EN HR
 • Dnevnik mašinovođe

  18:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Miloš Radović
  Scenarist: Miloš Radović
  Producent: Lazar Ristovski, Petar Ristovski
  Produkcijska kuća: Zillion film, Interfilm
  Direktor fotografije: Dušan Joksimović
  Montaža: Đorđe Marković
  Glazba: Mate Matišić
  Glumci: Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Petar Korać

  Zemlja: Srbija, Hrvatska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 89 minuta
  Početak prikazivanja: 16.2.2017.

  Sinopsis

  Ilija je šezdesetogodišnji mašinovođa pred mirovinom. Drži neslavan rekord od 28 ubojstava na pruzi tijekom karijere. Njegov usvojeni sin Sima (19) sprema se nastaviti obiteljsku tradiciju i preuzeti očev posao. Sima počinje voziti, mjeseci prolaze ali još nikoga nije pregazio. Sima je uplašen, svakoga dana iščekuje hoće li tko skočiti pod vlak, koga će ubiti. 'Dnevnik mašinovođe' tragična je komedija o nevinim ubojicama i njihovim životima.

  Nagrade i festivali

  Međunarodni filmski festival u Moskvi 2016 – Nagrada publike
  Festival europskog filma Palić 2016 – posebno priznanje
  Academy Awards - Srpski kandidat za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku

  Životopis redatelja

  Miloš Radović rođen je 1955. u Beogradu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju. Za svoj kratki igrani film 'Uznenadna i prerana smrt pukovnika K. K.' (1987.) dobio je Nagradu žirija u Cannesu, film 'Moja domovina' (1997.) osvojio je oko 40 međunarodnih priznanja, a dugometražno ostvarenje 'Mali svet' (2003.) nagrađen je Specijalnom nagradom žirija Sarajevo Film Festivala.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  21.2. Utorak, 18:30
  22.2. Srijeda, 20:00

 • Goonies

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Richard Donner
  Scenarist: Chris Columbus (prema priči Stevena Spielberga)
  Producent: Richard Donner, Harvey Bernhard
  Produkcijska kuća: Amblin Entertainment
  Direktor fotografije: Nick McLean
  Montaža: Michael Kahn
  Glumci: Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman

  Zemlja: SAD
  Godina: 1984.
  Trajanje: 114'
  Uzrast: 10+

  Sinopsis

  Jedan od najslavnijih i najboljih filmova za djecu svih vremena epska je dječja avantura koja prati skupinu prijatelja u potrazi za izgubljenim gusarskim blagom po podzemnim pećinama i potonulim galijama. Obitelj dvojice braće, Mikeyja i Branda, prisiljena je uskoro odseliti jer je novim planom razvitka grada njihova kuća predviđena za rušenje, osim ako ne prikupe dovoljno novca kojim bi ucijenili pohlepne biznismene i zaustavili plan rušenja kuće. Naravno, šanse za to gotovo su ravne nuli, sve dok Mikey slučajno ne pronađe mapu koja pokazuje put do izgubljenog blaga slavnoga gusara Jednookoga Willyja.

  Nagrade i festivali

  Akademija SF, fantasy i horror filmova (SAD) 1986 – nagrada Saturn; Nagrada mladim umjetnicima (SAD) 1986 – nagrada za najboljeg mladog glumca u glavnoj ulozi

  Životopis redatelja

  Richard Donner američki filmski redatelj, producent i crtač stripova. Postao je slavan nakon režiranja filma Pretkazanje (1976.), nakon čega je režirao dva filma o superjunaku Supermanu u kojem je glavnu ulogu glumio Christopher Reeve. Međunarodni uspjeh ostvario je i filmom 'Smrtonosno oružje' (1987.) kao i njegovim nastavcima.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  21.2. Utorak, 19:00

 • Neruda 15

  20:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Pablo Larrain
  Scenarist: Guillermo Calderón
  Producent: Juan de Dios Larraín
  Produkcijska kuća: AZ Films, Casting del Sur, Fabula, Funny Balloons, Participant Media, Reborn Production, Setembro Cine
  Direktor fotografije: Sergio Armstrong
  Montaža: Hervé Schneid
  Glazba: Federico Jusid
  Glumci: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán

  Zemlja: Čile, Argentina, Francuska, Španjolska, SAD
  Godina: 2016.
  Trajanje: 107 minuta
  Početak prikazivanja: 2.2.2017.

  Sinopsis

  Godina je 1948. i Hladni rat stiže do Čilea. Policijski inspektor Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Neruda pokušava pobjeći iz zemlje sa suprugom, slikaricom Deliom de Carril (Mersedes Morán), ali stjerani u kut, primorani su skrivati se. Potaknut dramatičnim događajima koji su ga pretvorili u bjegunca, Neruda piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'. Istovremeno, Europom se širi legenda o pjesniku kojeg lovi policija, a umjetnici, predvođeni Pablom Picassom, zahtjevaju slobodu za Nerudu. On, međutim, borbu sa Peluchonneauom vidi kao priliku za osobni preporod. Igra se s inspektorom, ostavljajući tragove kojima će njihovu igru mačke i miša pretvoriti u nešto opasnije i intimnije. U ovoj priči o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku, Neruda prepoznaje priliku da postane heroj: simbol slobode i književna legenda u jednom.

  Nagrade i festivali

  Zlatni globus 2017 - nominacija za najbolji strani film
  Cannes Film Festival 2016 - službena selekcija
  Toronto Film Festival 2016 - službena selekcija

  Životopis redatelja

  Pablo Larrain, rođen 1976. godine u Santiagu, najpoznatiji je čileanski redatelj svoje generacije, i jedan od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice. Njegov drugi dugometražni film 'Toni Manero' imao je svjetsku premijeru u programu Director’s Fortnight Filmskog festivala u Cannesu 2008. godine, a treći, 'Post Mortem', u glavnoj konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala 2010. Dvije godine kasnije, njegov film 'No' nakon premijere u istoj sekciji Cannesa ulazi u najuži izbor za Oscara za najbolji strani film. Nakon filma 'Klub' s kojim je na Berlinaleu 2015. osvojio Srebrnog medvjeda, ove godine je osim 'Nerude', s kojim se po treći put vratio u Cannes, snimio i svoj prvi film u SAD-u: 'Jackie', biografsku priču o Jacqueline Kennedy s Natalie Portman u glavnoj ulozi.

  Iz kritika

  “Djelo izuzetne ljepote i jasnoće, a ujedno i ogromne snage, kojem je teško izreći dovoljno pohvala.”
  Jay Weissberg, Variety

  “Iznimno originalan pristup granici između stvarnosti i fikcije.”
  David Rooney, Hollywood Reporter

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  21.2. Utorak, 20:30
  26.2. Nedjelja, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Newsletter

Izdvojeno