EN HR
 • Nepoznata djevojka 12

  17:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
  Scenarist: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
  Producent: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
  Produkcijska kuća: Les Films du Fleuve, Archipel 35, Savage Film
  Direktor fotografije: Alain Marcoen
  Montaža: Marie-Hélène Dozo
  Glumci: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier

  Zemlja: Belgija, Francuska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 113'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2017.

  Sinopsis

  Francuska glumačka zvijezda u usponu Adèle Haenel (Water Lilies, Les Combattants) glumi Jenny Davin, mladu liječnicu kojoj u kasnim večernjim satima netko pozvoni na vrata ordinacije, no ona ne otvori jer je gotovo radno vrijeme. Sljedeće jutro, ona sazna da je to bila djevojka koju je policija pronašla mrtvu i ne može je identificirati. Šokirana je, a ubrzo je obuzima i nevjerojatna grižnja savjesti što joj nije pomogla. Kako bi barem donekle umirila svoj osjećaj krivnje, Jenny kreće u potragu za imenom mrtve djevojke kako bi je dostojno sahranila. Ne želi da ona nestane s ovog svijeta bez imena, kao da nikad ni nije živjela...

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2016. - nominacija za Zlatnu palmu
  Nagrade Cesar 2016. - nominacija za najbolji strani film
  Nagrade Lumiere 2016. - nominacija za najbolji film na francuskom jeziku

  Životopis redatelja

  Braća Jean Pierre i Luc Dardenne belgijski su filmaški duo. Zajedno pišu scenarije, produciraju i režiraju. Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvarili su osvajanjem Zlatne palme 1999. za film 'Rosetta'. Tri godine kasnije, za ulogu u njihovu filmu 'Sin',Olivier Gourmet osvaja nagradu za najboljeg glumca u Cannesu. Drugi put osvajaju cannesku Zlatnu palmu 2005. za film 'Dijete'. Njihov film 'Lornina šutnja' osvojio je nagradu za najbolji scenarij na Cannesu 2008. 2011. godine osvajaju canneski Grand prix žirija za film 'Dječak na biciklu'.

  Dvorana Müller
  25.5. Četvrtak, 17:00
  26.5. Petak, 19:15
  27.5. Subota, 21:20

 • Džem od smokvi (6. Tjedan turskog filma)

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Aytaç Ağırlar
  Scenarist: Aytaç Ağırlar
  Producent: Aytaç Ağırlar
  Direktor fotografije: Hasan Gergin
  Montaža: Hamdi Deniz, Ersin Eker
  Glazba: Engin Bayrak
  Glumci: Halil Sezai Paracıkoğlu, Melike Güner, Mustafa Uzunyılmaz, Sinan Çalışkanoğlu, Barbara Lourens

  Zemlja: Turska
  Godina: 2011.
  Trajanje: 95'

  Sinopsis

  Metin je pomalo depresivan scenarist koji za život zarađuje pisanjem televizijskih skečeva. S namjerom da se dokaže i u svijetu filma, šalje svoje scenarije na sve strane, no svi ga redom odbijaju. Večeri provodi družeći se s prijateljima u kvartovskom klubu u kojem upozna Duygu, vrckastu i tajanstvenu djevojku koja mu neplanirano uđe u život. 

  Životopis redatelja

  Aytaç Ağırlar glumac je, scenarist i redatelj rođen u Istanbulu. Još kao tinejdžer počeo je glumiti u raznim televizijskim serijama i kazalištu. Džem od smokvi njegov je prvi redateljski pothvat. Nastavak toga filma pod nazivom Džem od smokvi 2 snimio je 2014. godine.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  25.5. Četvrtak, 17:00
  28.5. Nedjelja, 19:00

 • Ne pričaj dok se ne udaš

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Kıvanç Barıönü
  Scenarist: Şebnem Burcuoğlu, Kıvanç Barıönü
  Producent: Necati Akpınar
  Direktor fotografije: Jean-Paul Seresin
  Montaža: Çağrı Türkkan
  Glazba: Jingle House
  Glumci: Ezgi Mola, Murat Yıldırım, Nevra Serezli, Gülenay Kalkan, Ebru Cündübeyoğlu, Eda Ece, Muhamet Uzuner, Begüm Öner

  Zemlja: Turska
  Godina: 2015.
  Trajanje: 103'

  Sinopsis

  Tridesetogodišnja Efsun živi s roditeljima i uglavnom je zauzeta čitanjem knjiga. Do sada nije pretjerano razmišljala o ljubavi i vezi. Međutim, nakon što joj se sestrična zaruči, ženska strana obitelji pokreće temu njezine udaje, „prije nego što bude prekasno“. Baš u to vrijeme iz inozemstva se vraća Sinan, prijatelj iz školskih dana.

  Životopis redatelja

  Kıvanç Baruönü osnovnu i srednju školu završio je u Zonguldaku. Tijekom svog studija u Ankari pokazivao je veliki interes za fotografiju i kazalište te ostvario svoj dječački san – rad u medijima. Mnogo je godina radio na jednoj od prvih privatnih radijskih postaja u Turskoj. Utemeljenjem TV-postaje Number One Music Channel vratio se televizijskim programima i počeo režirati glazbene spotove. Od ranih 1990-ih do 2000. g. režirao je mnoge spotove s kojima je osvajao brojne nagrade. Radio je kao pomoćni redatelj na filmovima Plesačica (Dansöz, 2001.) i G.O.R.A. (2004.) i u postprodukciji filma Leptirov san (Kelebeğin rüyası, 2013.). Prvi dugometražni film koji je režirao bio je Gazda želi sretan kraj (Patron mutlu son istiyor, 2014.) koji je prikazan prošle godine na Tjednu turskog filma.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  25.5. Četvrtak, 19:00

 • Stefan Zweig, zbogom Europi 12

  19:05, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Maria Schrader

  Zemlja: Njemačka, Francuska, Austrija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 106'
  Početak prikazivanja: 25. 5. 2017.

  Sinopsis

  Godine izgnanstva u životu Stefana Zweiga, jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku svoga vremena, između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila. Kao židovski intelektualac, Zweig se bori s pronalaženjem pravog stajališta prema događajima u nacističkoj Njemačkoj, tražeći dom u novome svijetu.

  Nagrade i festivali

  German Film Critics Association Awards 2017 - Won, German Film Critics Award (Best Actor); Bavarian Film Awards 2017 - Won, Bavarian Film Award Best Direction (Maria Schrader)

  Dvorana Müller
  25.5. Četvrtak, 19:05
  26.5. Petak, 21:20
  27.5. Subota, 16:45

 • Zli mačak Şerafettin

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ayşe Ünal, Mehmet Kurtuluş
  Scenarist: Levent Kazak (prema stripu Bülenta Üstüna)
  Producent: Vehbi Berksoy, Mehmet Kurtuluş
  Direktor fotografije: Barış Ulus
  Montaža: Aylin Tinel, Çiğdem Yersel
  Glazba: Serkan Çelikoz, Oğuz Kaplangi, Sabrı Tuluğ Tirpan
  Glumci: Uğur Yücel, Demet Evgar, Okan Yalabık, Ayşen Gruda, Güven Kıraç, Ahmet Mümtaz Taylan, Gökçe Özyol, Cezmi Baskın, Yekta Kopan

  Zemlja: Turska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 82'

  Sinopsis

  U istanbulskoj četvrti Cihangir, galeb Rıfkı i štakor Rıza pripremaju se za nezaboravni party čiji je domaćin divlji i napaljeni mačak Şero (Şerafettin). Večer cuge, roštilja i komada pretvara se u kaos, kada kućna mačka na koju je Şero bacio oko pogine nesretnim slučajem, a potom se pred njim pojavi njegov sladak izvanbračni sin Taco (Tacettin). Şero mora prihvatiti činjenicu da je otac, spasiti se od vlasnika koji želi osvetiti smrt svoje mačke i još se uz sve to stići zaljubiti, prije nego potroši svih devet života.

  Životopis redatelja

  Mehmet Kurtuluş suosnivač je i direktor studija ANIMA, koji je utemeljen 1995. godine kao studio za stop animaciju. Režirao je i sudjelovao u izradi mnoštva televizijskih reklama koristeći sve tehnike animacije.

  Ayşe Ünal od 2007. godine radi kao redateljica u ANIMA-i, zajedno s Mehmetom Kurtuluşem sudjeluje na brojnim projektima digitalne animacije u dugometražnim filmovima, TV-serijama i dokumentarnim filmovima.

  Zli mačak Şerafettin njihov je prvi dugometražni animirani film.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  25.5. Četvrtak, 21:00

 • Sluškinja 15

  21:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Chan-wook Park
  Scenarist: Sarah Waters, Seo-kyeong Jeong, Chan-wook Park
  Producent: Syd Lim, Chan-wook Park
  Direktor fotografije: Chung-hoon Chung
  Montaža: Jae-Bum Kim, Sang-beom Kim
  Glazba: Yeong-wook Jo
  Glumci: Min-hee Kim, Jung-woo Ha, Jin-woong Jo

  Zemlja: Južna Koreja
  Godina: 2016.
  Trajanje: 144'
  Početak prikazivanja: 11. 5. 2017.

  Sinopsis

  Inspiriran romanom Fingersmith britanske spisateljice Sarah Waters, Park radnju filma iz viktorijanskog vremena prebacuje u Koreju u period tijekom kolonizacije od strane Japana 30-ih godina prošlog stoljeća. Bivši osuđenik Fujiwara želi se domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne u tome. Plan je da Sook-Hee počne raditi kao služavka za Hideko kako bi je uvjerila da se zaljubi u Fujiwaru. Fujiwara se, s druge strane, predstavlja kao grof, te postaje i bliskim prijateljem ujaka Kouzukija, perverznjaka i zlostavljača, koji također ima namjeru da oženi Hideko. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se komplicira...

  Nagrade i festivali

  Cannes film festival 2016. - nominacija za Zlatnu palmu za najbolju režiju, nagrada za umjetnički izraz velike inspiracije (Seong-hie Ryu)

  Asian Film Awards 2017. - nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolju kostimografiju, najbolju produkciju i najbolju glumačku nadu

  Austin Film Critics Association 2016. - nagrada za najbolji film na stranom jeziku i za najbolju režiju

  Životopis redatelja

  Chan-wook Park, rođen u Seoulu 1963., južnokorejski je filmski redatelj, scenarist, producent i bivši filmski kritičar. Jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih filmaša u svojoj rodnoj zemlji. Studirao je filozofiju na Sogang sveučilištu i već se tada zainteresirao za film. Osnovao je filmski klub, a nakon diplome pisao filmske kritike te se okušao kao pomoćnik redatelja na filmskim produkcijama. Prvi film 'Moon Is the Sun's Dream' napisao je i režirao 1992. godine, a pet godina kasnije uslijedila je krimi komedija 'Saminjo' (1997.).Najpoznatiji je po svojim filmovima iz "trilogije osvete": 'Simpatije za gospodina Osvetu' (2002.), 'Oldboy' (2003.) i 'Simpatija za gospođu Osvetu' (2005.).

  Kratkometražni film 'Paranmanjang' (Night Fishing, 2011.) u potpunosti je snimio mobitelom iPhone4. Trenutno priprema prvi film na engleskom jeziku u međunarodnoj produkciji 'Stoker'.

  Iz kritika

  „Idite gledati. Ako volite sve ono što filmska umjetnost jest, idite gledati ovaj film.“ - Detroit News

  „Toliko dobar! Pogledati ga samo jednom nije dovoljno.“ -
  Philadelphia Inquirer

  „Umjetnost provokacije rijetko je tako rafinirana kao u Handmaidenu“ - New York Times

  „Kako elegantno, intenzivno i romantično. Filmski ekvivalent tri čaše šampanjca ispijene u kupki“ - Time Out

  „Pametno, opojno i senzualno raskošno do grijeha“ - Variety

  „Sve najbolje od azijske kinematografije na jednom mjestu“ -
  Hollywood Reporter

  „145 minuta životne mudrosti i čiste erotike“ - Chicago Sun Times

  Dvorana Müller
  25.5. Četvrtak, 21:00
  27.5. Subota, 18:45
  28.5. Nedjelja, 20:45

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno