EN HR
 • Stefan Zweig, zbogom Europi 12

  16:45, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Maria Schrader

  Zemlja: Njemačka, Francuska, Austrija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 106'
  Početak prikazivanja: 25. 5. 2017.

  Sinopsis

  Godine izgnanstva u životu Stefana Zweiga, jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku svoga vremena, između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila. Kao židovski intelektualac, Zweig se bori s pronalaženjem pravog stajališta prema događajima u nacističkoj Njemačkoj, tražeći dom u novome svijetu.

  Nagrade i festivali

  German Film Critics Association Awards 2017 - Won, German Film Critics Award (Best Actor); Bavarian Film Awards 2017 - Won, Bavarian Film Award Best Direction (Maria Schrader)

  Dvorana Müller
  27.5. Subota, 16:45

 • Pitaj svoje srce

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yusuf Kurçenli
  Scenarist: Yusuf Kurçenli
  Producent: Nesteren Davutoğlu
  Direktor fotografije: Colin Mounier
  Montaža: Oykun Asyalıoğlu
  Glazba: Ayşe Önder, Ayşenur Kolivar, Kalan Müzik
  Glumci: Tuba Büyüküstün, Kenan Ece, Hakan Eratik, Ayla Algan, Civan Canova, Şevval Sam, Hakan Karahan, Selda Özer, Alp Öyken, Nihan Büyükağaç

  Zemlja: Turska
  Godina: 2010.
  Trajanje: 112'

  Sinopsis

  Može li razlika u vjeri stati na put nevinoj ljubavi? Esma i Mustafa su zaljubljeni. Za njih budućnost ima smisla jedino ako su zajedno. Mustafa je zapravo kršćanin, a Esma to ne zna. Dok oni razmišljaju jedno o drugome, u Osmanskom Carstvu događaju se velike promjene. Pokreću se reforme kojima se kršćanima daju jednaka prava kao i muslimanima. Crkva potiče tajne kršćane da otkriju svoju pravu vjeru. Za Mustafu koji se osjeća razapetim između Crkve i ljubavi, to predstavlja veliku muku. 

  Životopis redatelja

  Yusuf Kurçenli (1947.-2012.) bio je nagrađivani redatelj i scenarist. Studirao je novinarstvo na istanbulskom fakultetu komunikacija. Od 1973. do 1980. godine radio je na Turskoj radioteleviziji (TRT). Godine 1983. snimo je svoj filmski prvijenac I Recep i Zehra i Ayşe (ve Recep ve Zehra ve Ayşe ). Režirao je dvadesetak filmova, osam tv-serija i radio na brojnim scenarijima. Njegov je posljednji film Pitaj svoje srce.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  27.5. Subota, 17:00

 • Sluškinja 15

  18:45, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Chan-wook Park
  Scenarist: Sarah Waters, Seo-kyeong Jeong, Chan-wook Park
  Producent: Syd Lim, Chan-wook Park
  Direktor fotografije: Chung-hoon Chung
  Montaža: Jae-Bum Kim, Sang-beom Kim
  Glazba: Yeong-wook Jo
  Glumci: Min-hee Kim, Jung-woo Ha, Jin-woong Jo

  Zemlja: Južna Koreja
  Godina: 2016.
  Trajanje: 144'
  Početak prikazivanja: 11. 5. 2017.

  Sinopsis

  Inspiriran romanom Fingersmith britanske spisateljice Sarah Waters, Park radnju filma iz viktorijanskog vremena prebacuje u Koreju u period tijekom kolonizacije od strane Japana 30-ih godina prošlog stoljeća. Bivši osuđenik Fujiwara želi se domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne u tome. Plan je da Sook-Hee počne raditi kao služavka za Hideko kako bi je uvjerila da se zaljubi u Fujiwaru. Fujiwara se, s druge strane, predstavlja kao grof, te postaje i bliskim prijateljem ujaka Kouzukija, perverznjaka i zlostavljača, koji također ima namjeru da oženi Hideko. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se komplicira...

  Nagrade i festivali

  Cannes film festival 2016. - nominacija za Zlatnu palmu za najbolju režiju, nagrada za umjetnički izraz velike inspiracije (Seong-hie Ryu)

  Asian Film Awards 2017. - nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu, za najbolju kostimografiju, najbolju produkciju i najbolju glumačku nadu

  Austin Film Critics Association 2016. - nagrada za najbolji film na stranom jeziku i za najbolju režiju

  Životopis redatelja

  Chan-wook Park, rođen u Seoulu 1963., južnokorejski je filmski redatelj, scenarist, producent i bivši filmski kritičar. Jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih filmaša u svojoj rodnoj zemlji. Studirao je filozofiju na Sogang sveučilištu i već se tada zainteresirao za film. Osnovao je filmski klub, a nakon diplome pisao filmske kritike te se okušao kao pomoćnik redatelja na filmskim produkcijama. Prvi film 'Moon Is the Sun's Dream' napisao je i režirao 1992. godine, a pet godina kasnije uslijedila je krimi komedija 'Saminjo' (1997.).Najpoznatiji je po svojim filmovima iz "trilogije osvete": 'Simpatije za gospodina Osvetu' (2002.), 'Oldboy' (2003.) i 'Simpatija za gospođu Osvetu' (2005.).

  Kratkometražni film 'Paranmanjang' (Night Fishing, 2011.) u potpunosti je snimio mobitelom iPhone4. Trenutno priprema prvi film na engleskom jeziku u međunarodnoj produkciji 'Stoker'.

  Iz kritika

  „Idite gledati. Ako volite sve ono što filmska umjetnost jest, idite gledati ovaj film.“ - Detroit News

  „Toliko dobar! Pogledati ga samo jednom nije dovoljno.“ -
  Philadelphia Inquirer

  „Umjetnost provokacije rijetko je tako rafinirana kao u Handmaidenu“ - New York Times

  „Kako elegantno, intenzivno i romantično. Filmski ekvivalent tri čaše šampanjca ispijene u kupki“ - Time Out

  „Pametno, opojno i senzualno raskošno do grijeha“ - Variety

  „Sve najbolje od azijske kinematografije na jednom mjestu“ -
  Hollywood Reporter

  „145 minuta životne mudrosti i čiste erotike“ - Chicago Sun Times

  Dvorana Müller
  27.5. Subota, 18:45
  28.5. Nedjelja, 20:45

  Kupi ulaznice

 • Divan život (2009.)

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Yılmaz Erdoğan
  Scenarist: Yılmaz Erdoğan
  Producent: Necati Akpınar
  Direktor fotografije: Uğur İçbak
  Montaža: Yılmaz Erdoğan, Engin Öztürk
  Glazba: Yıldıray Gürgen, Deniz Erdoğan
  Glumci: Yılmaz Erdoğan, Ersin Korkut, Büşra Pekin, Erdal Tosun, Rıza Akın, Sinan Bengier, Cezmi Baskın, Ayberk Atilla, Fatma Murat, Caner Alkaya, Tonguç Oksal, Celal Tak

  Zemlja: Turska
  Godina: 2009.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Riza Şenyurt ostaje bez posla i muči se kako bi preživio. U borbi za boljom egzistencijom postane dijelom piramidalne prodaje ljekovitih proizvoda i ohrabruje svoje susjede da učine isto, u nadi da će svi uskoro živjeti boljim životom.  Međutim, posao propadne, a s njim i Riza i njegovi susjedi. U nuždi počinje raditi sve i svašta pa postaje čak i Djed Mraz. Hoće li se snaći u toj ulozi?

  Životopis redatelja

  Yilmaz Erdoğan (1967.) rođen je u Hakkariju u južnoj Turskoj. Napustivši studij niskogradnje na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu pridružuje se kazalištu Nöbetçi, piše scenarije za televizijske programe i 1994. godine sa svojim partnerom Necatiyem Akpınarom osniva BKM, jednu od prvih velikih filmskih kompanija u Turskoj. Glumio je u filmu Nuri Bilge Ceylana Bilo jednom u Anadoliji (Bir zamanlar Anadoluda) koji je 2011. godine osvojio Veliku nagradu u Cannesu. Glumio je i u filmovima Sezona nosoroga i Izvor nade. Veliki uspjeh postigao je filmom Vizontele i nastavkom Vizontele Tuuba te filmom Organizirani poslovi. Također je poznat po svojoj poeziji i jedan je od najčitanijih turskih pjesnika.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  27.5. Subota, 19:00

 • Moj dragi brat

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ertem Eğilmez
  Scenarist: Sadık Şendil
  Producent: Ertem Eğilmez
  Direktor fotografije: Erdoğan Engin
  Glazba: Cahit Oben
  Glumci: Tarık Akan, Kahraman Kıral, Halit Akçatepe, metin Akpınar, Adile Naşıt, Kemal Sunal, Sıtkı Akçatepe

  Zemlja: Turska
  Godina: 1973.
  Trajanje: 92'

  Sinopsis

  Mali Kahraman sa svojom obitelji živi vrlo skroman život. Nakon što mu se otac uguši u požaru, on ostaje sam sa svojim bratom i njegovim bliskim prijateljem. Jedina želja malenog dječaka je imati televizor i to im stalno daje do znanja. Brat nimalo nije zanesen idejom o televizoru, međutim kada sudbina uplete svoje prste...

  Životopis redatelja

  Ertem Eğilmez (1929.-1989.) bio je redatelj, producent i scenarist. Osnovnu i srednju školu završio je u Konyi. Nakon što je jedno vrijeme radio kao trgovac, utemeljio je izdavačku kuću Çağlayan. Napravio je pravu revoluciju u Turskoj kada je krenuo izdavati džepne knjige. Godine 1961. utemeljio je Efe Film, a 1964. Arzu film. Poznat je kao čovjek koji je sudjelovao u stvaranju nekih od najpopularnijih filmova u povijesti turske kinematografije. Mnoge od tih filmova producirala je njegova produkcijska kuća Arzu film. Film Moj dragi brat snimljen 1973. godine, smatra se jednom od najboljih drama u povijesti turske kinematografije.

  U sklopu 6. Tjedna turskog filma. 

  Velika dvorana
  27.5. Subota, 21:00

 • Nepoznata djevojka 12

  21:20, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
  Scenarist: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
  Producent: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd
  Produkcijska kuća: Les Films du Fleuve, Archipel 35, Savage Film
  Direktor fotografije: Alain Marcoen
  Montaža: Marie-Hélène Dozo
  Glumci: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier

  Zemlja: Belgija, Francuska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 113'
  Početak prikazivanja: 21. 5. 2017.

  Sinopsis

  Francuska glumačka zvijezda u usponu Adèle Haenel (Water Lilies, Les Combattants) glumi Jenny Davin, mladu liječnicu kojoj u kasnim večernjim satima netko pozvoni na vrata ordinacije, no ona ne otvori jer je gotovo radno vrijeme. Sljedeće jutro, ona sazna da je to bila djevojka koju je policija pronašla mrtvu i ne može je identificirati. Šokirana je, a ubrzo je obuzima i nevjerojatna grižnja savjesti što joj nije pomogla. Kako bi barem donekle umirila svoj osjećaj krivnje, Jenny kreće u potragu za imenom mrtve djevojke kako bi je dostojno sahranila. Ne želi da ona nestane s ovog svijeta bez imena, kao da nikad ni nije živjela...

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 2016. - nominacija za Zlatnu palmu
  Nagrade Cesar 2016. - nominacija za najbolji strani film
  Nagrade Lumiere 2016. - nominacija za najbolji film na francuskom jeziku

  Životopis redatelja

  Braća Jean Pierre i Luc Dardenne belgijski su filmaški duo. Zajedno pišu scenarije, produciraju i režiraju. Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvarili su osvajanjem Zlatne palme 1999. za film 'Rosetta'. Tri godine kasnije, za ulogu u njihovu filmu 'Sin',Olivier Gourmet osvaja nagradu za najboljeg glumca u Cannesu. Drugi put osvajaju cannesku Zlatnu palmu 2005. za film 'Dijete'. Njihov film 'Lornina šutnja' osvojio je nagradu za najbolji scenarij na Cannesu 2008. 2011. godine osvajaju canneski Grand prix žirija za film 'Dječak na biciklu'.

  Dvorana Müller
  27.5. Subota, 21:20

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno