EN HR
 • Žene na rubu živčanog sloma (Kinolektira)

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Pedro Almodóvar
  Scenarist: Pedro Almodóvar
  Producent: Pedro Almodóvar
  Produkcijska kuća: El Deseo, S.A.
  Direktor fotografije: José Luis Alcaine
  Montaža: José Salcedo
  Glazba: Bernardo Bonezzi
  Glumci: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano, Rossy de Palma, María Barranco

  Zemlja: Španjolska
  Godina: 1988.
  Trajanje: 89'

  Sinopsis

  Televizijska glumica Pepa pokušavajući doći do bivšega ljubavnika, slatkorječivog zavodnika Ivána, koji ju je upravo ostavio, izazvat će lavinu komplikacija i događaja, a na koncu uvjeriti sebe i svoje živčane suparnice da ni jednoj od njih Iván nije potreban. Kultna komedija 'Žene na rubu živčanog sloma' popularnost duguje spoju komičnih nesporazuma i popularne farse, ekscentričnim i kompleksnim ženskim likovima te camp vizualnom stilu, po kojima je Almodóvar postao prepoznatljiv. Redatelj stvara vlastiti tip emancipirane, ali frustrirane žene koja vodi bitku ne samo s muškarcima, nego i s drugim ženama, vlastitim željama i iluzijama, a u slučaju Pepe i s medijima. Upravo 'Žene na rubu živčanog sloma' stječu mu atribut „ženskog redatelja“ čije uratke odlikuju svjesna estetizacija kiča i žanrovski eklekticizam (najčešće spaja komediju, melodramu i kriminalistički film), te trajne tematske preokupacije polusvijetom, ženskim likovima, promjenjivim spolnim identitetima i nekonvencionalnim seksualnim opredjeljenjima.

  Nagrade i festivali

  Dodjela Oscara 1989. - nominacija za najbolji film na stranom jeziku
  Europske filmske nagrade 1988. - nagrada za najbolji film mladog autora, nagrada za najbolju glavnu glumicu (Carmen Maura).
  Španjolske nacionalne filmske nagrade Goya - najbolji film, originalni scenarij, montaža, glavna glumica (Carmen Maura) i sporedna glumica (María Barranco)

  Životopis redatelja

  Redatelj, scenarist, producent i nekadašnji glumac, Pedro Almodóvar jedan je od međunarodno najuspješnijih španjolskih filmaša. Ističe se specifičnim vizualnim stilom prepoznatljivim po camp estetici. Dobitnik je Oscara za filmove 'Sve o mojoj majci' i 'Pričaj s njom', a poznat je i po filmovima 'Žene na rubu živčanog sloma', 'Živo meso', 'Cvijet moje tajne' i 'Vraćam se'.

  Film prikazujemo u sklopu programa Kinolektira.

  Velika dvorana
  30.9. Nedjelja, 19:00

  Kupi ulaznice

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno