EN HR
 • Predstavljanje programa i sudionika 'ALTER – Alternativna ekonomija za drugačiju suradnju'

  11:00, Dvorana Müller

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.5. Ponedjeljak, 11:00

 • Politička ekonomija regije: Iza kulise radničkih borbi

  12:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Ova uvodna rasprava poslužit će otkrivanju modela političke ekonomije kojem su u različitim intenzitetima izložena društva na području bivše Jugoslavije. Sudionici rasprave u razgovoru će opisati na koji se način taj model manifestira u tim društvima, koliko je neodrživ i na koji način djeluje protiv dobrobiti ljudi (radnika) i/ili okoliša (prirode) i produbljuje društvene nejednakosti. I dok se nove inicijative koje razvijaju i nude alternativne modele s jedne strane i borbe radnika i aktivista oko zaštite radničkih prava, javnih ili prirodnih resursa s druge strane nerijetko pokazuju kao manifestacija otpora prema dominantnom modelu političke ekonomije u regiji, o potonjem se u široj javnosti i izvan znanstveno-stručnih uskih krugova nedovoljno otvoreno i kritički raspravlja.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.5. Ponedjeljak, 12:00

 • Priče iz borbi aktivista diljem Balkanskih zemalja

  16:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  U ovom dijelu sudionicima će se predstaviti niz specifičnih i konkretnih radničkih borbi iz različitih društava na području Balkana koja su vrlo recentna ili se još uvijek događaju. Spektar različitih iskustava tih borbi koja ujedno djeluju i formativno na aktivističke i novije sindikalne krugove trebao bi pripomoći boljem razumijevanju i prepoznavanju zajedničkog polja iskustva koje može voditi boljem povezivanju i suradnji.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.5. Ponedjeljak, 16:00

 • Europa na rubu – od političkog do politike

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  U ovom trenutku, pred nadolazeće izbore za EP, Europa stoji na rubu dosad najveće neizvjesnosti. Oni koji kroz populizam zagovaraju slabljenje Europe i njenu dezintegraciju, pozivajući se na stabilnost i sigurnost nacionalnih država nerijetko su taoci tek nadolazećih i potencijalno daleko ekstremnijih ideologija koje su u ovom trenutku spremne (zlo)upotrebljavati i resurse i institucije EU za svoju korist. S druge strane, tu su i oni ne napuštaju europski projekt, ali žele jednakiju, humaniju i održivu Europu koja zahtijeva korjenite promjene koje bi joj osigurale budućnost. Izvan institucionalne politike u ovom trenutku u društvima širom EU, u pokretima i inicijativama postoje ideje koje zagovaraju novu politiku, ali se i dalje nalaze izvan nje. U raspravi ćemo govoriti o tome kako koristiti transformativnu snagu društvenih pokreta koji pružaju pravu alternativu daljnjoj dezintegraciji EU i napuštanju europskog projekta.

   

  Okrugli stol će biti organiziran u suradnji s Institutom za političku ekologiju.

   

  Sudjeluju: Laurent Standaert, Iva Marčetić, Daniel Chavez, Ajda Pistotnik

  Moderira: Vedran Horvat

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  13.5. Ponedjeljak, 19:00

 • Euforija 15

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Valeria Golino
  Scenarist: Francesca Marciano, Valia Santella, Valeria Golino, Walter Siti
  Produkcijska kuća: HT Film, Indigo Film, Rai Cinema
  Direktor fotografije: Gergely Pohárnok
  Montaža: Giogiò Franchini
  Glazba: Nicola Tescari
  Glumci: Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Isabella Ferrari

  Zemlja: Italija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 115'

  Sinopsis

  Talijanska drama Euforija u režiji Valerije Golino, prikazana na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, donosi priču o dvojici braće. Matteo je uspješan mladi poduzetnik, odvažan, šarmantan i energičan. Njegov brat Ettore još uvijek živi u malom provincijskom gradu u kojem su odrasli i predaje u lokalnoj srednjoj školi. On je oprezan, iskren čovjek koji se uvijek držao po strani, u strahu da ne napravi grešku. Izvana gledajući, njihovi životi djeluju veoma različito. Međutim, nepredvidive okolnosti prisilno ih ponovo spajaju, a teška situacija rezultira iskrenim upoznavanjem i otkrivanjem onog drugog, u kovitlacu krhkosti i euforije.

  Nagrade i festivali

  Cairo International Film Festival 2018 / Cannes Film Festival 2018 / David di Donatello 2019

  Životopis redatelja

  Valeria Golino talijanska je glumica i redateljica. Jedna je od tri glumice ikad koja je dva puta osvojila nagradu za najbolju glumicu na Mostri. Prvi film koji je režirala 'Honey' (2013) prikazan je na festivalu u Cannesu.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  13.5. Ponedjeljak, 20:00
  18.5. Subota, 21:15

 • Michael Heinrich: Kapital i kriza – aktualnost Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Prvi tom Kapitala objavljen je prije više od 150 godina. Međutim, u njemu nije naprosto prikazan kapitalizam 19. stoljeća. Marx nije želio prikazati određeni period kapitalističkog razvoja, već je tvrdio da predstavlja kapitalistički način proizvodnje u njegovu „idealnom presjeku“, tj. jezgru kapitalističkih odnosa, povezanih s bilo kojom formom kapitalizma. Razmotrit ću ovu tvrdnju osobito s obzirom na koncepte vrijednosti, novca, krize i klasnih odnosa.

   

  Moderira: Stipe Ćurković

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  13.5. Ponedjeljak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno