EN HR
 • Družba malih spasitelja

  12:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: İsmail Fidan
  Scenarist: Ozan Çivit
  Glazba: Görkem Gürlevik, Ozan Çiçek, İsmail Fidan
  Glumci: Nusret Çetinel, Levent Kol, Yağmur Sergen, Hakan Çoşar, Şirin Giobbi, Emine Sergen Kazbek, Aysın Işımer

  Zemlja: Turska
  Godina: 2019.
  Trajanje: 89'

  Sinopsis

  Jedna građevinska tvrtka dolazi u staru i poznatu četvrt Istanbula kako bi provjerila stanje kuća i zgrada koje se tamo nalaze. Među stanovnicima se ubrzo proširi vijest kako će se stare kuće rušiti, što rezultira općom panikom. Dok stariji ubrzo povjeruju kako se ipak ništa neće dogoditi, djeca iz četvrti ne vjeruju u tu priču i odluče stvari uzeti u svoje ruke. Saznaju kako  se ispod njihove četvrti nalazi jedan od najstarijih tunela i odmah kreću u avanturu spašavanja...

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  25.5. Subota, 12:00
  26.5. Nedjelja, 12:00

 • San

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Derviş Zaim
  Scenarist: Derviş Zaim
  Producent: Derviş Zaim, Numar Acar
  Produkcijska kuća: Marathon Film, Acar Entertainment – Berlin
  Direktor fotografije: Taner Tokgöz
  Glazba: Marios Takoushis
  Glumci: Gizem Erdem, Ebru Helvacioglu, Dilsad Bozyigit, Gizem Akman, Mehmet Ali Nuroglu, Enis Arikan, Murat Karasu, Ibrahim Selim

  Zemlja: Turska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 106'

  Sinopsis

  Sine je nadarena arhitektica koju muči oblikovanje današnje arhitekture i koja inspirirana legendom o špilji sedam spavača dizajnira vrlo inovativnu špiljoliku džamiju. Fazu same izgradnje prate problemi i istraumatiziranu Sine krene mučiti nesanica. Kada napokon zaspi u Klinici za poremećaje sna, nađe se usred mita o Sedam spavača. Budeći se iz sna, Sine se mijenja kako fizički tako i psihički. Svaki put kada posjeti kliniku iz sna se probudi drugačija i svaki se put drugačije ponaša.

  Životopis redatelja

  Dervis Zaim rođen je na Cipru 1964. godine. Diplomirao je 1988. godine na odsjeku za Ekonomiju i pravne znanosti Sveučilišta Boğaziçi. Također je diplomirao na studiju kulturologije Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji. Svoj rad je započeo 1991. godine sa eksperimentalnim videom pod nazivom Objesi kameru, a zatim dokumentarnim filmom Rock oko džamije. Radio je i kao scenarist i producent na televiziji i režirao brojne TV emisije. 1995. godine primio je Yunus Nadi nagradu za književnost, za svoj prvi roman Ares u zemlji čudesa (Ares Harikalar Dünyasında). Njegov dugometražni prvijenac Salto u lijesu (Tabutta Rövaşata) dobio je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg glumca te najbolju montažu na Filmskom festivalu „Zlatna naranča“ u Antaliji. Uspjeh je nastavio filmom Slonovi i trava (Filler ve Çimen). Njegov film Blato (Çamur) prikazan je 2003. godine na Filmskom festivalu u Veneciji u selekciji pod nazivom „Suprotna struja“ te je osvojio UNESCO nagradu. Uslijedili su i filmovi Očekujući raj (Cenneti beklerken), Sjene i lica (Gölgeler ve suretler) i Krug (Devir).

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  24.5. Petak, 17:00
  26.5. Nedjelja, 17:00

 • Vrijeme za bicikliranje

  17:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Lauren Walker

  Godina: 2017.
  Trajanje: 76'

  Sinopsis

  Svakodnevno čujemo o poplavama i prirodnim katastrofama na drugom kraju svijeta, u dalekim i siromašnim zemljama, no tek kada klimatske promjene pokucaju na naša vrata dolazi do promjene svijesti o postojanju tog problema. Istovremeno, o tom se problemu raspravlja na globalnoj razini, ali najglasniji u toj diskusiji nisu pogođene zajednice, već naftni lobiji. Ova osobna aktivistička priča pokazat će požrtvovnost u borbi protiv klimatskih promjena, ali i razočaranje nedostatkom iste na klimatskim pregovorima vlada u Parizu 2015 godine. Poruka je jasna: vrijeme je za djelovanje, vrijeme za bicikliranje!

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  26.5. Nedjelja, 17:00

 • Ponosna zelena vatra

  18:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Mark Kitchell

  Godina: 2012.
  Trajanje: 101'

  Sinopsis

  Kada biste upitali slučajne prolaznike na svjetskim ulicama koje su im prve asocijacije na eko-aktiviste, velika je vjerojatnost da bi mnogi rekli “Oni što spašavaju kitove” (“Save the whales!”) ili “Ma, oni koji grle drveće” (“treehuggers”). Kako su se te predodžbe ustalile i što govore o etapama razvoja okolišnog pokreta? Sastavljen gotovo isključivo od arhivskih snimki akcija, prosvjeda i ključnih trenutaka “Ponosna zelena vatra” sistematično nas uvodi u povijest okolišnog pokreta, razdvajajući ga na četiri velike etape, od kojih se svaka suočavala s novim izazovima i na drugačiji način doprinosila glavnoj ideji: ljubavi prema prirodi i okolišu. Topao, a sistematičan, film služi kao enciklopedijski podsjetnik na trud, ideale i zalaganje prošlih generacija, kao i nepresušna inspiracija za one buduće.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  26.5. Nedjelja, 18:30

 • Serijska kuharica

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ümit Ünal
  Scenarist: Ümit Ünal
  Producent: Sinan Yabgu Ünal, Serva Güney, Metin Anter, Erhan Özoğul, Nedim Anter
  Direktor fotografije: Türksoy Gölebeyi
  Glazba: Erdem Helvacıoğlu
  Glumci: Demet Evgar, Fatih Al, Alican Yücesoy, Fırat Altunmeşe

  Zemlja: Turska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 103'

  Sinopsis

  Upoznajte Neslihan. Odličnu kuharicu, majstoricu turske kuhinje, vrlo odanu suprugu, pravu dobru kućanicu...koja je ujedno i masovni ubojica.

  Životopis redatelja

  Ümit Ünal rođen je 1965. godine u Turskoj. Studirao je u Izmiru na Sveučilištu Dokuz Eylül. Tijekom školovanja snimio je tri kratka filma koji su osvojili razne nagrade na državnim natjecanjima kratkog filma. Svoj prvi scenarij Moja teta (Teyzem) napisao je 1986.g. i osvojio najbolju nagradu na Natjecanju za najbolji scenarij turskog dnevnog lista Milliyet. Uslijedili su scenariji za Moji snovi, moja ljubav i ti (Hayallerim, Aşkim ve Sen), Milijarder (Milyarder), Berlin u Berlinu (Berlin in Berlin), Amerikanac (Amerikalı), Ljetna kiša (Yaz yağmuru). Uz to što je pisao scenarije radio je kao kreativni direktor i copywriter u nekoliko međunarodni reklamnih agencija te 1997 počeo snimati TV reklame. Njegov dugometražni redateljski prvijenac je film pod nazivom 9 iz 2002. godine koji je prikazan na mnogim međunarodnim festivalima.

  Ümit Ünal djeluje i kao pisac te je do sada objavio tri knjige: Američka ljepotica (Amerikan Güzeli, 1993), Abeceda ljubavi (Aşkın Alfabesi, 1996), Rep (Kuyruk, 2001) i Igre svjetla i sjene (Işık Gölge Oyunları, 2012). Živi u Istanbulu i Hertfordshireu u Velikoj Britaniji.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  24.5. Petak, 21:00
  26.5. Nedjelja, 19:00

 • Tribina: Na rubu zakona – građanski neposluh kao otpor sustavu

  20:30, Dvorana Müller

  Sinopsis

  Kad svi sustavni mehanizmi zaštite zakažu i ne vode promjeni, jedino što preostaje jest drugačija vrsta otpora. Građanski neposluh ima dugu povijest i uvijek je prisutan u trenucima kada se čini da ništa drugo ne preostaje. Takva je i sadašnja situacija, kada će velik dio svijeta prema predviđanjima unutar dva desetljeća osjetiti posljedice klimatskog kolapsa. Iz tog razloga, učenici izlaze iz školskih klupa, dok drugi uzurpiraju “business as usual” stav, znajući da će možda zbog toga završiti u pritvoru. Na tribini ćemo porazgovarati o nekoliko primjera takvih inicijativa, o Fridays for Future, o Extinction Rebellionu i o Ende Gelände, iz vlastitih iskustava aktivistkinja i aktivista koji su se svjesno odlučili na takvu vrstu otpora sustavu. 

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  26.5. Nedjelja, 20:30

 • Stablo divlje kruške

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Nuri Bilge Ceylan
  Scenarist: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Akın Aksu
  Producent: Zeynep Özbatur Atakan, Alexandre Mallet-Guy, Fabian Gasmia, Stefan Kitanov, Labina Mitewska, Mirsad Purivatra, Jon Mankell, Anthony Muir, Müge Kolat, Muzzafer Yıldırım, Oliver Père, R émi Burah, İbrahim Eren, Nuri Bilge Ceylan
  Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki
  Glazba: J.S. Bach, Passaglia in C minor, BMW 582 Arranged by Leopold Stokowski
  Glumci: Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü

  Zemlja: Turska, Makedonija, BiH, Francuska, Njemačka, Bugarska, Švedska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 188'

  Sinopsis

  Sinan je strastveni ljubitelj književnosti i oduvijek je sanjao da postane pisac. Po Povratku u rodno selo, Sinan se iz sveg srca trudi prikupiti novac potreban za tisak i objavljivanje knjige koju je napisao, međutim sustižu ga očevi dugovi.

  Životopis redatelja

  Nuri Bilge Ceylan rođen je u Istanbulu 1959. godine. Diplomirao je elektrotehniku na Bosporskom sveučilištu i dvije godine studirao režiju na istanbulskom Sveučilištu Mimar Sinan. Tijekom i nakon studija bavio se umjetničkom i komercijalnom fotografijom, a zatim ušao i u svijet filma te je 1995. g. debitirao kratkometražnim filmom Čahura (Koza). Sa svojim debitantskim dugometražnim filmom Mali grad (Kasaba, 1998) i filmom Svibanjski oblaci (Mayıs Sıkıntısı, 1998) osvojio je brojne nagrade diljem svijeta. Drugi njegov dugometražni film Klime (İklimler, 2006) nagrađen je FIPRESCI nagradom u Cannesu, 2006. godine. Film Dalek, njegov treći film, osvojio je Veliku nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu, 2003. godine. Zlatnu palmu za najbolju režiju za film Tri majmuna (Üç Maymun) osvaja 2008. godine. Filmovi Bilo jednom u Anadoliji i Zimski san (2014. g. Osvojio Zlatnu palmu) su njegovi najsmjeliji projekti s obzirom na vrlo zahtjevne scenarije, koje je on uspješno pretočio u filmske slike. Stablo divlje kruške (Ahlat Ağacı) njegov jeposljednji dugometražni igrani film.

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  26.5. Nedjelja, 21:00

 • Zatvaranje festivala + Izlazak Zemlje

  21:30, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Emmanuel Vaughan-Lee

  Godina: 2018.
  Trajanje: 29'

  Sinopsis

  “Izlazak Zemlje”, prva fotografija Zemlje iz Svemira iz 1968. godine dio je opće kulture i svi smo je vjerojatno vidjeli, no znamo li kako je nastala i kako je utjecala na razvoj nove svijesti? Redatelj Emmanuel Vaughan-Lee razgovarao je s članovima posade Apollo 8, koja je ostala u kolektivnom pamćenju ne toliko radi svoje misije, koliko radi ove fotografije. Za kraj ovogodišnjeg festivala, ulazimo u misli i osjećaje koje su se izrodili tijekom ove povijesne misije te počinjemo uviđati što je ova slika značila za same astronaute, ali i za cijeli svijet.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  26.5. Nedjelja, 21:30

Prethodni

Izdvojeno