EN HR
 • Protuudar na pravo na pobačaj u Europi

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston
  Scenarist: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston
  Produkcijska kuća: ARTE

  Godina: 2018.
  Trajanje: 50'

  Sinopsis

  Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta „Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Nakon projekcije održat će se kratak razgovor s Neilom Dattom, jednim od aktera dokumentarnog filma.

  Neil Datta (European Parliamentary Forum, Brisel) jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napdaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija nudeći kao alternativu tzv. „povratak na naravni poredak“. Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma Protuudar na pravo na pobačaj u Europi, a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava. Objavljivanje ove publikacije izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategije napada na ljudska prava kao i povezanosti s korumpiranim političarima i financiranjem od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna. Nakon Stockholma, Neil kroz svoje predavanje predstavlja svoju najnoviju knjigu u Zagrebu.

  Hrvoje Šimičević novinar je tjednika Novosti u kojemu je objavio neke od ključnih tekstova koji jasno razotkrivaju domaće fundamentalističke organizacije i njihovu povezanost za ultra-radikalnim pokretom kao što je „Tradicija, obitelj, vlasništvo“ ili „Ordo Iuris“ – koji je glavni predvodnik napada na ženska ljudska prava u Poljskoj a njihova aktivnost je bila vidljiva i u Hrvatskoj oko napada na Istanbulsku konvenciju. Pažnju javnosti posebno je privukao Hrvojev tekst „Luka Potop“ u kojemu je razotkrio kako vjerski radikali regrutiraju mlade putem interneta.

  Doc. dr. sc. Antonija Petrušić docentica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te se zadnjih godina bavi i znanstvenim istraživanjima vezanim uz razumijevanje mobilizacija vjerskih radikalnih grupa u Europi. Sa svojim kolegama 2017. godine objavila je znanstveni rad Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia koji je također uznemirio domaće radikalne vjerske organizacije.

  Ulaz je slobodan.

  Velika dvorana
  18.5. Petak, 17:00

 • Ivana Peruško Vindakijević: Od Oktobra do otpora – Mit o sovjetskojugoslavenskome Bratstvu u Hrvatskoj i Rusiji kroz književnost, karikaturu i film (1917.–1991.)

  17:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Na promociji knjige sudjeluju autorica Ivana Peruško Vindakijević i povjesničar Tvrtko Jakovina, a razgovor moderira urednik Seid Serdarević iz izdavačke kuće Fraktura.

  11. Subversive Festival

  Na sve programe Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

  Dvorana Müller
  18.5. Petak, 17:30

 • Narod i elite između ljevice i desnice/populizma i elitizma

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Posljednjih godina svjedoci smo jačeg uzleta tzv. desno-populističkih stranaka ponajviše diljem europskoga kontinenta, uslijed ekonomske krize i društvene nesigurnosti te migrantske krize. Početak krize krajem dvijetisućitih godina davao je nade alternativnoj ljevici da izazove postojeće kapitalističko društveno uređenje te politički duopol (obično ograničen na tradicionalne stranke tzv. lijevog i desnog centra) ograničen na neoliberalni konsenzus. No te su se nade u velikoj mjeri rasplinule nemogućnošću dolaženja takve ljevice blizu vlasti i neuspjehom grčke Sirize na poziciji vlasti. Nasuprot tome, mnogo su više profitirale tzv. desno-populističke euroskeptične stranke sa širenjem straha od migranata te s programom pojačane retradicionalizacije društva. One kao glavne političke protivnike određuju tzv. „lijevo-liberalne“ elite koje su tobože uzrokovale rasap tradicionalnih društvenih vrijednosti i nacionalne države. Adresirajući na taj način probleme, tzv. populistička desnica intenzivno se poziva na „narod“ protiv „elita“ – u njezinu su diskursu ljevica i ljevičarske politike elitističke, tj. otuđene od naroda.
  Pojava je to koja se može činiti neobičnom na desnici s obzirom na to da su povijesno upravo politike desnice povezivane s elitama, kako  retorički, tako i u stvarnosti. Isto vrijedi i za teoriju i strategiju kulturne hegemonije koju ta desnica obilato koristi. Također, dihotomija između naroda i elita svoje rodno mjesto ima na ljevici, izraženo u teoriji hegemonije kod Gramscija, a kasnije u nešto promijenjenoj tezi kod Laclaua i Mouffe te u praksama brojnih ljevičarskih pokreta u Latinskoj Americi i ostatku tzv. globalnog Juga. Prema tome, postavljaju se pitanja kako je došlo do tog pomaka i koji je njegov sadržaj? Tko predstavlja elite protiv kojih rogobori desnica? Ima li drugih, suprotstavljenih elita čije interese ona servisira? Koja je spoznajna i politička vrijednost pojma narod? Što subjekt „narod“ znači za ljevicu, a što za desnicu? Je li uopće moguć „lijevi populizam“ ili ljevica mora koristiti sasvim drugačije strategije? Kako na ljevici ozbiljno izazvati politike EU? Ima li stranaka i pokreta koji to pokušavaju? Koje su prednosti, a koje slabosti dihotomije između naroda i elita i što takve pojave znače u kontekstu kapitalističke krize?

  Sudjeluju: Primož Krašovec, Aleksandar Matković, Žarko Puhovski
  Moderira: Karlo Jurak

  Velika dvorana
  18.5. Petak, 19:00

 • Novinarstvo i mediji - pobuna u tvornici sadržaja

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Na ovom okruglom stolu razmatrat će se uzroci i kontekst rastuće krize u domaćim - ali i općenito - medijima i novinarstvu u 21. stoljeću, naročito nakon recesijskog udara na globalnu ekonomiju 2008. godine. No, još važnije, pozabavili bismo se odgovorima na takvu situaciju, a koje ponajviše reprezentira razvoj neprofitnih medija i njihove mogućnosti s obzirom na neprijateljsko okruženje.

  Sastav sugovornika (novinari, mediologinja, bivši državni medijsko-politički dužnosnici) omogućit će sagledavanje teme iz više uglova. Ipak, težište je stavljeno na medijske radnike i njihov rakurs neposrednog proizvođača; pozvani novinari pritom objedinjuju iskustvo rada u barem dva medijska sektora. Konkretni aspekti otvorit će se kroz teme: tehnološke promjene u medijskoj industriji, nova stjecišta profita u sveukupnom prometovanju informacija, afirmacija medijskog proizvoda kao robe na tržištu, proturječja trenda privatizacije javnih medija, novi i gori položaj novinara u procesu proizvodnje, uloga države u dereguliranom medijskom sektoru, pozicija ostalih aktera u polju, rezon i funkcija neprofitnih medija.

  Nadalje, razgovarat ćemo o definiciji modela organizacije neprofitnih medija i odnosa prema drugim podsektorima, njihovom financiranju, novim udarima na neprofitno medijsko polje, aktualnim momentima u medijskoj politici spram neprofitnih, novim izvorima sredstava i modelima podjele, problemima s legislativom, urušavanjem komunikacije između medijskih radnika i nadležnih tijela vlasti. U zadanom okviru također bismo se dotaknuli i nekih širih tema u domaćim medijima danas, kao što su prodor klerikalne desnice u tematskom i kadrovskom pogledu, uzurpacija medija za stranačko-političke svrhe s pozicije vlasti, onemogućavanje elementarnog razumijevanja alternativnih opcija, progon ljevice te radničkog i socijalnog diskursa iz javnog prostora, servisiranje interesa tajkuna i globalnog financijskog kapitala, pitanje konkurencije u polju itd.

  Sudjeluju:  Milan F. Živković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lela Vujanić, Ivica Đikić, Iva Borković

  11. Subversive Festival

  Na sve programe Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.

  Velika dvorana
  18.5. Petak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno