EN HR
 • Imaju li migracije materinji jezik?

  15:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Lingvističke prakse današnjih migrantskih masa ne mogu se odvojiti od iskustva njihovih borbi, do kojih dolazi uzduž nebrojenih granica koje se protežu unutar i između postojećih nacionalnih država. Ako bi ove borbe trebale imati zajednički jezik, onda to ne može biti jedan nacionalni jezik, nego jedino praksa prevođenja. No što je ustvari prevođenje? Kako tumačiti njegov društveni značaj i političku uporabu? U konačnici, kako prevesti jezik migracija u politiku emancipacije?

   

  Radionica će biti organizirana u suradnji s Guerilla Foundation.

  Sudjeluju: Boris Buden, Sandro Mezzadra

   

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  17.5. Petak, 15:00

 • Književna večer s Édouardom Louisom

  18:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Édouard Louis (1992) je francuski književnik. Studirao je povijest i sociologiju. 2013. kao urednik izdaje knjigu Pierre Bourdieu: nepodvrgavanje kao naslijeđe. 2014. godine objavljuje svoj prvi autobiografski roman Završiti s Eddyem Bellegueulom. Sljedeće godine, zajedno s de Lagasnerijem piše Manifest za intelektualnu protuofenzivu. Godine 2016., objavljuje drugi autobiografski roman Povijest nasilja, a 2018. i treći roman Tko je ubio mog oca.

  Razgovor će biti organiziran u suradnji s Multimedijalnim Institutom. 

   

  Moderira: Asja Bakić

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  17.5. Petak, 18:00

 • Crveno i žuto? Francuska revolucija i suvremeni društveni pokreti u Francuskoj

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Posljednjih nekoliko godina u Francuskoj se pojavilo nekoliko novih društvenih pokreta koji su po principima i oblicima organizacije, kao i po svojih zahtjevima i metodama, posve različiti jedni od drugih. U nekim od tih pokreta, nakon dugo vremena oživio je imaginarij Francuske revolucije: umjesto za ljevicu uobičajenih zastava, javljaju se francuske trobojnice, skrpane giljotine strše po raskršćima ulica, a na njima nacrtana stoji Macronova glava. S uglednim gostima razgovarat ćemo o značenju oživljavanja Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske, o naravi tih društvenih pokreta, kao i o stanju francuskog društva pod Macronom te političkim rješenjima kojima se valja okrenuti: pridružiti se postojećim pokretima ili pokrenuti novi? Ili je bolje prikloniti se nekim već postojećim partijama? 

  Okrugli stol će biti organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom.

   

  Sudjeluju: Didier Eribon, Édouard Louis

  Moderira: Leonardo Kovačević

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  17.5. Petak, 19:00

 • Teret (The Load)

  20:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Ognjen Glavonić
  Scenarist: Ognjen Glavonić
  Producent: Dragana Jovović, Stefan Ivančić, Ognjen Glavonić, Sophie Erbs, Ankica Jurić Tilić, Pouria Heidary Oureh, Tom Dercourt
  Produkcijska kuća: Non-Aligned Films, Cinéma Defacto, Kinorama, Three Gardens Film
  Direktor fotografije: Tatjana Krstevski
  Montaža: Jelena Maksimović
  Glumci: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina

  Zemlja: Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar
  Godina: 2018.
  Trajanje: 98'
  Početak prikazivanja: 18. 4. 2019.

  Sinopsis

  Vlada radi kao vozač kamiona tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Njegov je zadatak prevesti tajanstveni teret od Kosova do Beograda kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kad napokon obavi posao, zna da će se morati vratiti kući i suočiti se s posljedicama svojih djela. Ognjen Glavonić film je temeljio na stravičnoj istinitoj priči koju je obradio u forenzičkom dokumentarnom filmu Dubina dva (Berlinale, Forum 2016.). Teret je premijerno prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a glavnom glumcu Leonu Lučevu donio je nagradu Srce Sarajeva 2018. godine.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2018. – Directors’ Fortnight; Sarajevo Film Festival 2018. – Srce sarajeva za najboljeg glumca; Međunarodni Sakhalin Film Festival 2018. – posebno priznanje; Art Film Fest 2018. – nagrada a najbolje redatelja; Međunarodni Molodist Kyiv Film Festival 2018. – posebno priznanje; Zagreb Film Festival 2018. - Zlatna kolica za najbolji film

  Životopis redatelja

  Ognjen Glavonić srpski je redatelj. Njegov prvi dokumentarni film Živan pravi pank festival (2014.) prikazan je na festivalima Cinéma du Réel, Rotterdam, CPH:DOX, IndieLisboa i dr. Njegov dokumentarni film Dubina dva (2016.) premijeru je imao na 66. Berlinaleu. Osnivač je Filmskog festivala u Pančevu, a Teret mu je prvi dugometražni igrani film.

  Web stranice

  Filmski kritičari 54+ / filmske kritike

  Teret_Silvana Ricov

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  17.5. Petak, 20:00
  24.5. Petak, 21:15

  Kupi ulaznice

 • Riccardo Bellofiore: Zašto je važna Rosa Luxemburg?

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Nadovezujući se ne samo na njezinu Akumulaciju kapitala, već i na Antikritiku te Uvod u političku ekonomiju, u predavanju ću tvrditi: (i) da je Luxemburg jasno razumijevala monetarnu prirodu Marxove radne teorije vrijednosti; (ii) da je ustrajala na ključnoj ulozi veze između dinamične kompeticije, relativne ekstrakcije viška vrijednosti, i „zakona“ o tendenciji pada „relativne nadnice“; (iii) da su njezini ekonomski uvidi prva formulacija čitanja Marxove teorije kao monetarnog kruga (iv) da se njezina stajališta o reproduktivnim shemama mogu razviti, kao u Kaleckog, ne bi li se anticipiralo i kritiziralo kejnzijanizam; (v) da prema njoj do kapitalističke krize dolazi zbog opadanja investicija, a ne slabljenja potrošnje, što se može povezati s nekima od Marxovih argumenata u Grundrissama, gdje zbog „disproporcionalnosti“, čim one počnu utjecati na važne proizvodne grane, dolazi do opće robne zasićenosti. Štoviše, pojasnit ću kako se Luxemburgina teorija partije poklapa s Marxovom po tome da se partijska organizacija doživljava kao esencijalna komponenta izgradnje klasne svijesti „odozdo“. Pokazat ću kako su se njezina gledišta o sindikatima promijenila pod utjecajem Ruske revolucije iz 1905. godine. Iz svega ovoga vidi se Luxemburgina ortodoksna kreativnost – ona se nastavlja na Marxa, ali nije marksistica. Razmotrit ću i aktualnost Rose Luxemburg za razumijevanje kapitalizma u trenutku kada se centralizacija nastavlja bez koncentracije, a socijalizirani je rad izložen napadima, a dotaći ću se i odnosa između osobnog i političkog u njezinu životu.

   

  Riccardo Bellofiore je profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Bergamu, u Italiji. Predaje naprednu makroekonomiju, povijest ekonomske misli i međunarodnu monetarnu ekonomiju. Među njegovim su istraživačkim interesima suvremena kapitalistička ekonomija, endogeni monetarni pristupi, Marxova teorija, te filozofija ekonomije. 2009. godine objavio je knjigu Rosa Luxemburg and the Critique of Political Economy (Routledge). Nedavno je s Giovannom Vertovom uredio The Great Recession and the Contradictions of Contemporary Capitalism (Edward Elgar Publishing, 2014); sa Scottom Carterom Towards a New Understanding of Piero Sraffa. Insights from Archival Research (Palgrave Macmillan, 2014); s Guidom Starostom i Peterom Thomasom, In Marx’s Laboratory. Critical Interpretations of the Grundrisse (Brill, 2013); te s Ewom Karwowskom i Janom Toporowskim, dva izdanja u čast Tadeusza Kowalika: The Legacy of Rosa Luxemburg, Oskar Lange and Michal Kalecki (Palgrave Macmillan, 2014) i Economic Crisis and Political Economy (Palgrave Macmillan, 2013). Na talijanskom je nedavno uredio reizdanje knjige Alfreda Schmidta o konceptu prirode i (s Tommasom Redolfi Rivom) izbor članaka Hansa-Georga Backhausa. 2018. godine je objavio: Le avventure della socializzazione (Mimesis); Ai confini della docenza (s Giovannom Vertovom, Accademia University Press); i Penser la monnaie et la finance avec Marx. Autour de Suzanne de Brunhoff (s Danielom Cohenom, Cèdricom Durandom i Andréom Orléanom, PUR). 2019. godine su mu upravo objavljene dvije knjige, Marx inattuale (s Carlom Maria Fabianijem, Efesto editore) i Euro al capolinea? (s Francescom Garibaldijem i Marianom Mortágua, Rosenberg & Sellier). Vodi svoju internetsku stranicu riccardobellofiore.info, a s Giovannom Vertovom i Facebook stranicu Economisti di classe.

   

  Moderira: Toni Prug

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  17.5. Petak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno