarda Forda)
  Producent: Alex Saks, Paul Dano, Oren Moverman, Ann Ruark, Jake Gyllenhaal, Riva Maker
  Produkcijska kuća: June Pictures, Nine Stories Productions, Sight Unseen Pictures
  Direktor fotografije: Diego Garcia
  Montaža: Louise Ford, Matthew Hannam
  Glumci: Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Bill Camp

  Zemlja: SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Jeanette (Cary Mulligan) i njezin muž Jerry (Jake Gyllenhaal) žive u gradiću u Montani početkom 1960-ih. Njihov brak dolazi na kušnju kad Jerry izgubi posao i pošalju ga na nekoliko tjedana kao vatrogasca volontera na gašenje šumskih požara. Za to vrijeme njihov četrnaestogodišnji sin Joe promatra kako mu se roditelji udaljavaju i kako se njegova majka sve više mijenja. A Jeanette će nekako morati prehraniti obitelj i izaći iz uobičajene uloge kućanice. Ova nezavisna drama redateljski je prvijenac holivudskog glumca Paula Danoa: “Ovo je priča o sazrijevanju sva tri člana obitelji, majke, oca i sina.” Film je premijerno prikazan ove godine na Sundanceu.

  Nagrade i festivali

  Sundance Film Festival 2018; Karlovy Vary International Film Festival 2018

  Životopis redatelja

  Paul Dano poznati je glumac s ulogama u filmovima kao što su Mala Miss Amerike (2006.), Bit će krvi (2007.), Ruby Sparks (2012.), 12 godina ropstva (2013.), Zatočene (2013.), Love and Mercy (2014.), Mladost (2015.), Okja (2017.). Divljina je njegov redateljski debi.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  12.11. Ponedjeljak, 21:00
  18.11. Nedjelja, 20:30

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno