EN HR
 • Ovo mijenja sve (Eko revija)

  17:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Avi Lewis
  Scenarist: Naomi Klein
  Producent: Joslyn Barnes, Anadil Hossain
  Direktor fotografije: Mark Ó Fearghaíl
  Montaža: Nick Hector, Mary Lampson

  Zemlja: SAD
  Godina: 2015.
  Trajanje: 89 minuta

  Sinopsis

  Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata tijekom četiri godine, dokumentarni film „Ovo mijenja sve“ epski je pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena. Inspiriran međunarodnim bestselerom 'Ovo mijenja sve' autorice Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena - od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje.

  Isprepleten pričama i naracijom Naomi Klein, film povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo. Tijekom filma, Klein predstavlja svoju najkontroverzniju i najuzbudljiviju ideju: da možemo iskoristiti egzistencijalnu krizu klimatskih promjena i transformirati naš propali ekonomski sustav u nešto radikalno bolje.

  Životopis redatelja

  Avi Lewis je filmski autor i TV voditelj koji već 25 godina pomiče granice mainstream medija. Njegov prvi dokumentarac The Take (2004.), prikaz je legendarnog argentinskog pokreta samoupravljanja. Premijerno je prikazan na Biennalu u Veneciji te je pušten u kino distribuciju u cijelom svijetu. Suautor je i domaćin hvaljene dokumentarne serije Fault Lines u produkciji Al Jazeera English Television, te revolucionarne The Big Picture na CBC Television.

  Naomi Klein je nagrađivana novinarka, kolumnistica i autorica međunarodnih uspješnica Ovo mijenja sve: kapitalizam protiv klime (2014.), Doktrina šoka: uspon kapitalizma katastrofe (2007.) i No Logo (2000.). Njezine su knjige prevedene na više od 30 jezika, a 2004. napisala je scenarij za The Take, dugometražni dokumentarni film o okupiranim argentinskim tvornicama te ga koproducirala s redateljem Avijem Lewisom. Piše kolumne za časopise The Nation i The Guardian te je jedna od urednika časopisa Harper's. Stipendistica je Zaklade Puffin pri Institutu Nation te je članica upravnog odbora svjetskog pokreta 350.org za rješavanje klimatske krize.

  Film prikazujemo u sklopu Eko revije u organizaciji Restart labela. 

  Iz kritika

  “Film koji namjerno uznemiruje… i na kraju ohrabruje” – Variety Magazine

  “Ako vam je stalo do pravde, ovo morate pogledati.” - Kumi Naidoo, bivši ravnatelj Greenpeace International

  „Namjerno potresan, no u konačnici ohrabrujući globalni pregled aktivističkih nastojanja da se suzbiju korporacijski zagađivači i ublaže klimatske promjene.“ - Joe Leydon, Variety

  „Dirljiv, human i nepokolebljivo pristojan, film „This Changes Everything“ prikaz je buduće katastrofe iz šire perspektive.“ – Jeanette Catsoulis, New York Times

  Dvorana Müller
  23.4. Ponedjeljak, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Fantomska nit 15

  18:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Paul Thomas Anderson
  Scenarist: Paul Thomas Anderson
  Producent: Paul Thomas Anderson, Daniel Lupi, JoAnne Sellar
  Produkcijska kuća: Annapurna Pictures, Focus Features, Ghoulardi Film Company
  Direktor fotografije: Paul Thomas Anderson
  Montaža: Dylan Tichenor
  Glazba: Jonny Greenwood
  Glumci: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville

  Zemlja: SAD
  Godina: 2017.
  Trajanje: 130'
  Početak prikazivanja: 8. 3. 2018.

  Sinopsis

  Romantična drama vodi nas u londonski svijet mode 1950-ih godina. Reynolds Woodcock beskompromisni je krojač koji kreira odjeću za pripadnike visokog društva te samu kraljevsku obitelj. U njegov život ulazi mlada i tvrdoglava Alma koja mu postaje muza i ljubavnica.

  Na filmu ‘Fantomska nit’, nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na ‘Bit će krvi’ (2007.). Za glavnu ulogu koja predstavlja veliku završnicu u njegovoj glumačkoj karijeri, Day-Lewis je nominiran za Zlatni Globus, Oscara i BAFTA-u. Ovaj zlatni dvojac na istom projektu obećava mnogo pa je sigurno da će i ovog puta filmskoj publici skrojiti nešto veličanstveno.

  Nagrade i festivali

  Oscari 2018. - šest nominacija (najbolji film, režija, kostimografija, originalna glazba, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga); nagrada za najbolju kostimografiju

  Zlatni globusi 2018. - nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu i originalnu glazbu

  Nagrade BAFTA 2018. - nominacija za najbolju kostimografiju, glavnog glumca, sporednu glumicu i originalnu glazbu

  Životopis redatelja

  Paul Thomas Anderson rođen je u Kaliforniji 1970. Godine. U filmsku je industriju zakoračio kao asistent produkcije na televizijskim filmovima i emisijama u Los Angelesu i New Yorku. Osim toga, radio je u produkciji nezavisnih filmova, a svoj prvi kratki film režirao je 1993. u Las Vegasu. Njegov prvi igrani film 'Hard Eight' razvio se u radionici festivala Sundance, a na svjetsku filmsku scenu probio se filmom 'Kralj pornića' 1998. godine. Njegov najuspješniji i najpoznatiji film dosad jest 'Magnolija' koja je 2000. godine osvojila Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, a pretposljednji film 'Bit će krvi' ovjenčan je Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, dok je Daniel Day-Lewis osvojio Zlatni globus i Oscara za najbolju mušku ulogu.

  Velika dvorana
  23.4. Ponedjeljak, 18:00

  Kupi ulaznice

 • Tomica Bajsić: Nevidljivo more (Noć knjige 2018.)

  19:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  U ponedjeljak, 23. travnja u 19:30 h u dvorani Müller Tomica Bajsić predstavit će svoju novu zbirku poezije Nevidljivo more. Uz autora o knjizi će govoriti Miroslav Mićanović, Delimir Rešicki, Davor Šalat i Seid Serdarević, uz glazbenu pratnju Nine Bajsić. Ulomke iz knjige čitat će Marija Šegvić. Predstavljanje zbirke poezije Tomice Bajsića održava se u sklopu manifestacije Noć knjige 2018.

  Dvorana Müller
  23.4. Ponedjeljak, 19:30

 • Julien u sredini 15

  20:30, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Xavier Legrand
  Scenarist: Xavier Legrand
  Producent: Alexandre Gavras
  Produkcijska kuća: KG Productions, France 3 Cinéma
  Direktor fotografije: Nathalie Durand
  Montaža: Yorgos Lamprinos
  Glumci: Denis Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux, Mathieu Saikaly

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 90'
  Početak prikazivanja: 19. 4. 2018.

  Sinopsis

  Napeta drama o obiteljskom nasilju nagrađena Srebrnim lavom za režiju u Veneciji. Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Miriam traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje talac u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge. Kako vrijeme odmiče, Miriamin strah sve više raste. Film je prikazan u natjecateljskom programu 15. Zagreb Film Festivala pod naslovom 'Skrbnik'.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 2017. – Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada Luigi De Laurentiis za najbolji debitantski film
  Toronto International Film Festival 2017.
  San Sebastián Film Festival 2017. – nagrada publike za europski film, nagrada RTVE Another Look
  Zagreb Film Festival 2017. - glavni natjecateljski program

  Životopis redatelja

  Xavier Legrand rođen je u Francuskoj 1979. Studirao je dramu na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu. Njegov prvi kratki film 'Ništa za izgubiti' ('Je Avant que de tout perdre'), nominiran je za Oscara 2014., te je osvojio nekoliko nagrada uključujući četiri nagrade u Clermont-Ferrandu i Cezara za najbolji kratki film.

  Iz kritika

  Nepodnošljivo napeta vožnja bez zadrške kroz košmar obiteljskog terora. 'Julien u sredini' sofisticiranom filmskom tehnikom donosi uznemirujuće realne prizore s kojih ne možete skinuti pogled. (ScreenDaily)

  Strah koji zamračuje njihov život toliko je intenzivan i realan da vam se pri gledanju čini kako ste i sami pored kamere dok vas obuzima užas. (High on Films)

  Napeta, dirljiva, nagrađivana drama o obiteljskom nasilju. (The Playlist)

  Majstorska lekcija iz filma i života. (JDD)

  Nevjerojatan filmski trijumf. Iznimno vješta režija i intenzitet. (Canal Plus)

  Iznimno, a istovremeno uznemirujuće. Filmska režija na svojem vrhuncu. (Cinema Teaser)

  'Julien u sredini' nije samo odličan film, koji na način kojim se mali broj filmova može pohvaliti, snažno i upečatljivo dočarava eskalaciju i tjeskobu koju izaziva sveprožimajuće obiteljsko nasilje. Riječ je o iznimno uspjelom redateljsko-scenarističkom prvijencu koji posjeduje rijetko, gotovo klasicističko umijeće da stvori intrigantnu dramu iz bolne svakodnevice. (The Playlist)

  Velika dvorana
  21.4. Subota, 19:00
  22.4. Nedjelja, 21:00
  23.4. Ponedjeljak, 20:30
  24.4. Utorak, 18:30
  25.4. Srijeda, 17:30

  Dvorana Müller
  20.4. Petak, 20:45

  Kupi ulaznice

 • Baka na ledu

  21:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Bohdan Sláma
  Scenarist: Bohdan Sláma
  Producent: Pascal Caucheteux, Petr Oukropec, Pavel Strnad
  Produkcijska kuća: Barrandov Studios, Ceská Televize, Why Not Productions
  Glumci: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek

  Zemlja: Češka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 106'
  Početak prikazivanja: 19. 4. 2018.

  Sinopsis

  Hana živi sama u velikoj vili gdje je na tjednoj bazi posjećuju njezina dva posvađana sina s obiteljima. Iako zajedničke večere obilježavaju zanovjetanja i svađe između njezine djece, to je obiteljska tradicija koju se nitko ne usuđuje promijeniti.  Zato Hana i dalje živi sama te nesebično brine o svojoj obitelji sve dok jednog dana, dok šeta s unukom Ivanekom, ne spasi Bronu, ljubaznog plivača u ledenoj vodi, i njegovu kokoš, od utapanja. Taj susret osnažit će Hannu, uvesti je u novi hobi kao i u neočekivanu romansu. Hana i Ivanek dobivaju priliku da se istinski povežu, kako međusobno, tako i s ljudima oko sebe, uz podršku Bronine grupe plivača u ledenoj vodi.

  Nagrade i festivali

  Vukovar Film Festival 2017. - program Europo, otvori se
  Tribeca Film Festival 2017. - nagrada žirija za najbolji scenarij

  Životopis redatelja

  Bohdan Sláma rođen je 1967. godine u Opavi, Češka. Studirao je filmsku režiju na FAMU, praškoj filmskoj školi. Njegov debitantski film 'Divlje pčele' osvojio je nagradu Tigar na filmskom festivalu u Rotterdamu 2002. godine. Uslijedio je film 'Nešto poput sreće', premijerno prikazan na filmskom festivalu u San Sebastiánu. Film 'Seoski učitelj' prikazan je 2008. godine na venecijanskoj Mostri.

  Dvorana Müller
  20.4. Petak, 18:45
  21.4. Subota, 18:45
  23.4. Ponedjeljak, 21:15
  24.4. Utorak, 19:00
  25.4. Srijeda, 18:45

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno