EN HR
 • Money Puzzles

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Michael Chanan

  Zemlja: Velika Britanija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 130'
  Početak prikazivanja: 18. 5. 2017.

  Sinopsis

  Money Puzzles bavi se prevladavajućim zabludama o novcu i dugu koje dominiraju kako našim medijima i svakodnevicom, tako i našim ekonomskim fakultetima. Film dovodi u pitanje iluzije, laži i distorzije ekonomije koja je utemeljena na oskudnosti i štednji. Progovara o ulozi duga kao oblika kontrole i prisile na međunarodnoj i nacionalnoj razini, te na razini pojedinih domaćinstava; pokazujući što se zapravo događa kada dugovi postanu toliko veliki da se više ne mogu naplatiti. Film dokumentira alternativne pristupe ekonomiji koje utjelovljuju razni društveni pokreti solidarnostiu Grčkoj i Španjolskoj, komplementarne struje u Velikoj Britaniji i međunarodna kampanja za ukidanje građanskog duga. Potreba za što hitnijim rješenjem i restrukturiranjem državnog duga priznata je prošle godine i na Općoj skupštini UN-a.

  Money Puzzles pruža kontra-narativ vladajućoj ekonomskoj ortodoksiji. Također ukida konvencije mainstream dokumentarnog filma – sveznajući narator, izbalansiranost različitih mišljenja - te se okreće drugim glasovima, onih podzastupljenih i obespravljenih: studentima ekonomije u Engleskoj koji su frustrirani onim što ih uče na fakultetu a ne odgovara stvarnosti u kojoj žive, volonterima u Grčkoj, aktivistima u Španjolskoj i srodnim pokretima diljem Europe. Tu su i kritički nastrojeni ekonomisti poput Costasa Lapavitsasa, Molly Scott-Cato, Johnne Mongomerie i Axela Kicillofa. 

  http://moneypuzzles.net/

  http://www.mchanan.com/

   

   

  Životopis redatelja

  Michael Chanan dokumentarist je, pisac i profesor koji predaje film i video na Sveučilištu Roehampton u Londonu. Njegovi prvi filmovi bili su dokumentarci o suvremenoj glazbenoj sceni koje je radio za BBC ranih 1970-ih godina. Autor je i niza dokumentaraca o Latinskoj Americi, koje je radio uglavnom za Channel Four. Njegove knjige bave se ranim godinama filma, kubanskom kinematografijom, društvenom poviješću glazbe, poviješću snimanja, te odnedavno dokumentarnim politikama. U proteklih petnaest godina snimio je između ostalog Detroit Ruin of a City (2005.) i The American Who Electrified Russia (2008.). Godine 2011. postao je prvi videobloger za časopis New Statesman iz čega je proizašao film Chronicle of Protest (2011). Uslijedili su filmovi Secret City (2012.) i Interrupted Memory (2013.). Njegove brojne tekstove i filmove možete pronaći na njegovoj web stranici, a piše i za Putney Debater.

  Dvorana Müller
  18.5. Četvrtak, 18:00

 • Mira Bogdanović: Liberalizam 19. stoljeća kao ideološko utemeljenje poretka nejednakosti u 21. stoljeću

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Restauracija građanskog društva, ‘pokošenog’ socijalističkom revolucijom, drugim riječima, restauracija kapitalizma, zahtijevala je i (re)konstrukciju njegova ideološkog temelja. U Srbiji još nije napisana integralna povijest domaćeg liberalizma. Noviji opus Latinke Perović revitalizira nedemokratski, aristokratski, liberalizam 19. stoljeća koji se boji ‘tiranije većine’ i nastoji suzbiti realizaciju načela jednakosti ustoličenih u Francuskoj revoluciji.  Povezan s Perovićinim elitističkim pristupom društvenoj slojevitosti, ideologija liberalizma koju ona naknadno bez kritičke distance promiče, svjedoči o jednom autoritarnom shvaćanju politike.  U ovoj čisto ideološkoj  viziji prilagođenoj zatečenom stanju ili stanju u nastanku, nestaje emancipatorni potencijal kako liberalizma, tako i (realnog) socijalizma.

  Mira Bogdanović studirala  je sociologiju u Beogradu, gdje je i magistrirala. Doktorirala je povijest na Gorningenskom sveučilištu u Nizozemskoj. Objavljuje u domaćim i stranim publikacijama. Važniji radovi: Srpski radnički pokret – Naličje legende, Konstante konvertitstva – Hod u mjestu od Đilasa do Đilasa i Elitistički pasijans: Povijesni revizionizam  Latinke Perović – O nemislicama, nedomislicama, dvomislicama i besmislicama.

  Predavanje moderira Martin Beroš

  Velika dvorana
  18.5. Četvrtak, 19:00

 • G.M. Tamás: Ljevica i novi pokreti – mobilizacije u postsocijalističkim državama

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Novi društveni pokreti jačaju u Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj. U slučaju Srbije, ljevica je najaktivnija osviještena politička sila u prosvjedima. Ipak, ljevici predstoji strateški izbor – kreirati novu, uistinu popularnu političku alternativu, ili se osuditi na još veću političku irelevantnost. Temeljno pitanje za ove post-socijalističke zemlje nepostojanje je alternative koja bi adresirala probleme većine građana. O ovim iskustvima i perspektivama radikalne ljevice u novim društvenim pokretima, razgovarat ćemo s G. M. Tamásem iz Budimpešte.

  G. M. Tamás mađarski je filozof i marksist. Rođen u rumunjskom Cluju 1948., iz političkih je razloga 1981. prebjegao u Mađarsku, gdje postaje jedan od vodećih disidenata tog doba. Od 1989. do 1994. sjedio je u mađarskom parlamentu kao predstavnik Saveza slobodnih demokrata – Mađarske liberalne stranke. Politički i teorijski zaokret doživljava početkom 21. stoljeća: razočaran građanskom predstavničkom demokracijom, vraća se marksističkoj i materijalističkoj analizi. Žestoki je kritičar europske desnice, Viktora Orbána i neoliberalizma. Trenutačno predaje na Odsjeku za sociologiju i socijalnu antropologiju budimpeštanskoga Srednjoeuropskog sveučilišta.

  Predavanje moderira Bartul Čović

  Velika dvorana
  18.5. Četvrtak, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno