EN HR
 • Zelena knjiga: Vodič za život 12

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Peter Farrelly
  Scenarist: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly
  Producent: Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler
  Produkcijska kuća: Participant Media, DreamWorks, Amblin Partners
  Direktor fotografije: Sean Porter
  Montaža: Patrick J. Don Vito
  Glazba: Kris Bowers
  Glumci: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco

  Zemlja: SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 130'
  Početak prikazivanja: 14. 2. 2019.

  Sinopsis

  U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly (Glup i gluplji, Svi su ludi za Mary) donosi nam priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u.

  Kada 1962. godine Tony Lip (Viggo Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji nije završio niti osnovnu školu, dobije posao vozača dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali), svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti „Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su zanemariti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.

  Film Zelena knjiga: Vodič za život jedan je od najhvaljenijih filmova godine, pobjednik filmskog festivala u Torontu i dobitnik mnogobrojnih priznanja uključujući i tri Oscara (najbolji film, sporedni glumac i originalni scenarij). 

  Nagrade i festivali

  Toronto International Film Festival 2018. - nagrada publike
  Zlatni Globus 2019. - najbolji film, sporedni glumac i scenarij
  Oscari 2019. - najbolji film, originalni scenarij i sporedni glumac

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  20.3. Srijeda, 17:00
  25.3. Ponedjeljak, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Posljednji Srbin u Hrvatskoj 15

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Predrag Ličina
  Scenarist: Predrag Ličina
  Producent: Ankica Jurić Tilić
  Produkcijska kuća: Art&Popcorn, Kinorama
  Direktor fotografije: Ivan Zadro
  Montaža: Tomislav Pavlić
  Glazba: Jura Ferina, Pavao Miholjević
  Glumci: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić

  Zemlja: Hrvatska, Srbija
  Godina: 2019.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  Prva hrvatska zombi komedija, s vrhunskom glumačkom ekipom. Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti! 

  Životopis redatelja

  Predrag Ličina hrvatski je redatelj i pisac, poznat po filmovima 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' (2019.), 'Teleport Zovko' (2013.) i 'Cigareta' (1994').

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  20.3. Srijeda, 17:15
  22.3. Petak, 21:10
  25.3. Ponedjeljak, 20:50
  26.3. Utorak, 19:00

  Kupi ulaznice

 • Vizualni kolegij Multimedijalni institut

  19:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  naslov: Po drugi put

   originalni naslov: Segunda vez

   režija: Dora García

   godina: 2018

  zemlja: Belgija, Norveška

  trajanje: 94min

  scenarij: Dora García

  fotografija: Vincent Pinckaers

  montaža: Simon Arazi

  Miješajući politiku, psihoanalizu i performans Dora García svoj dokumentarac gradi oko lika Oscara Masotte - ključnog teoretičara argentinske avangarde od 1950-ih do 1970-ih. Masottine ideje o lacanovskoj psihoanalizi, politici i umjetnosti (hepening i dematerijalizirana umjetnost) snažno si oblikovale umjetnički pejzaž Buenos Airesa 1960-ih, sve do uvođenja diktature, koja je značila i kraj avangarde. Naslov, Segunda Vez, potječe od istoimene priče koju je napisao Masottin suvremenik, Julio Cortázar, a koja opisuje klimu psihoze i neizvjesnosti uzrokovane traumama nestanaka ljudi u Argentini. García isprepliće niz naizgled nepovezanih scena koje su vezane za čin ponavljanja i promatranja: plakati polijepljeni po zidu reklamiraju sami sebe - fantomska poruka u užurbanom gradu; dvije publike konvergiraju na vrhu litice podijeljene prema poznavanju dijela scenarija u kojem sudjeluju; osoba vezana u bijelu tkaninu i užad nošena je i ostavljena u šumi; kratki prelet helikoptera uzrokuje uzbuđenje i zaprepaštenje; skupina siromašnih i starih okuplja se na pozornici jer su plaćeni da izdrže nasilno svjetlo i zvuk jedan sat, dok ih publika promatra; knjižnica okuplja čitateljske grupe koje su svjesne da ih se promatra; nakon tajanstvenog službenog poziva, neznanci razgovaraju u čekaonici i predviđaju što se može dogoditi iza zatvorenih vrata ureda – jedan mladić pozvan je unutra po drugi put...

  Dora García je umjetnica koja istražuje parametre i konvencije prezentacije umjetnosti, pitanja vremena i ograničenja između reprezentacije i stvarnosti. 2011. bila je španjolska predstavnice na venecijanskom Biennaleu, a četiri godine kasnije predstavila je projekt „The Sinthome Score“, temeljen na transkripciji Lacanovog 23. seminara. Drugi put je podijelio Grand Prix na FIDMarseille 2018. s Roi Soleil Alberta Serrae.

   

  naslov: Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal

  originalni naslov: Como Fernando Pessoa salvou Portugal

  režija: Eugène Green

  godina: 2018

  zemlja: Portugal, Francuska, Belgija

  trajanje: 26min

  uloge: Carloto Cotta, Manuel Mozos, Diogo Dória

  scenarij: Eugène Green

  fotografija: Raphaël O’Byrne

  montaža: Valérie Loiseleux

   

  Tijekom 20-ih, na zahtjev jednog od poslodavaca, pjesnik Fernando Pessoa osmislio je reklamni slogan za piće Coca-Louca koji je uspaničio autoritarnu vlast tog vremena.

  “Da pisac dvadesetog stoljeća koji je najkompletnije otjelovio svoju maštu sve do podjele na nekoliko ličnosti od kojih je svaka pisala vlastite radove, tijekom života pokušava biti uspješan poslovni čovjek tek je naizgled proturječje. Što umjetnik posjeduje moćniju maštu, to više osjeća potrebu da je hrani onime što drugi cijene kao stvarnost, kako bi je pretvorio u duhovni svemir. To mnogim stvaraocima daje iluziju da mogu djelovati na svijet kako bi postigli ono što društvo naziva uspjehom. Naravno, rijetko su u pravu. Pessoa je zarađivao za život upravljajući međunarodnom korespondencijom nekoliko tvrtki u Lisabonu, poslom koji mu je dosađivao ali mu je također ostavljao slobodno vrijeme za književno stvaralaštvo. Svi njegovi pokušaji u praktičnim poslovnim projektima imali su brz i jadan kraj: s tiskarskom kućom Ibis u kojoj je kao devetnaestogodišnjak prokockao ostavštinu, s izdavačkom kućom Olissipo koja se srušila zbog književnog skandala, ili s časopisom za trgovinu i računovodstvo koji je pokrenuo sa svojim zetom i koji je trajao jedva godinu dana. Fernando je s rezignacijom, pa i dozom humora, prihvatio neefikasnost svojih napora da stvori materijalno bogatstvo – kao vješt astrolog vidio je u zvijezdama da će postati veliki pjesnik, ali i cijenu koju će za to morati platiti.” (Eugène Green)

  Rođeni Njujorčanin, Eugène Green od 1969. živi i radi u Francuskoj. Objavio je više knjiga eseja i poezije, kao i šest romana. Snimio je sedam dugometražnih filmova: Toutes les nuits, Le monde vivant, Le Pont des Arts, La religieuse portugaise, La sapienza, Faire la parole i Le fils de Joseph, za koje je nagrađen na brojnim festivalima uključujući Locarno, Lisabon i London, kao i niz kratkih i dokumentarnih filmova.

  Projekcije se organiziraju u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta te suradničkog projekta State Machines riječkog Drugog mora i europskih partnera [Aksioma (SLO), Furtherfield (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY)].

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  20.3. Srijeda, 19:00

 • Halla ide u rat 12

  19:20, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Benedikt Erlingsson
  Scenarist: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson
  Producent: Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc, Marianne Slot
  Produkcijska kuća: Slot Machine,Gulldrengurinn,Vintage Pictures
  Direktor fotografije: Bergsteinn Björgúlfsson
  Montaža: David Alexander Corno
  Glazba: Davíð Þór Jónsson
  Glumci: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada

  Zemlja: Island, Francuska, Ukrajina
  Godina: 2018.
  Trajanje: 101'
  Početak prikazivanja: 7. 3. 2019.

  Sinopsis

  Halla je neovisna pedesetogodišnjakinja koja iza naizgled mirne rutine vodi buran dvostruki život kao predana ekološka aktivistica. Drugima poznata samo pod svojim alter-egom „Planinska žena“, Halla samostalno objavljuje rat lokalnoj aluminijskoj industriji. Hallini potezi postaju sve radikalniji, od spontanog vandalima do pomno promišljene industrijske sabotaže, te ona uspijeva prekinuti pregovore između islandske vlade i korporacije koja gradi novu aluminijsku ljevaonicu. Međutim, upravo kada krene planirati svoj najveći i najsmioniji aktivistički pothvat primi neočekivano pismo koji promijeni sve. Njezin zahtjev za posvajanjem djeteta konačno je prihvaćen i u Ukrajini je čeka malena djevojčica. Dok se Halla priprema napustiti svoju ulogu saboterke i spasiteljice planina kako ostvarila san o majčinstvu, odluči isplanirati posljednji napad kako bi zadala presudni udarac aluminijskoj industriji.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2018, Tjedan kritike – nagrada SACD
  Toronto Interational Film Festival 2018.
  Dobitnik nagrade LUX 2018.
  Zagreb Film Festival 2018. - nagrada publike

  Životopis redatelja

  Benedikt Erlingsson je islandski redatelj, pisac i glumac. Erlingsson je poznat kao kazališni redatelj i po svojim ulogama za kazalište, TV-serije i filmove. Njegovi nastupi neki su od najuspješnijih u povijesti islandskog teatra i sȃm Erlingsson izvodio ih je punih šest godina. Erlingssonov dugometražni prvijenac ‘O konjima i ljudima’ koji je napisao i režirao, osvojio je više od 20 međunarodnih nagrada uključujući nagradu za najboljeg novog redatelja na filmskom festivalu u San Sebastiánu 2013. godine, kao i filmsku nagradu koju dodjeljuje Nordijsko vijeće. Godine 2016. Erlingsson je primio nagradu Gan filmske fondacije.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  20.3. Srijeda, 19:20
  21.3. Četvrtak, 17:00
  24.3. Nedjelja, 18:30
  25.3. Ponedjeljak, 19:20

  Kupi ulaznice

 • Dom 12

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Dario Pleić
  Scenarist: Dario Pleić
  Producent: Dario Pleić, Jure Pavlović, Dario Domitrović, Mike Downey, Sam Taylor
  Produkcijska kuća: Filmski kolektiv, Sekvenca, Embrio Production, F&ME
  Direktor fotografije: Igor Zelić
  Montaža: Maida Srabović
  Glazba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
  Glumci: Judita Franković, Mislav Čavajda, Katarina Baban, Sara Moser, Filip Vidović, Nikša Butijer, Alen Liverić

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 71'

  Sinopsis

  Prekrasno je nedjeljno jutro. Ona se budi i gleda ga kako ukrcava zadnje komade namještaja u kamion. Dok beba mirno spava, njih dvoje broje zadnje sate u svojem domu čekajući deložaciju. Budućnost je nesigurna, ali izbor pred njima jednostavan je. Moraju odlučiti hoće li prihvatiti nepravdu ili joj se oduprijeti.

  Nagrade i festivali

  Pulski filmski festival 2018.​
  Filmski festival u Taormini 2018.

  Životopis redatelja

  Dario Pleić je scenarist, redatelj i producent nezavisnih filmova. Godine 1995. napisao je dramu Cry for Innocence, koja je premijerno prikazana na Festivalu Fringe u Edinburghu. Od 1996. godine režira i producira dokumentarne filmove (Povijest nogometa), reklame, špice i promotivne filmove. Godine 2009. režirao je Game Over, segment omnibusa Zagrebačke priče. Triler Nije sve u lovi (2013.) u produkciji Interfilma njegov je dugometražni prvijenac. Drama Dom njegov je drugi dugometražni film u produkciji Filmskog kolektiva, Sekvence, F&ME i Embria.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  20.3. Srijeda, 21:15
  24.3. Nedjelja, 18:45
  27.3. Srijeda, 18:00

  Kupi ulaznice

 • Kavalir s pištoljem

  21:15, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: David Lowery
  Scenarist: David Lowery
  Producent: James D. Stern, Dawn Ostroff, Jeremy Steckler, Anthony Mastromauro, Bill Holderman, Toby Halbrooks, James M. Johnston, Robert Redford
  Produkcijska kuća: Endgame Entertainment, Condé Nast Entertainment, Sailor Bear, Identity Films, Tango Productions, Wildwood Enterprises, TSG Entertainment
  Direktor fotografije: Joe Anderson
  Montaža: Lisa Zeno Churgin
  Glazba: Daniel Hart
  Glumci: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Tom Waits, Sissy Spacek

  Zemlja: SAD
  Godina: 2018.
  Trajanje: 93'
  Početak prikazivanja: 17.03.2019.

  Sinopsis

  Film „Kavalir s pištoljem“ temeljen je na istinitoj priči o Forrestu Tuckeru (Redford), a prati njegov odvažan bijeg iz zatvora San Quentin u dobi od 70 godina pa sve do niza pljački bez presedana koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Neprestano mu se za petama nalaze detektiv John Hunt (Affleck) koji pomalo postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te žena (Spacek) koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji. Ovo je zadnja uloga Roberta Retforda prije njegovog odlaska u glumačku mirovinu, te film odaje počast što naslovnom liku, što i samom poznatom i uspješnom glumcu.

  Nagrade i festivali

  Golden Globe 2019. – nominacija za najboljeg glumca
  Toronto Film Festival 2018. – nominacija za izbor publike

  Životopis redatelja

  David Lowery je američki redatelj, scenarist i montažer, koji se često bavi pitanjima ljudskosti. Njegov originalan rad “Nisu li tijela sveci” (2013), sa Rooney Marom I Casey Affleckom u glavnim ulogama je bio nominiran za glavnu nagradu na Sundance Film Festivalu. 2016.-te, režirao je film “Pete i zmaj”, za koji je ujedno imao i potpis koscenarista. Novi film mu je “Kavalir s pištoljem” za koji je Robert Redford osvojio Golden Globe nominaciju za najboljeg glumca.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  20.3. Srijeda, 21:15
  22.3. Petak, 17:15
  26.3. Utorak, 21:15

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno