EN HR
 • Kino: mnogo mraka i malo oštrog svijetla

  18:00, Predvorje

  Sinopsis

  U ponedjeljak, 20. svibnja u kinu Europa (Varšavska 3) otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler Kino: mnogo mraka i malo oštrog svjetla. Riječ je o seriji fotografskih portreta nastalih 6. travnja 2019. na okupljanju ispred kina Europa i 9. travnja za vrijeme javnog obraćanja dosadašnje uprave kina, na kojima se u znak podrške okupilo nekoliko tisuća građana.

   

  Izložba će biti otvorena do 30. svibnja te će tako posjetitelji moći na simboličan način iz kina ispratiti ekipu koja je u posjednjih 11 godina radila kako bi omiljeno odredište zagrebačkih ljubitelja kulture p(o)stalo najbolja kinodvorana u Zagrebu i Hrvatskoj, i čiji je rad prepoznala mreža Europa Cinemas dodijelivši im 2016. godine nagradu za najbolji program u Europi. Osamdesetak crno-bijelih portreta najbolje su svjedočanstvo reakcije građana na odluku gradskih vlasti da 1. lipnja zatvore kino Europa.

   

  "Ova je izložba artefakt, umjetnina i povijesni dokument, koji će jednoga dana steći pravu svoju vrijednost. Fotografije će svjedočiti o vremenu u kojem su nastale i o uništenju posljednjega zagrebačkog kina. (Ako vam se danas čini da Kino Europa nije posljednje zagrebačko kino, oni u budućnosti znat će da je bilo posljednje…) Svjedočit će o pokušaju, svakako suludom, gradskih uzurpatora da preokrenu stvar i da mrakom umjesto svjetlom ispisuju film na platnu ovoga kina. I o tome da je i u naše vrijeme bilo ljudi, istina malo ih je bilo, koji su bili spremni upozoravati vlast da takav pokušaj ne-ma smisla i da se film, kao ni fotografija, ne pravi od mraka." (iz teksta Miljenka Jergovića o izložbi).

   

  Vladimira Spindler profesionalno se bavi fotografijom od 1998. godine. Dugi niz godina bavi se reportažnom i modnom fotografijom za razna tiskana i elektronička izdanja te je kao autorica uključena u mnoge kulturne ili umjetničke projekte. Redovito izlaže na sa-mostalnim ili skupnim izložbama. Autorica je dokumentarnih filmova Mama zašto plačeš? (2017.) i Preko ruba (2016.). U fotografiji traži elemente dokumentarizma posebne prilike i često je samo neprimjetan, ali kreativan svjedok događanjima i ljudima.

   

  Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 20. svibnja u 18 sati.

  Ulaz je slobodan.

   

  Cijeloviti tekst Miljenka Jergovića. 

  Vrijeme održavanja

  Predvorje
  20.5. Ponedjeljak, 18:00

 • Poezija to go

  19:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

  Poezija to go uz digitalnu aktivnost organizira i programe - druženja s pjesnicima uživo. 

  U okviru dosadašnjih druženja svoju poeziju govorili su ugledni hrvatski autori: Enes Kišević, Irena Vrkljan, Lidija Bajuk, Enerika Bijač, Ivana Šojat, Sonja Manojlović, Darija Žilić, Diana Burazer, Lana Derkač, Ružica Cindori, Davor Šalat, Miroslav Mićanović, Branko Čegec, Irena Matijašević, Monika Herceg, Božica Brkan, Ivan Babić, Božidar Brezinčak Bagola, Ivan Herceg, Ivan Šamija, Miroslav Kirin, Lada Žigo, Zvjezdana Jembrih, Aleksandra Orlić, Sonja Zubović, Robert Roklicer i mnogi drugi. 

  Ovom prilikom, 20.5.2019., na desetom jubilarnom druženju s pjesnicima nastupaju: Ljerka Car Matutinović, Lidija Dujić, Biserka Goleš Glasnović, Ludwig Bauer, Luka Matutinović i Sonja Zubović. U glazbenom dijelu programa nastupit će Marko Matutinović na gitari. 

  Izdvojimo prstohvat zanimljivosti o događaju.

  U svojem književnom opusu Ljerka Car Matutinović potpisuje i autorstvo knjige za djecu Ma i Lu, nadahnuta svojim blizancima. Mali dječaci Marko i Luka već davno su odrasli. Luka je autor zbirke pjesama Dječarac, a Marko je uglazbio veliki broj pjesama. 

  Deseto jubilarno Poezija to go druženje s pjesnicima bit će i posljednje pjesničko druženje u dvorani Müller u kinu Europa prije renovacije.

  Ostale zanimljivosti publici će biti otkrivene uživo.

   

  Medijski pokrovitelj je Radio 101

   

  Projekt se realizira zahvaljujući potpori Ministarstva kulture

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  20.5. Ponedjeljak, 19:00

 • Mladost 15

  20:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Paolo Sorrentino
  Scenarist: Paolo Sorrentino
  Producent: Nicola Giuliano, Francesca Cima, Carlotta Calori
  Produkcijska kuća: Indigo Film, Medusa Film
  Direktor fotografije: Luca Bigazzi
  Montaža: Christiano Travaglioli
  Glumci: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano

  Zemlja: Italija, Francuska, Velika Britanija, Švicarska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 124 minuta
  Početak prikazivanja: 26.12.2015.

  Sinopsis

  U ovom šarmantnom novom filmu oskarovca Paola Sorrentina ('Velika ljepota') dva stara prijatelja razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti, ljepoti i apsurdnosti života. Fred i Mick bliže se osamdesetima i uživaju odmarajući se u ljupkom hotelu u podnožju švicarskih Alpi. Fred je umirovljeni skladatelj i dirigent koji se nema namjeru vratiti glazbenoj karijeri koju je već odavno napustio. Nasuprot njemu, Mick je zaposleni redatelj koji ubrzano završava scenarij za svoj najnoviji film. Obojica znaju da su im dani odbrojeni te se odluče zajednički suočiti s budućnosti. No za razliku od njih, druge kao da ni najmanje ne muči prolazak vremena. 'Mladost' je Sorrentinov drugi film na engleskom jeziku te okuplja impresivnu glumačku ekipu: Michaela Cainea u ulozi Freda, Harveyja Keitela u ulozi Micka i Rachel Weisz u ulozi Fredove kćeri udane za Mickovog sina.

  Nagrade i festivali

  Zlatni globus 2016. - nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolju pjesmu
  Europske filmske nagrade 2015. - najbolji film, najbolji redatelj, najbolja muška uloga
  Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2015. – nagrada publike

  Životopis redatelja

  Paolo Sorrentino rođen je u Napulju 1970. godine. Još od 'Posljedica ljubavi', filmovi mu se redovito natječu u Cannesu. Film 'Il Divo' dobio je cannesku Nagradu žirija. 'Ovo mora biti mjesto' sa Seanom Pennom prvi je njegov film na engleskom jeziku. Nakon njega snimio je 'Veliku ljepotu', koja mu je donijela Oscara za najbolji film na stranom jeziku. 'Mladost' je premijerno prikazan u Cannesu.

  Iz kritika

  Dosad najnježniji Sorrentinov film.
  Jay Weissberg, Variety

  Protkan čistom, ornamentalnom biljantnošću.
  Robbie Collin, Telegraph

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  20.5. Ponedjeljak, 20:00

 • Leptiri

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Tolga Karaçelik
  Scenarist: Tolga Karaçelik
  Producent: Tolga Karaçelik, Metin Anter
  Direktor fotografije: Andaç Sahan
  Montaža: Evren Lus
  Glazba: Ahmet Kenan Bilgiç
  Glumci: Tolga Tekin, Bartu Küçükçaglayan, Tugce Altug

  Godina: 2018.
  Trajanje: 114'
  Početak prikazivanja: 4.4.2019.

  Sinopsis

  Suzi i njena braća Cemal i Kenan gotovo uopće ne komuniciraju otkad su kao tinejdžeri odselili iz malog rodnog sela, a kontakt su izgubili i s ocem. Situaciju mijenja očev neočekivani telefonski poziv najstarijem Cemalu, sa zahtjevom da se svi troje odmah vrate u selo. Cemal okuplja brata i sestru te unatoč oklijevanju kreću na neobično putovanje. Pokušavajući ponovno povezati komadiće disfunkcionalne obitelji i suočiti se sa zajedničkom prošlošću, postepeno se upoznaju, ne sluteći da ih tek u selu čekaju najveća iznenađenja. Odlična gluma i jedinstvena kombinacija komedije i drame osigurala je filmu glavnu nagradu na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u programu Voices Rotterdam Film Festivala.

  Nagrade i festivali

  Sundance Film Festival 2018.

  Web stranice

  Filmski kritičari 54+ / filmske kritike

  Leptiri_Vesna Valić

  Trailer: LEPTIRI, Tolga Karaçelik, Turska, 2018., 117' from FMFS on Vimeo.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  20.5. Ponedjeljak, 21:15

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno