EN HR
 • Zrno

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Semih Kaplanoğlu
  Scenarist: Semih Kaplanoğlu, Leyla İpekçi
  Producent: Nadir Operli, Semih Kaplanoğlu
  Direktor fotografije: Giles Nuttgens
  Glazba: Mustafa Biber
  Glumci: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur

  Zemlja: Turska, Njemačka, Francuska, Švedska, Katar
  Godina: 2017.
  Trajanje: 127'

  Sinopsis

  Profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku sjemena, živi u nedefiniranoj bliskoj budućnosti, u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmanakoji je napisao rad o cikličkim krizamakoje pogađaju modificirano sjeme. Kako bi potražio, Erol kreće na put, put koji će ga prisiliti da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove. 

  Životopis redatelja

  Semih Kaplanoglu rođen je 1963. godine u Izmiru. Diplomirao je na Odsjeku za film i televiziju Fakulteta za primijenjenu umjetnost Sveučilišta Dokuz Eylül. Sa svojim prvim filmom Daleko od kuće osvojio je brojne festivalske nagrade širom svijeta. Njegov drugi film, angeks fall premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2006. godine, gdje je privukao značajnu pažnju kritičara i publike. Njegov treći film Jaje osvojio je mnoge nagrade, uključujući Srce Sarajeva (Saadet Aksoy za najbolju glumicu). Četvrti film Mlijeko premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a zatim i na brojnim festivalima širom svijeta, osvojivši više nagrada, uključujući nagradu FIPRESCI Filmskog festivala u Istanbulu. 2010. godine film Med donio mu je nagradu Zlatni medvjed Filmskog festivala u Berlinu, kao i Golden Wings Diziturk Digital Distribution nagradu na Festivalu turskog filma u Londonu.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  22.5. Srijeda, 17:00

 • Hladnoća Kalandara

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Mustafa Kara
  Scenarist: Mustafa Kara, Bilal Sert
  Producent: Nermin Aytekin
  Direktor fotografije: Cevahir Şahin, Kurşat Üresin
  Glumci: Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Ibrahim Kuvvet, Hanife Kara

  Zemlja: Turska, Mađarska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 130'

  Sinopsis

  Mehmet sa svojom obitelji živi u jednom planinskom selu u crnomorskoj regiji. Za život zarađuje uzgajajući životinje, dok je u strastvenoj potrazi za mineralnim rezervama u planinama. Međutim, njegova obitelj na to gleda kao na uzaludan trud. Na neki način poražen razočarenjem Mehmet dobiva novu nadu kada odlazi u Artvin na natjecanje u borbi bikova. Ova jednostavna filmska priča portretira život borbe i tegoba, kao i odnos između prirode, životinja i ljudskih bića.

  Životopis redatelja

  Mustafa Kara (1980) diplomirao je na Odsjeku za radio i televiziju Sveučilišta Cumhuriyet. 2006. godine snimio je svoj filmski prvijenac Otok nade (Umut adası). 2009. godine osnovao je produkcijsku kuću Karafilm zajedno s Nermin Aytekin. Hladnoća Kalandara njegov je drugi film na kojem je dugo radio uz rad na mnogim dokumentarnim filmovima.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  22.5. Srijeda, 19:00

 • Damir Karakaš: Promocija romana 'Proslava'

  20:00, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Naklada OceanMore poziva vas na zagrebačku promociju romana “Proslava” Damira Karakaša, u srijedu, 22.5. u 20 sati u dvorani Müller kina Europa.
  Na promociji uz autora sudjeluju: Đurđica Čilić, Ivica Đikić, Lana Cavar i Gordana Farkaš Sfeci.

  Svojim najnovijim romanom “Proslava“ Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji. U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pjesničkoj slici onkraj prostora i vremena.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  22.5. Srijeda, 20:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno