EN HR
 • Mučenik

  16:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Mazen Khaled
  Scenarist: Mazen Khaled
  Producent: Diala Kachmar
  Produkcijska kuća: ArTrip Production
  Direktor fotografije: Rachelle Noja, Talal Khoury
  Montaža: Vartan Avakian
  Glazba: Zeid Hamdan, Vladimir Kurumilian
  Glumci: Carol Abboud, Hamza Mekdad, Mostafa Fahs, Hady Bou Ayash, Rachad Nassereddine

  Zemlja: Libanon, Italija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  Mazenova freska o izgubljenoj bejrutskoj mladeži i njihovim tijelima ne boji se krajnje eksplicitnosti dosad neviđene u arapskom filmu, dok u nizu nevjerojatno senzualnih i mikroskopski preciznih kadrova masturbiraju pod tušem i demonstriraju (polu)goli mačizam na lokalnoj plaži. More je njihova sloboda i njihov bijeg. Bijeg iz siromašnog predgrađa čije su fasade ukrašene plakatima mučenika. Kad se Hasanov skok u more okonča tragedijom, izvlačenje njegova tijela doima se poput orgije erotiziranog ragbija, u eksploziji obnaženih torza i bicepsa. Hasanovi prijatelji prebacuju njegovo mrtvo tijelo u mladićev dom, gdje započinje njegovo ritualno pranje. Jer utopljeni šahid mora se oprati prije odlaska u dženet, za razliku od onog koji je izgubio život u prolivenoj krvi. Upravo taj dugi kadar pranja naljutio je libanonske puritance. Ono što Arapima predstavlja svetinju, autor je transformirao u ultimativni homoerotski fetiš, s vodom koja se cijedi niz plastičnu cijev i pjenom koja se cijedi niz Hasanovo tijelo. Khaledova mikroskopska kamera bez ikakvih ograda znatiželjno proviruje ispod bijelog platna kojim su prekriveni njegovi intimni dijelovi, minuciozno prateći pokrete ruku koje to tijelo peru. (Dragan Rubeša)

  Životopis redatelja

  Mazen Khaled rođen je u Bejrutu. Dio karijere proveo je u reklamnoj industriji. Njegov debitantski dugometražni film Mučenik prometnuo se u najveće otkriće lanjske venecijanske Mostre, iako je bio uguran na njezine margine, u festivalski off program Biennale College.

  11. Subversive Film Festival (igrana konkurencija)

  Cijena ulaznice je 20 kn, a ulaznice će se moći kupiti od 6. svibnja na festivalskom info pultu u predvorju kina.

  Velika dvorana
  13.5. Nedjelja, 16:30

 • Pripadati: Istina iza naslovnica /otvaranje Subversive Foruma

  18:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Morag Livingstone

  Zemlja: Velika Britanija
  Godina: 2017.
  Trajanje: 89'

  Sinopsis

  Na otvorenju Subversive Foruma gledamo nagrađivani dokumentarni dugometražni film Pripadati: Istina iza naslovnica (Belonging: The Truth Behind the Headlines) britanske redateljice Morag Livingstone, u kojem autorica komparativnom analizom i metodama istraživačkog novinarstva oblikuje triptih o trima različitim industrijskim raspravama koje su se odvijale tijekom triju vlada i tri desetljeća u Velikoj Britaniji. Kroz nekoliko osobnih priča sindikalnih i drugih aktera/ica koji se nalaze u središtu sporova, redateljica prikazuje utjecaj političkih i korporativnih elita (od Murdochove kupnje Timesa i The Sunday Timesa sve do danas) na društvo i pojedinca, demokraciju i ljudska prava.

  Nakon projekcije ovog nagrađivanog dokumentarca, s redateljicom filma Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za the Guardian Ninom Power razgovarat ćemo o presudnoj važnosti onoga što ne piše u novinama i preduvjetima koji bi omogućili da zahtjevi radnika i radničkih organizacija izađu s margina medijske nevidljivosti, cenzure i spinova. Moderatorica je Marina Ivandić.

  11. Subversive Festival

  Na sve programe Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  13.5. Nedjelja, 18:00

 • Catherine Samary: Komunizam u pokretu – pouke prijelaznog razdoblja

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Sa sociologom Rastkom Močnikom i političkom teoretičarkom i ekonomisticom Catherine Samary razgovarat ćemo o njezinoj novoj knjizi Komunizam u pokretu (na slovenski jezik preveli Maja Breznik i Rastko Močnik) u kojoj se autorica kritički bavi historijskim značajem jugoslavenskog samoupravljanja kroz problematizaciju njegova tri razdoblja i pojma tržišni socijalizam. Otvorit ćemo i pitanja optike na period Druge Jugoslavije, razlici između socijalizma i realno egzistirajućeg socijalizma? Ili možemo govoriti o prijelaznom razdoblju s kapitalističkim i socijalističkim elementima? U kakvoj su ulozi i međusobnom odnosu bili plan i tržište i kakve veze imaju s demokracijom i diktaturom proletarijata? U kontekstu navedenih pitanja razgovarat ćemo o potencijalnim poukama i mogućnostima njihove realizacije koju ljevica danas može izvući iz jugoslavenskog samoupravljanja.

  Moderira: Dimitrije Birač

  11. Subversive Festival

  Na sve programe Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  13.5. Nedjelja, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno