EN HR
 • Julien u sredini 15

  17:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Xavier Legrand
  Scenarist: Xavier Legrand
  Producent: Alexandre Gavras
  Produkcijska kuća: KG Productions, France 3 Cinéma
  Direktor fotografije: Nathalie Durand
  Montaža: Yorgos Lamprinos
  Glumci: Denis Ménochet, Léa Drucker, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux, Mathieu Saikaly

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 90'
  Početak prikazivanja: 19. 4. 2018.

  Sinopsis

  Napeta drama o obiteljskom nasilju nagrađena Srebrnim lavom za režiju u Veneciji. Miriam i Antoine Besson tek su se razveli. Miriam traži isključivo skrbništvo nad sinom Julienom kako bi ga zaštitila od navodno nasilnog oca. No na sudu je Antoine slika smirenog i preobraćenog čovjeka te uspijeva izboriti zajedničko skrbništvo. Traumatizirani Julien postaje talac u sukobu između majke koja će učiniti sve da pobjegne od bivšeg muža i oca koji sinom okrutno manipulira kako bi se ponovno uvukao u život bivše supruge. Kako vrijeme odmiče, Miriamin strah sve više raste. Film je prikazan u natjecateljskom programu 15. Zagreb Film Festivala pod naslovom 'Skrbnik'.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 2017. – Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada Luigi De Laurentiis za najbolji debitantski film
  Toronto International Film Festival 2017.
  San Sebastián Film Festival 2017. – nagrada publike za europski film, nagrada RTVE Another Look
  Zagreb Film Festival 2017. - glavni natjecateljski program

  Životopis redatelja

  Xavier Legrand rođen je u Francuskoj 1979. Studirao je dramu na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu. Njegov prvi kratki film 'Ništa za izgubiti' ('Je Avant que de tout perdre'), nominiran je za Oscara 2014., te je osvojio nekoliko nagrada uključujući četiri nagrade u Clermont-Ferrandu i Cezara za najbolji kratki film.

  Iz kritika

  Nepodnošljivo napeta vožnja bez zadrške kroz košmar obiteljskog terora. 'Julien u sredini' sofisticiranom filmskom tehnikom donosi uznemirujuće realne prizore s kojih ne možete skinuti pogled. (ScreenDaily)

  Strah koji zamračuje njihov život toliko je intenzivan i realan da vam se pri gledanju čini kako ste i sami pored kamere dok vas obuzima užas. (High on Films)

  Napeta, dirljiva, nagrađivana drama o obiteljskom nasilju. (The Playlist)

  Majstorska lekcija iz filma i života. (JDD)

  Nevjerojatan filmski trijumf. Iznimno vješta režija i intenzitet. (Canal Plus)

  Iznimno, a istovremeno uznemirujuće. Filmska režija na svojem vrhuncu. (Cinema Teaser)

  'Julien u sredini' nije samo odličan film, koji na način kojim se mali broj filmova može pohvaliti, snažno i upečatljivo dočarava eskalaciju i tjeskobu koju izaziva sveprožimajuće obiteljsko nasilje. Riječ je o iznimno uspjelom redateljsko-scenarističkom prvijencu koji posjeduje rijetko, gotovo klasicističko umijeće da stvori intrigantnu dramu iz bolne svakodnevice. (The Playlist)

  Velika dvorana
  4.5. Petak, 17:00
  5.5. Subota, 21:10
  21.5. Ponedjeljak, 18:30
  22.5. Utorak, 20:45

  Dvorana Müller
  25.5. Petak, 17:15

  Kupi ulaznice

 • Nevjerojatna priča o divovskoj kruški (Kino Bibijada)

  17:15, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick
  Scenarist: Bo Hr. Hansen, Philip Einstein Lipski, Amalie Næsby Fick (književni predložak: Jakob Martin Strid)
  Glazba: Fridolin Nordsø
  Glumci: - Glasovi: Fran Pocrnić, Darin Pavišić, Nikica Viličić, Boris Barberić, Goran Vrbanić, Kristijan Ugrina, Alen Šalinović

  Zemlja: Danska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 80'
  Uzrast: Svi uzrasti
  Početak prikazivanja: 05.05.2018.

  Sinopsis

  Najveće avanture dolaze neočekivano – Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Suncogradu. Svi žive sretno dok, iznenada, omiljeni gradonačelnik Đibi ne nestane! Za vrijeme pecanja, Prugica ulovi poruku u boci od Đibija, koji piše da je zaglavio na Tajanstvenom otoku i da ga treba doći spasiti. U boci se nalazi i malo sjeme – nakon što ga posade, iz njega izraste divovska kruška! Od kruške su izradili brod u kojem Sebastijan, Prugi i otkvačeni profesor Glukoza kreću u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima. Svu hrabrost koju su imali su umalo potrošili, ali ipak ništa ne može spriječiti najbolje prijatelje – da pronađu Tajanstveni otok i vrate se kući s Đibijem.

  Nagrade i festivali

  Berlinale 2018. – službena selekcija – "Generation Kplus" film otvaranja

  Dvorana Müller
  4.5. Petak, 17:15
  5.5. Subota, 17:15
  23.5. Srijeda, 17:15
  26.5. Subota, 17:00

  Kupi ulaznice

 • Lady Macbeth

  18:45, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: William Oldroyd
  Scenarist: Nikolaj Leskov, Alice Birch
  Producent: Fodhla Cronin O'Reilly
  Produkcijska kuća: Sixty Six Pictures, BBC Films, British Film Institute (BFI)
  Direktor fotografije: Ari Wegner
  Montaža: Nick Emerson
  Glazba: Dan Jones
  Glumci: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton

  Zemlja: Velika Britanija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 89'
  Početak prikazivanja: 27. 4. 2018.

  Sinopsis

  Mladu Katherine otac je prodao starijem aristokratu koji je natjera da se vjenča s njegovim neotesanim sredovječnim sinom Alexanderom. Kada se upoznaju, kod njega nema pristojnosti, čak ne može ni konzumirati bračne dužnosti, ostavljajući Katherine očajnom. Ostavljena među zidovima obiteljske vile u raspadu dok su njezin suprug i svekar na poslovnom putu, Katherine upoznaje buntovnog slugu Sebastiana koji joj otvara oči te pruža ključ emocionalne i seksualne slobode. Njihova afera sve je snažnija i ne može ostati tajnom. Kada joj se suprug vrati, Katherine odlučuje braniti svoju ispunjenost po svaku cijenu, bez obzira koliko će krvi biti proliveno. Temeljeno na knjizi ruskog pisca Nikolaja Leskova Lady Macbeth of the Mtsensk.

  Nagrade i festivali

  San Sebastián Film Festival 2016. - nagrada FIPRESCI
  Thessaloniki Film Festival 2016. - nagrada FIPRESCI
  Vukovar Film Festival 2017.
  Europske filmske nagrade 2017. - nagrada European Discovery

  Životopis redatelja

  William Oldroyd studirao je režiju na RADA-i prije no što je postao stalni redatelj u kazalištu Youn Vic, gdje je režirao 'Duhove' Henrika Ibsena u novoj verziji Franka McGuinessa. Nastavio je režirajući velike produkcije kao što su Sartreov 'Kean' u Tokiju, 'Čekajući Godota' u Münchenu i 'Two Noble Kinsmen' u Royal Shakespeare Company. U njegove operne produkcije pripadaju 'Don Pasquale' u Sadler's Wells Theatre i 'La Serva Padrona' u Portugalu Oldroydov prvi kratki film 'Christ's Dog' napisao je Howard Barker i bio je nominiran za najbolji kratki film na festivalu u Hamburgu. Njegov drugi kratki film bio je 'Best', koji je napisao Adam Brace, a pobijedio je na festivalu Sundance London te je prikazan na festivalu u Sundanceu. 'Lady Machbeth' njegov je prvi igrani film.

  Dvorana Müller
  4.5. Petak, 18:45

 • Fanny i Alexander

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Ingmar Bergman
  Scenarist: Ingmar Bergman
  Producent: Jörn Donner
  Produkcijska kuća: Cinematograph AB, Svenska Filminstitutet (SFI), Gaumont
  Direktor fotografije: Sven Nykvist
  Montaža: Sylvia Ingemarsson
  Glazba: Daniel Bell
  Glumci: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Gunn Wĺllgren, Börje Ahlstedt, Allan Edwall.

  Zemlja: Švedska, Francuska, Zapadna Njemačka
  Godina: 1982.
  Trajanje: 188'

  Sinopsis

  'Fanny i Alexander' jedan je od Bergmanovih najuniverzalnijih filmova kojim je pokušao dočarati putovanje ljudskog života i na celuloidnu vrpcu prenijeti sve strahove i želje ljudskog duha. Priča je to o odrastanju u imućnoj umjetničkoj obitelji Ekhdal, ispričana kroz oči 10-godišnjeg dječaka Alexandra i njegove mlađe sestre Fanny. Nakon iznenadne očeve smrti njihova se majka odlučuje ponovno udati. Fanny i Alexander moraju se preseliti u dom svog krutog i prilično bešćutnog očuha, svećenika Vergerusa. Film je tematski i stilistički podijeljen u tri djela, a svaki od njih prikazuje drugi aspekt obiteljskog života.

  Nagrade i festivali

  Venecijanski filmski festival 1983. - nagrada FIPRESCI
  Oscari 1984. - šest nominacija, nagrade u četiri kategorije (najbolji strani film, fotografija, scenografija i kostimografija)
  Zlatni globus 1984. - najbolji strani film
  BAFTA 1984. - najbolja fotografija

  Životopis redatelja

  Ingmar Bergman (Uppsala, 14. srpnja 1918. - Fårö, 30. srpnja 2007.) smatra se jednim od najvećih i najutjecajnijih redatelja modernog filma. Režirao je 62 filma, od kojih je većinu napisao, a režirao je i više od 170 kazališnih komada.

  Velika dvorana
  4.5. Petak, 19:00

 • Moj život bez zraka

  21:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Bojana Burnać
  Scenarist: Bojana Burnać
  Producent: Oliver Sertić
  Produkcijska kuća: Restart label
  Direktor fotografije: Bojana Burnać
  Montaža: Jelena Maksimović

  Zemlja: Hrvatska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 72'
  Početak prikazivanja: 4. 5. 2018.

  Sinopsis

  Moj život bez zraka donosi netremičan pogled u začudan svijet čovjeka čiji se najvažniji trenuci događaju pod vodom za vrijeme samo jednog  strogo kontroliranog daha. Neprestano pomičući granice tjelesnosti on uporno odlazi onkraj mogućeg, vjerujući kako će po neizvjesnom povratku na površinu još jednom postati najbolji. 

  Goran je svjetski rekorder u ronjenju na dah – čovjek čiji se najvažniji životni trenuci događaju onda kada pod vodom snagom volje nadilazi vlastitu ljudskost, kako bi naizgled osigurao vječnost. Njegov je put prekriven tišinom i koncentracijom što je iziskuju svakodnevni susreti s prolaznošću. Kako bi u onome čime se bavi ostao najbolji on svakodnevno ispituje vlastite granice riskirajući da ih prijeđe i zato bude nepovratno kažnjen. Moj život bez zraka prenosi osjećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo – onaj kompleksan spoj uzbuđenja, straha, neizvjesnosti i moći prekrivenih zujanjem tišine.

  Nagrade i festivali

  Međunarodni festival dokumentarnog filma u Torontu Hot Docs 2017.
  Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2017.
  Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest 2017. – Najbolji balkanski debitantski film
  ZagrebDox 2018.

  Životopis redatelja

  Bojana Burnać rođena je 1981. u Sisku, a živi u Zagrebu. Magistrirala je na Odsjeku filmskog snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Direktorica je fotografije igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, kratkometražnih i dugometražnih. Prva snimateljica u povijesti hrvatske kinematografije koja je snimila dugometražni igrani film.
  Podvodna snimateljica. Roni na dah. Napredna ronilačka spasiteljica, roni u ledu, roni u spiljama. Speleologinja. Solo planinarka. Redateljica dugometražnog dokumentarnog filma 'Moj život bez zraka', njezina redateljskog prvijenca.

  Dvorana Müller
  4.5. Petak, 21:00
  5.5. Subota, 19:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno