EN HR
 • 15. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 19.11.

  Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.


  U Zagreb stiže više od 100 gostiju sa svih strana svijeta, a među njima su neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

  Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

  U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

  U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film 'Bez ljubavi' u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove 'Povratak' i 'Izgnanstvo'.

  Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

  Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola.

  Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja velikih švedskih filmaša, od Roya Anderssona do Ingmara Bergmana; dok Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske). 

  Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Film neposluha provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

  Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr 

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 19.11.

  Dvorana Müller
  13.11. - 19.11.

 • Moje grčko ljetovanje

  12:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Lisa James Larsson
  Scenarist: Moni Nilsson
  Producent: Susann Billberg Rydholm, Lotta Westberg
  Produkcijska kuća: Jarowskij AB
  Direktor fotografije: Ola Magnestam
  Montaža: Hanna Lejonqvist
  Glumci: Emrik Ekholm, Adam Gutniak, Sara Vilén

  Zemlja: Švedska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 91'
  Uzrast: 10+

  Sinopsis

  Temeljen na popularnim knjigama švedske književnice Moni Nilsson o avanturama dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, Moje grčko ljetovanje treći je film u serijalu, a prvi je film, snimljen 1999., osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu i postao kino hit. U ovom filmu dječak Tsatsiki ljetne praznike treba provesti u posjeti svom ocu u idiličnom otočnom mjestu na grčkoj Kreti. No kada dugo iščekivani ljetni praznici napokon počnu i kada Tsatsiki stigne na destinaciju, počinje shvaćati da više ništa nije kako je bilo. Zbog financijske krize propada hotel i plantaža maslina njegovog oca. Kako sve ne bi zauvijek postalo izgubljeno i kako se tatino selo ne bi potpuno promijenilo, dječak odluči uzeti stvar u svoje ruke. S neustrašivom prijateljicom Alvom započne misiju spašavanja, a njegovo se ljetovanje pretvara u putovanje prepuno avanture, prijateljstva i ljubavi.

  Nagrade i festivali

  Smile International Film Festival for Children and Youth (Indija) 2016, Cinekid (Nizozemska) 2016, Giffoni Film Festival (Italija) 2016

  Životopis redatelja

  Lisa James Larsson rođena je 1978. godine u njemačkom Potsdamu, a odrasla je u Londonu. Prije studija filma na akademiji u Stockholmu radila je kao montažerka i kamermanka. Moje grčko ljetovanje njezin je treći dugometražni film.

  Velika dvorana
  14.11. Utorak, 12:00

 • 6. a i Lares Penatesque

  16:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Peter Modestij
  Scenarist: Peter Modestij
  Producent: Siri Hjorton Wagner, Ami Ekström, Helena Ingelsten, Charlotte Hellström, Max Hallén, Jon Mankell
  Produkcijska kuća: [sic] film, Film Väst, SVT, Chimney
  Direktor fotografije: Lisabi Fridell
  Montaža: Linda Jildmalm
  Glumci: Emine Özkan, Tyra Olin, Omeya Lundqvist, Caroline Söderström, Eva Melander, Lo Kauppi, Ellen Nyman

  Zemlja: Švedska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 61'

  Sinopsis

  Roditelji učenika 6. a razreda dolaze na hitni sastanak kako bi riješili gorući problem. Jedine učenice prisutne na sastanku dvanaestogodišnje su Denise, Bella i Mina. Njih tri optužene su za zlostavljanje ostalih učenika, no one te optužbe odbacuju. U slijepoj želji da obrane svoju djecu, ljutiti roditelji nabacuju se međusobnim optužbama, razotkrivajući ružnu stranu ljudske prirode, a uskoro postaje jasno da se ni sama učiteljica možda nije dovoljno potrudila smiriti tenzije u razredu. Premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, film 6. a bavi se pitanjima odgovornosti odraslih prema djeci, manjkavog školskog sustava, nedostatka autoriteta i važnosti međusobnog razumijevanja.

  Prije projekcije filma prikazujemo kratki film 'Lares Penatesque' (Hrvatska, 2017., 16') . Grupa učenika Klasične gimnazije koja je maturirala 1949. godine sastaje se svaki drugi četvrtak u mjesecu u Maksimiru, a svoje uspomene čuva u razrednoj knjizi koja se iz godine u godinu nadopunjuje te danas broji više od 900 stranica. U filmu se prisjećaju svoje škole, profesora, đačkih spački, ljubavi i prijateljstava. Film su snimili polaznici Klasične gimnazije, fakultativnog predmeta filmologija. 

  Nagrade i festivali

  Berlin International Film Festival 2016 – Generation 14Plus; Jihlava International Documentary Film Festival 2016; Stockholm Film Festival 2016

  Životopis redatelja

  Peter Modestij scenarist je, redatelj i glazbenik rođen 1976. Studirao je na Švedskom institutu za visoko TV obrazovanje (Institutet för högre TV-utbildning) nakon čega je radno iskustvo skupio stažirajući za redatelja Darrena Aronofskog. Na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu Media New Talent. '6. a' njegov je dugometražni prvijenac.

  Velika dvorana
  14.11. Utorak, 16:00

 • Kad bi...

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Lindsay Anderson
  Scenarist: David Sherwin
  Producent: Michael Medwin, Lindsay Anderson
  Produkcijska kuća: Memorial Enterprises
  Direktor fotografije: Miroslav Ondříček
  Montaža: David Gladwell
  Glumci: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Robert Swann, Christine Noonan, Peter Jeffrey, Arthur Lowe, Mona Washbourne, Geoffrey Chater, Anthony Nicholls, Graham Crowden, Charles Lloyd Pack

  Zemlja: Velika Britanija
  Godina: 1968.
  Trajanje: 112'

  Sinopsis

  Odvažno anarhična vizija britanskog društva smještena u engleski internat kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća. Prije kultne uloge u Kubrickovoj Paklenoj naranči Malcolm McDowell ovdje briljira kao nemarni Mick Travis koji se sa školskim kolegama u svakoj prilici izruguje autoritetu te se konačno pretvara u brutalnog spasitelja kad na Dan škole organizira oružanu pobunu. Izmjenjujući crno-bijele i sekvence u boji jednako kao što miješa maštu sa stvarnošću, Kad bi…. je jedan od najnezaboravnijih filmskih poziva na otpor. Dobitnik Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu 1969.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 1969 – Grand Prix

  Životopis redatelja

  Lindsay Anderson britanski je redatelj i filmski kritičar (1923. – 1994.), zagovaratelj preporoda britanskog filma zasnovanog na problematiziranju aktualnih društvenih tema i na autorskoj slobodi. Kad bi…. je prvi dio satirične političke trilogije o Micku Travisu.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Film neposluha. Nesavršena društva generiraju građanski neposluh i otpor, stoga ih je tijekom 120 godina njegove povijesti bilo i na filmu. Danas, kada moć posvuda ponovno divlja, a pristup digitaliziranoj igrački mnogo je slobodniji, pitamo se zašto je sve manje otpora izvan filma. ZFF je u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić pripremio program posvećen ponajboljim filmovima neposluha.

  Dvorana Müller
  14.11. Utorak, 18:00

 • Božja zemlja

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Francis Lee
  Scenarist: Francis Lee
  Producent: Manon Ardisson, Jack Tarling
  Produkcijska kuća: Shudder Films, Inflammable Films
  Direktor fotografije: Joshua James Richards
  Montaža: Chris Wyatt
  Glumci: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Ian Hart, Gemma Jones

  Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo
  Trajanje: 104'

  Sinopsis

  Proljeće je u Yorkshireu. Johnny Saxby radi do iscrpljenosti na obiteljskoj farmi gdje živi s bakom i onemoćalim ocem. Život mu ne donosi nimalo radosti te anestetik za usamljenost i gorčinu grubog farmerskog života pronalazi u redovitim noćnim opijanjima po lokalnim pubovima i usputnom seksu. Kada na farmu dođe naočiti sezonski radnik iz Rumunjske, između njih dvoje rađa se intenzivna privlačnost. Neočekivana veza unijet će korjenite promjene u Johnnyjev život. Ujedno bolne i oslobađajuće. Uzbudljiva gej romansa na vrištinama ruralne Engleske nagrađena Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu. Na Berlinaleu je osvojio Nagradu žirija časopisa Männer.

  Nagrade i festivali

  Sundance Film Festival 2017 – World Dramatic Cinema Special Jury Prize For Directing; Berlin International Film festival 2017 – Teddy Awards – Männer Magazine Jury Award; Transylvania Film Festival 2017 – Special Jury Award; Frameline – San Francisco International LGBTQ Film Festival – Audience Award for Best Narrative Feature; Edinburgh Film Festival 2017 – Michael Powell Award for Best British Feature Film; Galway Film Fleadh 2017 – Best International First Feature

  Životopis redatelja

  Francis Lee filmaš je koji stvara u Yorkshireu u Velikoj Britaniji. Nakon bogate glumačke karijere, napisao je i režirao nekoliko nagrađivanih kratkih filmova. 'Božja zemlja' njegov je dugometražni prvijenac, premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija za režiju.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  14.11. Utorak, 19:00

 • Fokus: Crna Gora - izbor kratkometražnih filmova 1

  20:30, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 66'

  Sinopsis

   

   

  Dvorana Müller
  14.11. Utorak, 20:30

 • Muškarci ne plaču (10. Dani bosanskohercegovačke kulture)

  21:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Alen Drljević
  Scenarist: Alen Drljević, Zoran Solomun
  Producent: Damir Ibrahimović, Jasmila Žbanić
  Produkcijska kuća: Deblokada, Produkcija Živa, Iridium Film, Manderley Films, This and That, Cineplanet
  Direktor fotografije: Erol Zubčević
  Montaža: Vladimir Gojun
  Glumci: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Sebastian Cavazza, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić

  Zemlja: BiH, Hrvatska, Slovenija, Njemačka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Skupina veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije susreće se u izoliranom planinskom hotelu. Tu se nalaze kako bi se u sklopu grupne terapije suočili s nasilnom prošlošću, pokušali zacijeliti ratne traume i premostili usađene osjećaje mržnje i netrpeljivosti. Susret izaziva burne emocije, izbijaju sukobi, a na površinu izranjaju stari osjećaji neprijateljstva. Igrani prvijenac redatelja Alena Drljevića eksplozivna je drama o predrasudama, traumi i krizi muškosti inspirirana redateljevim osobnim ratnim iskustvom i sudjelovanjem u jednoj takvoj radionici. Film je zabilježio uspješnu premijeru na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varima gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label te Posebno priznanje žirija.

  Nagrade i festivali

  Karlovy Vary International Film Festival 2017 – Europa Cinemas Label, Special Jury Mention; Montenegro Film Festival 2017 – Golden Mimosa for Best Actors in a Leading Role (Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler); Sarajevo Film Festival – Young Audience Award; Slovenian Film Festival – Best Minority Co-production

  Životopis redatelja

  Alen Drljević rođen je u Sarajevu. Diplomski film 'Prva plata' donio mu je nominaciju za Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. Član je Europske filmske akademije, a kao asistent redatelja radio je na uspješnicama poput 'Grbavice' (2006.), 'Na putu' (2010.) i 'Za one koji ne mogu govoriti' (2013.) Jasmile Žbanić.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  14.11. Utorak, 21:30
  18.11. Subota, 16:00
  26.11. Nedjelja, 20:00

 • Directors' Fortnight - 15 dana autora

  22:00, Dvorana Müller

  Info

  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  Program 15 dana autora (Filmski festival u Cannesu) od svog se nastanka 1968. godine bavi pronalaženjem i prikazivanjem kratkometražnih i dugometražnih filmova. Osim za otkrivanje novih talenata, program služi i kao posebno mjesto za stvaranje drugačijih i slobodnih filmskih oblika. Sljedeća selekcija iz ovogodišnjeg izdanja sastoji se od pet kratkih filmova iz pet različitih država. Svi su djelo mladih redatelja, a iz svakog od njih izvire ljubav prema pripovijedanju i odvažan pristup toj vještini.

  Filmovi:

  1. Neobrađena pustoš (r. Marta Mateus, Portugal)

  2. La bouche (r. Camilo Restrepo, Francuska)

  3. Copa-Loca (r.  Christos Massalas, Grčka)

  4. Teret (r.  Niki Lindroth von Bahr, Švedska)

  5. Priče iz Tijuane (r. Jean-Charles Hue, Francuska)

  Dvorana Müller
  14.11. Utorak, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno