EN HR
 • Vizualna konstrukcija političkog

  15:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Radionica će biti organizirana u suradnji s Guerilla Foundation.

  Sudjeluju: Boris Buden, Ivan March (Guerilla Foundation)

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  18.5. Subota, 15:00

 • Sandro Mezzadra: Umnožavanje granica na bojnom polju imaginacije. Ponovno razmatranje slobode kretanja

  19:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Kao polazišnu točku predavanja uzimam aktualno umnožavanje i otvrdnjavanje granica u mnogim dijelovima svijeta. Kritički ću se osvrnuti na ovaj trend, koji predstavlja ključnu značajku globalne političke konjunkture, obilježene porastom nacionalizma, kao i različitim stupnjevima kombinacija između neoliberalizma i autoritarijanizma. Analizirat ću umnožavanje i otvrdnjavanje granica iz više točki gledišta, uključujući i njihove implikacije za suvremeni kapitalizam i sve veću kriminalizaciju „humanitarizma“, i nešto općenitije – solidarnosti. Također, stavit ću naglasak na nepopustljivi karakter migracija, odnosno neprestane izazove koje migracijski tokovi i migrantske borbe postavljaju pred granične režime. Ova će analiza pružiti pozadinu za pokušaj razvijanja „lijevog zagovora“ slobode kretanja i otvorenih granica u drugom dijelu predavanja. 

  Sandro Mezzadra je izvanredni profesor političke teorije na Sveučilištu u Bolonji, gdje predaje postkolonijalne studije i suvremenu političku teoriju. Objavio je više djela na temu migracija, postkolonijalne teorije, suvremenog kapitalizma, talijanskog operaizma i autonomističkog marksizma. Nedavno je dovršio knjigu s Brettom Neilsonom, Border as Method, or, the Multiplication of Labor (2013, Duke University Press). Njegovi su radovi prevedeni na deset jezika: talijanski, francuski, njemački, španjolski, finski, grčki, slovenski, portugalski, kineski i japanski. Trenutno radi na FP7 europskom projektu MIG@NET (Transnational Digital Networks, Migration and Gender) te kao istraživač suradnik na ARC Discovery projektu Culture in Transition: Creative Labour and Social Mobilities in the Asian Century.

   

  Moderira: Boris Buden

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  18.5. Subota, 19:00

 • Na putu (Continuer)

  19:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Joachim Lafosse
  Scenarist: Joachim Lafosse, Thomas Van Zuylen (adaptacija novele "Na putu" autora Laurenta Mauvigniera)
  Producent: Sylvie Pialat, Jacques-Henri Bronckart, Benoît Quainon, Olivier Bronckart
  Produkcijska kuća: Versus Production, Les Films du Worso, Prime Time, Winnipeg et Johnny Jane, Le Pacte, RTBF, VOO, Be Tv
  Direktor fotografije: Jean-François Hensgens
  Montaža: Yann Dedet
  Glumci: Virginie Efira, Kacey Mottet-Klein, Diego Martin, Mairambek Kozhoev, Damira Ripert

  Zemlja: Belgija, Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 84'

  Sinopsis

  Razvedena majka Sybille odlučuje povesti sina Samuela na dugo putovanje kroz Kirgistan. Dok im društvo prave dva konja, majka i sin suočavaju se s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, lokalnim stanovnicima i prije svega, jedno s drugim. Film se temelji na romanu Continuer uvaženog pisca Laurenta Mauvigniera (2016.), a premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji 2018. godine. Belgijski redatelj Joachim Lafosse vraća se na ZFF nakon filmova Izbezumljenost (najbolja glumica u programu Izvjestan pogled u Cannesu) i Bijeli vitezovi (nagrada za režiju na San Sebastiánu).

  Nagrade i festivali

  Venice Film Festival 2018 – Venice Days
  Zagreb Film Festival 2018 - pobjednik natjecateljskog programa PLUS

  Životopis redatelja

  Joachim Lafosse režirao je nekoliko uspješnih dugometražnih filmova: Folie privée (Locarno), To se zove sreća (Grand Prix, Premiers Plans; Locarno), Privatno vlasništvo (Venecija), Izbezumljenost (najbolja glumica u programu Izvjestan pogled u Cannesu), Bijeli vitezovi (najbolja režija na San Sebastiánu; ZFF 2016.) i Nakon ljubavi (15 dana autora).

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  18.5. Subota, 19:30
  21.5. Utorak, 18:30
  23.5. Četvrtak, 21:15

  Kupi ulaznice

 • Jodi Dean: Komunizam ili neofeudalizam?

  21:00, Velika dvorana

  Sinopsis

  Većina ljevice u dvadesetom je stoljeću smatrala da se društvo nalazi pred izborom između socijalizma i barbarizma (da se poslužimo poznatom frazom Rose Luxemburg). Do kraja stoljeća, neki su tvrdili da su eksperimenti državnog socijalizma i sami bili barbarski. Drugi su ukazivali na to da je stvarnost do koje je došlo nakon 1989. godine potvrdila istinu izbora: kraj socijalizma doveo je do nepodnošljivih barbarizama oličenih u ekstremnoj nejednakosti, militarizmu i degradaciji okoliša. Jodi Dean u predavanju sugerira da nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam. Predstavlja dvije spekulativne budućnosti i sugerira kojim bi se putevima moglo doći do obje.

   

  Predavanje će biti organizirano u suradnji s Multimedijalnim institutom.

   

  Jodi Dean predaje političku filozofiju i medijsku teoriju u Genevi, New York. Napisala je, odnosno uredila jedanaest knjiga, uključujući Komunistički horizont i Democracy and Other Neoliberal Fantasies.

   

  Moderira: Petar Milat

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  18.5. Subota, 21:00

 • Euforija 15

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Valeria Golino
  Scenarist: Francesca Marciano, Valia Santella, Valeria Golino, Walter Siti
  Produkcijska kuća: HT Film, Indigo Film, Rai Cinema
  Direktor fotografije: Gergely Pohárnok
  Montaža: Giogiò Franchini
  Glazba: Nicola Tescari
  Glumci: Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Isabella Ferrari

  Zemlja: Italija
  Godina: 2018.
  Trajanje: 115'

  Sinopsis

  Talijanska drama Euforija u režiji Valerije Golino, prikazana na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, donosi priču o dvojici braće. Matteo je uspješan mladi poduzetnik, odvažan, šarmantan i energičan. Njegov brat Ettore još uvijek živi u malom provincijskom gradu u kojem su odrasli i predaje u lokalnoj srednjoj školi. On je oprezan, iskren čovjek koji se uvijek držao po strani, u strahu da ne napravi grešku. Izvana gledajući, njihovi životi djeluju veoma različito. Međutim, nepredvidive okolnosti prisilno ih ponovo spajaju, a teška situacija rezultira iskrenim upoznavanjem i otkrivanjem onog drugog, u kovitlacu krhkosti i euforije.

  Nagrade i festivali

  Cairo International Film Festival 2018 / Cannes Film Festival 2018 / David di Donatello 2019

  Životopis redatelja

  Valeria Golino talijanska je glumica i redateljica. Jedna je od tri glumice ikad koja je dva puta osvojila nagradu za najbolju glumicu na Mostri. Prvi film koji je režirala 'Honey' (2013) prikazan je na festivalu u Cannesu.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  18.5. Subota, 21:15

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno