EN HR
 • 15. Zagreb Film Festival

  Kino Europa, 11.11. - 19.11.

  Jubilarno, 15. izdanje ZFF-a održava se od 11. do 19. studenog, a u 5 natjecateljskih programa i više od 10 popratnih festivalskih programa bit će prikazano više od stotinu filmova, od Hrvatske, Italije, Velike Britanije do Australije i Argentine, od čega u utrci za Zlatna kolica 13 u natjecateljskom programu dugometražnog filma, deset u natjecateljskom programu kratkometražnog filma i deset u programu Kockice.


  U Zagreb stiže više od 100 gostiju sa svih strana svijeta, a među njima su neki od najzanimljivijih europskih filmaša poput grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, francuskog redatelja Xaviera Legranda, dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, producenta i redatelja BBC-jeve serije McMafia koja je snimana u Hrvatskoj, Jamesa Watkinsa, ali i Spencera Hunta, jednog od ključnih američkih stručnjaka za razvoj videoigara.

  Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni natjecateljski program (Kockice) publici predstaviti nova imena na domaćoj kratkometražnoj filmskoj sceni koja zadnjih godina doživljava svoj uzlet i procvat.

  U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica održava svake godine i koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim profesionalcima, i ove će godine dovesti u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

  U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film 'Bez ljubavi' u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove 'Povratak' i 'Izgnanstvo'.

  Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

  Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola.

  Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca donosi debitantska ostvarenja velikih švedskih filmaša, od Roya Anderssona do Ingmara Bergmana; dok Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske). 

  Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom popratnom programu pod nazivom Film neposluha provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

  Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr 

  Vrijeme održavanja

  Velika dvorana
  11.11. - 19.11.

  Dvorana Müller
  13.11. - 19.11.

 • Pipi Duga Čarapa

  12:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Olle Hellbom
  Scenarist: Astrid Lindgren
  Producent: Ernst Liesenhoff, Olle Nordemar
  Produkcijska kuća: Beta Film, KB Nord Art, Svensk AB, Sveriges Radio
  Direktor fotografije: Kalle Bergholm
  Montaža: Jan Persson, Jutta Schweden
  Glumci: Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg, Margot Trooger, Hans Clarin, Paul Esser, Ulf G. Johnsson, Göthe Grefbo, Fredrik Ohlsson, Öllegård Wellton, Staffan Hallerstam, Lissi Alandh, Meta Velander, Siv Ericks

  Zemlja: Švedska, Zapadna Njemačka
  Godina: 1969.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Pipi Dugu Čarapu, kreaciju švedske autorice Astrid Lindgren i jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta, osmislila je zapravo Astridina kći Karin dok je bila bolesna. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja. No to nije spriječilo planetarni uspjeh romana koji je potom inspirirao i brojne filmske adaptacije. Pipi Duga Čarapa, djevojčica nadljudske snage, dolazi u švedski grad sa svojim majmunom, konjem i vrećom punom zlatnika. Ondje se sprijateljuje s dvoje djece, Annikom i Tommyjem, svojim ponašanjem prenerazi odrasle stanovnike grada i usput doživi brojne pustolovine.

  Životopis redatelja

  Olle Hellbom švedski je redatelj, producent i scenarist (1925. – 1982.). Najpoznatiji je po adaptacijama romana spisateljice Astrid Lindgren. Za film 'Braća lavljeg srca' ('Bröderna Lejonhjärta', 1977.) osvojio je nagradu Zlatna buba za najboljeg redatelja. Hvaljen zbog osobite sposobnosti za rad s mladim glumcima, jedan je od važnijih aktera u preporodu švedskog filma za djecu.

  Velika dvorana
  15.11. Srijeda, 12:00
  18.11. Subota, 11:00

 • Charlie

  16:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Rebekah Fortune
  Scenarist: Peter Machen
  Producent: Karen Newman
  Produkcijska kuća: Seahorse Films LLP
  Direktor fotografije: Karl Clarke
  Montaža: Erline O’Donovan
  Glumci: Harry Gilby, Scot Williams, Patricia Potter, Elinor Machen-Fortune, Peter Machen, Karen Bryson, Jeff Alexander, Janine Hipkins, Travis Blake-Hall

  Zemlja: Ujedinjeno Kraljevstvo
  Godina: 2017.
  Trajanje: 99'

  Sinopsis

  Nogomet je Charliejeva velika ljubav. Zahvaljujući impresivnom talentu, pred njime se nalazi svijetla nogometna budućnost. Njegov otac Paul u sinu vidi priliku za ispunjenje vlastitih propalih snova te ga ponosno bodri i usmjerava na putu prema karijeri profesionalnog sportaša. No Charlie krije veliku tajnu čiji pritisak više ne može podnijeti. On je, naime, djevojčica zarobljena u tijelu dječaka. Odluka da otkrije istinu i preuzme kontrolu nad vlastitim životom unijet će kaos u naoko skladnu obitelj i otuđiti Charlieja od oca i prijatelja. Ova dirljiva drama o predrasudama i prihvaćanju, ispričana s humorom, osvojila je srca festivalske publike. Film je u Edinburghu osvojio Nagradu publike, dok je u Zlínu proglašen najboljim filmom za mlade.

  Nagrade i festivali

  Edinburgh International Film Festival 2017 – Audience Award; Zlín International Film Festival for Children and Youth 2017 – Golden Slipper for Best Feature Film for Youth; Guadalajara International Film Festival 2017 – Maguey Award

  Životopis redatelja

  Rebekah Fortune diplomirala je dramsku umjetnost. Ima bogato iskustvo rada u kazalištu i na televiziji. Autorica je nekoliko kratkometražnih filmova. Njezin kratki film 'Nešto plavo' ('Something Blue') prikazan je na festivalima diljem svijeta, a poslužio joj je i kao inspiracija za dugometražni prvijenac 'Charlie'.

  Velika dvorana
  15.11. Srijeda, 16:00

 • Kazneni park

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Peter Watkins
  Scenarist: Peter Watkins
  Producent: Susan Martin
  Produkcijska kuća: Françoise Films
  Direktor fotografije: Joan Churchill, Peter Smokler
  Montaža: Peter Watkins, Terry Hodel
  Glumci: Carmen Argenziano, Katherine Quittner, Jim Bohan, Stan Armsted

  Zemlja: SAD
  Godina: 1970.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Godina je 1970., vrijeme Vijetnamskog rata. Zbog masovnih antiratnih prosvjeda predsjednik Nixon aktivira akt kojim se proširuju ovlasti pri uhićenju osoba koje se smatra „prijetnjom nacionalnoj sigurnosti“. U pustinji jugozapadne Kalifornije, dok a priori krivi članovi Grupe 638 uzalud pokušavaju sudu objasniti svoj otpor protiv rata u Vijetnamu, Grupi 637 obećana je sloboda ako za tri dana uspiju izbjeći policijskoj potjeri te dosegnuti američku zastavu s druge strane planine, udaljenu 53 milje. Izmorena vrućinom, grupa se podijeli na one koji odustaju, one koji će pokušati pobjeći iz parka i one koji će ipak pokušati dosegnuti zastavu. Poznati američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum film je opisao kao znanstveno-fantastičnu noćnu moru u formi dokumentarca.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 1971; New York Film Festival 1971

  Životopis redatelja

  Peter Watkins engleski je filmaš i kritičar, rođen 1935. Njegovi eksperimentalni, provokativni pseudo-dokumentarci kritički se osvrću na prošle, sadašnje i buduće političke probleme. Njegov film 'Ratna igra' ('The War Game') iz 1965. osvojio je Oscara za dugometražni dokumentarni film.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Film neposluha. Nesavršena društva generiraju građanski neposluh i otpor, stoga ih je tijekom 120 godina njegove povijesti bilo i na filmu. Danas, kada moć posvuda ponovno divlja, a pristup digitaliziranoj igrački mnogo je slobodniji, pitamo se zašto je sve manje otpora izvan filma. ZFF je u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić pripremio program posvećen ponajboljim filmovima neposluha.

   

  Dvorana Müller
  15.11. Srijeda, 18:00

 • Zavodnik

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Milad Alami
  Scenarist: Ingeborg Topsøe, Milad Alami
  Producent: Stinna Lassen, Mimmi Spång, Rebecka Lafrenz, Tomas Eskilsson
  Produkcijska kuća: Good Company Films, Garagefilm International, Film i Väst, Act3, RedRental, FilmGear
  Direktor fotografije: Sophia Olsson
  Montaža: Olivia Neergaard-Holm
  Glumci: Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi, Amalie Lindegård

  Zemlja: Danska, Švedska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Esmail je šarmantan mladi Iranac u Kopenhagenu koji vrijeme provodi neumorno obilazeći barove za samce, u očajničkoj potrazi za kakvom usamljenom Dankinjom koja će ga spasiti od deportacije u domovinu. U neprestanoj igri zavođenja Esmail je prisiljen mijenjati svoj identitet, prikazujući se kao uspješni urbani neženja, te polako gubi pojam o tome tko je on zapravo. Uz to se i zaljubi u djevojku koja odmah pročita njegove prave namjere. No tajanstvenog Esmaila uskoro počnu progoniti grijesi prošlosti. Intrigantna psihološka drama s elementima noira. Film je na festivalu u San Sebastiánu osvojio nagradu Fedeora.

  Nagrade i festivali

  San Sebastián International Film Festival 2017 – Fedeora Award
  Chicago International Film Festival 2017
  Warsaw Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Milad Alami rođen je u Iranu, odrastao u Švedskoj, živi u Danskoj. Diplomirao je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole) 2011. Njegovi su kratki filmovi prikazani na brojnim festivalima: Cannes (15 dana autora), New York, Clermont Ferrand i Karlovi Vari. 'Zavodnik' je njegov dugometražni prvijenac.

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  15.11. Srijeda, 19:00

 • Igla ispod praga

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Ivan Marinović
  Scenarist: Ivan Marinović
  Producent: Ivan Marinović, Vladimir Vasiljević
  Produkcijska kuća: Adriatic Western, EED Productions
  Direktor fotografije: Đorđe Arambašić
  Montaža: Ivan Vasić
  Glumci: Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Seka Sablić, Filip Klicov, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Kristina Stevović, Goran Slavić, Mirko Vlahović, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Stevan Radusinović, Momo Pićurić

  Zemlja: Crna Gora, Srbija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 93'

  Sinopsis

  Crnohumorna drama o mrzovoljnom svećeniku Petru koji se vraća u idilično maleno selo na crnogorskom poluotoku kako bi se brinuo za bolesnu majku. Uvjeren je kako je nebo postalo ravnodušno na ljudsku patnju. Napustila ga je supruga, majka ga tek povremeno prepoznaje, a ima i problema s buntovnim sinom tinejdžerom. No tu nije kraj njegovim mukama. Kada se lokalnim stanovnicima pruži prilika za unosnu prodaju zemljišta, Petar odbije prodati svoj dio. S namjerom da ga otjeraju iz župe, skupina živopisnih i osvetoljubivih seljana počne mu svakodnevno zagorčavati život te uspijevaju uvjeriti praznovjerno selo da je Petar uzrok svih nevolja na otoku. Osvojivši simpatije publike i kritike, 'Igla ispod praga' bila je i crnogorski kandidat za prošlogodišnjeg Oscara.

  Nagrade i festivali

  Sarajevo Film Festival 2016; Bosphorus International Film Festival 2016 – Best Actor (Nikola Ristanovski); Sofia International Film Festival 2017; Vilnius International Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Ivan Marinović rođen je 1984. u Crnoj Gori. Diplomirao je režiju na Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti u Pragu (FAMU). Autor je nekoliko kratkometražnih filmova, eksperimentalnih projekata, kao i hvaljenog dokumentarca 'Hvali more, drž’ se kraja'. 'Igla ispod praga' njegov je prvi dugometražni film.

  Projekcijom filma 'Igla ispod praga' predstavljamo suradnju između ZFF-a i Filmskog festivala Herceg Novi. Filmski festival Herceg Novi održava se već više od tri desetljeća. Međunarodni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja, dugometražnih filmova s prostora bivše Jugoslavije, kratkih studentskih i dokumentarnih filmova. Nenatjecateljski program Kino Evropa obuhvaća recentna ostvarenja etabliranih europskih autora.

  Festivali pod reflektorom - 15. Zagreb Film Festival. 

  Dvorana Müller
  15.11. Srijeda, 20:00

 • Parižanka

  21:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Léonor Serraille
  Scenarist: Léonor Serraille
  Producent: Sandra Da Fonseca
  Produkcijska kuća: A Blue Monday Productions
  Direktor fotografije: Émilie Noblet
  Montaža: Clémence Carré
  Glumci: Laetitia Dosch, Grégoire Monsaingeon, Souleymane Seye Ndiaye, Léonie Simaga, Nathalie Richard, Erika Sainte, Lilas-Rose Gilberti-Poisot, Audrey Bonnet

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  „Nisam jako pametna, ali sam iskrena“, kaže 30-godišnja Paula po povratku u Pariz nakon dugog izbivanja. Gledatelj će uskoro otkriti da njezina percepcija same sebe i nije pretjerano pouzdana. Praznog novčanika, bez planova za budućnost i mjesta za prespavati, Paula je odlučna u jednoj stvari – započeti novi život u Parizu. Nepodnošljivo nonšalantna, Paulina omiljena metoda preživljavanja je improvizacija; i mnogo entuzijazma. No puno će stvari poći nizbrdo za slobodoumnu junakinju. Film je u programu Izvjestan pogled u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom. Léonor Serraille tek je druga ženska dobitnica te prestižne nagrade. Vrijedno je spomenuti i da je kreativni dio ekipe ovog filma hvaljenog zbog zaokružene, slojevite i intrigantne junakinje, gotovo u potpunosti sačinjen od ženskih autorica.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2017 – Un Certain Regard – Caméra d'Or

  Životopis redatelja

  Léonor Serraille francuska je scenaristica i redateljica. Nakon studija scenaristike na Pariškoj filmskoj školi La Fémis, radila je kao scenaristica na raznim filmovima. Druga je ikad ženska redateljica koja je osvojila Zlatnu kameru u Cannesu (Montparnasse Bienvenüe).

  Film prikazujemo u sklopu Glavnog natjecateljskog programa: dugometražni igrani film 15. Zagreb Film Festivala. Više informacija o cijelom programu i rasporedu projekcija na zff.hr. 

  Velika dvorana
  15.11. Srijeda, 21:30

 • Sofia IFF: Neprijatelji

  22:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Svetoslav Ovtcharov
  Scenarist: Svetoslav Ovtcharov
  Producent: Svetla Tsotsorkova, Svetoslav Ovtcharov
  Produkcijska kuća: Omega Films
  Direktor fotografije: Rali Ralchev
  Montaža: Svetoslav Ovtcharov
  Glumci: Asen Blatechky, Ivan Barnev, Valentin Ganev, Hristo Ushev, Stefan Mavrodiev, Leart Dokle, Dimiter Ovtcharov

  Zemlja: Bugarska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  Proljeće 1913. Balkanski ratovi su u tijeku. Turski razarač terorizira bugarsku vojsku dalekodometnim oružjem. Skupina očajnih bugarskih vojnika pokušava kopnenim putem prevesti brod ne bi li torpedirala neprijateljski razarač. Putem nailaze na nekolicinu turskih vojnika koji postupno od neprijatelja prerastu u prijatelje. Nesuglasice među samim Bugarima mogle bi postati snažnije od njihove mržnje prema neprijatelju. Film je nagrađen Posebnom nagradom grada Varne na 35. Bugarskom festivalu dugometražnog filma „Zlatna ruža“.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Festivali pod reflektorom: Sofia IFF. Međunarodni filmski festival u Sofiji već 20 godina na jednom mjestu okuplja ljubitelje filma, zvijezde, novinare i filmske profesionalce. Prepoznao je to i časopis Variety koji ga je uvrstio među 50 najboljih filmskih festivala. SFF započeo je kao glazbeni festival, no danas je među najvećim filmskim događajima godine, te kao takav predstavlja Bugarsku međunarodnoj publici, a u Bugarsku donosi najnovije filmske trendove iz cijeloga svijeta.

  Nagrade i festivali

  Sofia International Film Festival 2017; Golden Rose Bulgarian Feature Film Festival 2017 – Special Award of the City of Varna

  Životopis redatelja

  Svetoslav Ovtcharov autor je 26 dokumentarnih i šest dugometražnih igranih filmova. Njegov film 'Iza zavjese' ('Zad kadar') osvojio je 2010. nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu. Napisao je scenarij za 'Žeđ' ('Thirst'), nagrađivani film redateljice Svetle Tsotsorkove. Radi kao profesor na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Sofiji.

  Dvorana Müller
  15.11. Srijeda, 22:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno