EN HR
 • 16. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 18.11.

  Sinopsis

  Vruće je i ovog studenog. Temperaturu će podići više od stotinu filmova u 12 programa koje donosi 16. Zagreb Film Festival. Ove će se godine održati od 11. do 18. studenog na uobičajenim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU, Dvorani Müller i F22 – Nova akademijska scena) te na dvjema novima (Narodno sveučilište Dubrava i Kulturni centar Travno). Osim širenja na zagrebačke kvartove, ZFF ove godine putuje još u rekordnih 15 hrvatskih gradova i dva SOS dječja sela.

  U našem kinu održavaju se sljedeće sekcije iz glavnog programa - Natjecateljski program dugometražnog igranog filma i natjecateljski program PLUS, te popratni programi - Bibijada, Festivali pod reflektorima, Kino u kinu i Tajkuni: jučer, danas, sutra.

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 18.11.

 • Vadžda (Wadjda)

  Info

  Redatelj: Haifaa Al Mansour
  Scenarist: Haifaa Al Mansour
  Producent: Roman Paul, Gerhard Meixner
  Produkcijska kuća: Razor Film, Rotana, Norddeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk
  Direktor fotografije: Lutz Reitemeier
  Montaža: Andreas Wodraschke
  Glumci: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf

  Zemlja: Saudijska Arabija, Njemačka
  Godina: 2012.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  Desetogodišnja Vadžda živi s roditeljima u predgrađu Rijada, glavnom gradu Saudijske Arabije. Unatoč konzervativnom okruženju, Vadžda je zaigrana djevojčica koja redovito dovodi stvari do krajnosti. Kad poželi lijepi zeleni bicikl, majka će se usprotiviti bojeći se osude okoline. Vadžda za to ne mari pa odluči sama uštedjeti novac. Dok je majka zauzeta muževom namjerom da uzme još jednu ženu, kćerin plan prolazi ispod radara. Haifaa Al Mansour, koju se smatra prvom redateljicom iz Saudijske Arabije, donosi intimnu priču o djevojčici s velikim snovima. Film daje uvid u to inače zatvoreno društvo, obrađujući univerzalne i poznate teme nade, hrabrosti i upornosti. Vadžda je nagrađen u Veneciji, Rotterdamu, Palm Springsu i bio je prvi kandidat za Oscara za najbolji strani film iz Saudijske Arabije 2013. godine.

  Prije projekcije prikazat ćemo hrvatski kratkometražni film 'Zora' (Krasimir Gančev, 2017, 15').

  Nagrade i festivali

  Venice Film Festival 2012 – CinemAvvenire Award, C.I.C.A.E. Award & Interfilm Award; Tribeca Film Festival 2012; Rotterdam Film Festival 2013 – Dioraphte Award; BAFTA Awards 2014 – Nomination for Best Foreign Film; Palm Springs Film Festival 2014 – Directors to Watch Award

  Životopis redatelja

  Haifaa Al Mansour na glasu je kao prva redateljica iz Saudijske Arabije. Diplomirala je na Američkom sveučilištu u Kairu i Sveučilištu u Sydneyju, a uspjehom svoja tri kratkometražna filma i dokumentarcem Women Without Shadows iz 2005. potaknula je novi val saudijskog filma.

 • Ja nisam vještica

  Info

  Redatelj: Rungano Nyoni
  Scenarist: Rungano Nyoni
  Producent: Juliette Grandmont, Emily Morgan, Titus Kreyenberg, Margaret Mulubwa, Henry B. J. Phiri, Nancy Mulilo, Margaret Sipaneia
  Produkcijska kuća: Clandestine Films, Soda Pictures, Unafilm
  Direktor fotografije: David Gallego
  Montaža: Yann Dedet, George Cragg, Thibault Hague
  Glumci: Margaret Mulubwa, Henry B. J. Phiri, Nancy Mulilo, Margaret Sipaneia

  Zemlja: UK, Francuska, Njemačka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 92'

  Sinopsis

  Nakon manjeg incidenta u selu devetogodišnja Shula završi u turističkom putujućem kampu za vještice gdje joj kažu da će se pretvoriti u kozu ako pokuša pobjeći. Snalazeći se u tom novom životu zajedno s ostalim vješticama i uz vladinog namještenika koji je uzima pod svoje, iskorištavajući pritom njezinu nevinost, Shula mora odlučiti hoće li prihvatiti sudbinu ili riskirati posljedice potrage za slobodom. Ova mračna komedija pokazuje da su optužbe za vještičarenje često krinka za druge oblike zloporabe moći i mizoginiju. Ja nisam vještica redateljski je debi Rungano Nyoni, autorice koja je rođena u Zambiji, a odrasla u Walesu. Za potrebe filma mjesec dana je razgovarala s ljudima u kampu za vještice u Gani.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2017 – Directors’ Fortnight; BAFTA 2017 – Best British Debutant; Stockholm Film Festival 2017 – Best Debutant; Adelaide Film Festival 2017 – Best International Film; Toronto Int’l Film Festival 2017; BFI London Film Festival 2017; Sundance Film Festival 2018; Int’l Film Festival Rotterdam 2018

  Životopis redatelja

  Rungano Nyoni diplomirala je glumu na fakultetu Central Saint Martins u Londonu, a zatim se bacila na režiju kratkometražnih filmova The List (BAFTA Cymru – nagrada ogranka filmske akademije u Walesu) i Listen, koji je premijerno prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a osvojio je više od 70 nagrada uključujući i onu za najbolji kratki film na Tribeci 2015. god. Scenaristica je filma The Mass of Men, dobitnika Zlatnog leoparda u Locarnu.

 • FMFS - Izvještaji o Sari i Saleemu

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Muayad Alayan
  Scenarist: Rami Alayan
  Producent: Muayad Alayan, Rami Alayan, Hans de Wolf, Hanneke Niens, Rebekka Garrido, Rodrigo Iturralde, Georgina Gonzalez, Alejandro Duran
  Produkcijska kuća: PalCine Productions, KeyFilm, Manderley Films, Monofilms
  Direktor fotografije: Sebastian Bock
  Montaža: Sameer Qumsiyeh
  Glumci: Maisa Abd Elhadi, Adeeb Safadi, Sivane Kretchner, Ishai Golan

  Zemlja: Palestina, Nizozemska, Njemačka, Meksiko
  Godina: 2018.
  Trajanje: 127'

  Sinopsis

  Festival mediteranskog filma Split predstavlja napetu palestinsku dramu s elementima trilera. Sara je Izraelka i vodi kafić u Zapadnom Jeruzalemu. Saleem je Palestinac iz Istočnog Jeruzalema i radi kao dostavljač. Iako svjetovima odvojeni i u braku, Sara i Saleem započinju tajnu vezu koja bi mogla razoriti njihove obitelji. Kad im se kasnonoćni provod izjalovi i gotovo otkrije njihov zabranjeni odnos javnosti, panično će pokušati spasiti ono što je ostalo od njihovih života. Zapleteni u mašineriju sustava i politički pritisak, Sara i Saleem uhvaćeni su u mrežu prijevare koju ni istina više ne može zaustaviti. Film je osvojio posebno priznanje žirija za scenarij i nagradu publike na festivalu u Rotterdamu.

  Nagrade i festivali

  Film Festival Rotterdam 2018 – Special Jury Award for Best Screenplay, Audience Award; Durban Film Festival 2018 – Best Film; Seattle Film Festival 2018 – Grand Jury Prize

  Životopis redatelja

  Muayad Alayan palestinski je redatelj i snimatelj koji je studirao film u San Franciscu. Njegov kratkometražni film Why Sabreen? (2009.) osvojio je nagrade na festivalima diljem svijeta (Clermont-Ferrand, Aspen). Suosnivač je kolektiva redatelja i umjetnika u Jeruzalemu i Betlehemu Palcine Productions. Njegov dugometražni prvijenac Love, Theft and Other Entanglements (2015) premijerno je prikazan u Berlinu.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.11. Utorak, 18:00

 • Stari momci

  18:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Toby MacDonald
  Scenarist: Luke Ponte, Freddy Syborn
  Producent: Luke Morris
  Produkcijska kuća: BFI Film Fund,Film4,Momac Films Ltd.
  Direktor fotografije: Nanu Segal
  Montaža: Sam Sneade, Mark Trend
  Glazba: Andrew Hewitt
  Glumci: Alex Lawther, Jonah Hauer-King, Nathen Solly, Giles Malcolm, Nicholas Agnew

  Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo
  Godina: 2018.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Preživljavaju samo oni koji su najviše u formi – ovako bismo mogli sažeti filozofiju kojom se vode dječaci u internatu Caldermount. Ako nisi prvak u sportu, nisi nitko i ništa. Nitko ovo ne zna bolje od knjiškog moljca Ambersona koji se nalazi na dnu školske društvene ljestvice otkako zna za sebe. Kada u školu stigne Agnes, privlačna kći učitelja francuskog, Ambersonu se život okrene naglavačke. Odjednom postaje ljubavni posrednik za Winchestera, zgodnog ali priglupog najpopularnijeg dečka u školi. Winchester definitivno može izgledom osvojiti Agnes, ali Amberson posjeduje pamet i šarm. Hoće li Amberson smoći dovoljno hrabrosti da otkrije Agnes svoj identitet i izbori se za sebe? Britanska romantična komedija moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi (‘Imitation Game’, ‘Black Mirror’, ‘The End of the F***ing World’).

  Životopis redatelja

  Toby MacDonald radio je na filmskim snimanjima od šesnaeste godine. Njegov kratkometražni film 'Je T’aime John Wayne’ o mladom Englezu, koji je opsjednut francuskim novim valom, nominiran je za nagradu BAFTA i prikazan u sklopu programa Directors’ Fortnight u Cannesu, te je osvojio nagradu TCM na London Film Festivalu i nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film. Njegov drugi film, kratkiš ‘Heavy Metal Drummer’ također je zapažen od kritike i prikazivan na filmskim festivalima diljem svijeta te je bio nominiran za BAFTA-u. Snimljen u Maroku na arapskom, film prati priču o tinejdžerskom bubnjaru i njegovo neutaženoj strasti za metalom. Toby je režirao i nagrađivane reklame radeći za Partizan London, kao i televizijsku seriju ‘My Life in Film’ za BBC2. ‘Old Boys' je njegov dugometražni prvijenac.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  13.11. Utorak, 18:30

 • Zbogom, Zmajevo svratište

  20:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Tsai Ming-liang
  Scenarist: Tsai Ming-liang
  Producent: Liang Hung-Chih
  Produkcijska kuća: Homegreen Films
  Direktor fotografije: Liao Pen-Jung
  Montaža: Chen Sheng-Chang
  Glumci: Lee Kang-Sheng, Cheng Shiang-Chyi, Mitamura Kiyonobu, Miao Tien, Shih Chun

  Zemlja: Tajvan
  Godina: 2003.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  Staro kino u Taipeiju uskoro će se zatvoriti. Njegovi posljednji posjetitelji, šačica usamljenih i specifičnih stranaca, smještaju se svatko u svoj kutak dok film Zmajevo svratište (1967.) King Hua posljednji put titra na velikom platnu. Gledajući film, provodimo duge trenutke razmišljajući o praznini prostorije sve dok ne shvatimo da prazno kino zapravo razmišlja o nama. Film je osvojio Nagradu FIPRESCI u Veneciji, a prikazan je i u Torontu, New Yorku i drugdje.

  Nagrade i festivali

  Venice Film Festival 2003 – FIPRESCI Award; Chicago Film Festival 2014 – Best Feature Gold Plaque; Toronto Film festival 2003; New York Film Festival 2003

  Životopis redatelja

  Tsai Ming-liang osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Živjela ljubav (1994.), Srebrnog medvjeda u Berlinu za Rijeku (1997.), Nagradu FIPRESCI u Cannesu za Rupu (1998.), Nagradu Alfred Bauer i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu za Plutajući oblak (2005.) i veliku nagradu žirija u Veneciji za film Psi lutalice (2013.). Filmovi su mu poznati po dugim kadrovima, oskudnom dijalogu i prisutnosti vode.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.11. Utorak, 20:30

 • Sam samcat

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Bobo Jelčić
  Scenarist: Bobo Jelčić
  Producent: Zdenka Gold, Annemiek van Gorp, René Goossens, Alem Babić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić, Ivan Marinović
  Produkcijska kuća: Spiritus Movens Production, De Productie, Dokument Sarajevo, Dart Film, Adriatic Western
  Direktor fotografije: Erol Zubčević
  Montaža: Vladimir Gojun
  Glumci: Rakan Rushaidat, Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Lea Breyer, Vanesa Glođo, Krešimir Mikić

  Zemlja: Hrvatska, Nizozemska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora
  Godina: 2018.
  Trajanje: 88'

  Sinopsis

  Razvedeni Marko gotovo nikada nije sam: sa svih strana ga okružuju obitelj, prijatelji i kvartovska ekipa. No najmanje kontakta ima s osobom koju najviše voli, sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kad pokrene postupak da mu se odobre češći posjeti djetetu, Marko ulazi u kafkijanski svijet nefunkcionalne socijalne službe.

  Nagrade i festivali

  Sarajevo Film Festival 2018

  Životopis redatelja

  Bobo Jelčić diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje danas predaje glumu. Režirao je u brojnim kazalištima u zemlji i inozemstvu. Od 1995. godine s Natašom Rajković realizirao je nekoliko eksperimentalnih kazališnih predstava, a 2005. završili su film Ono sve što znaš o meni. Godine 2013. režirao je debitantski igrani film Obrana i zaštita koji je prikazan u Forumu na Berlinaleu, a osvojio je nagrade u Sarajevu, Motovunu i Puli.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  13.11. Utorak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno