EN HR
 • Pogledajte dok možete!

  Kino Europa, 19.4. - 8.5.

  Sinopsis

  Program znakovita imena 'Pogledajte dok možete!' traje dok odbrojavamo dane do najavljenog zatvaranja kina Europa 1. lipnja 2019. Prikazat ćemo neke od vaših najdražih filmova u proteklih nekoliko godina, među kojima su i 'Druga strana nade' Akija Kaurismäkija, 'Mladost' Paola Sorrentina, 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić, 'Paterson' Jima Jarmuscha i 'Toni Erdmann' Maren Ade. Na programu će se za početak naći i novi filmovi 'Teret' Ognjena Glavonića i 'Duboki rezovi' Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića. Dođite, pogledajte dobar film i podržite naš prijedlog da nastavimo gledati filmove u kinu Europa.

  Vrijeme održavanja

  Dvorana Müller
  19.4. - 8.5.

 • Moj dida je pao s Marsa

  18:00, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Marina Andree Škop, Dražen Žarković
  Scenarist: Branko Ružić, Pavlica Bajsić
  Producent: Marina Andree Škop, Darija Kulenović Gudan
  Produkcijska kuća: Studio dim, Senca Studio, MasterFilm, Fabrika, Wady Films, Artileria, Filmbin, Hrvatska radiotelevizija
  Direktor fotografije: Sven Pepeonik
  Montaža: Marina Andree Škop
  Glumci: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Alex Rakoš, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Sven Barac, Tonka Kovačić

  Zemlja: Hrvatska, Slovenija, Češka, BiH, Luksemburg, Slovačka, Norveška
  Godina: 2019.
  Trajanje: 75'
  Uzrast: 7+
  Početak prikazivanja: 21. 3. 2019.

  Sinopsis

  Život djevojčice Une sasvim se preokrene kada njezina djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sȃm vanzemaljac čiji se brod davno srušio na Zemlju, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Njih dvoje imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda. Prvi domaći znanstveno-fantastični film za djecu koristi najsuvremenije filmske tehnike i u hrvatskoj kinematografiji dosad nezabilježene posebne efekte. Neobična avantura snimljena je prema motivima kratke priče Irene Krčelić Moj dida je vanzemaljac i donosi toplu priču o prijateljstvu, ljubavi i iskrenosti.

  Nagrade i festivali

  BeActive Award za najbolji projekt
  Prime4Kids&Family Award za najbolji projekt za djecu

  Životopis redatelja

  Marina Andree Škop i Dražen Žarković su višestruko nagrađivani autorski dvojac.

  Marina Andree Škop zajedno s kolegicom Darijom Kulenović Gudan 2001. godine osnovala je produkcijsku kuću Studio dim u kojoj razvijaju, produciraju i koproduciraju igrane i dokumentarne filmove, TV serije i transmedijske projekte (Aleksi, Naslovnica, Noćni brodovi i dr.). Njezin prvi dugometražni dokumentarni film Sevdah osvojio je Nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu 2009. godine.

  Dražen Žarković režirao je tri dugometražna igrana filma Ajmo žuti, Trešeta i Zagonetni dječak (iz serijala o Koku) te brojne dokumentarne filmove. Jedan je od redatelja humorističnih serijala Bitange i princeze, Odmori se, zaslužio si i Stipe u gostima. Za svoj je filmski i televizijski rad nagrađen nizom nagrada, između ostalih i sa četiri Oktavijana. Njegov naujspješniji film Trešeta, prikazan je na cijelom nizu festivala, te je osvojio sedam međunarodnih nagrada.

  Web stranice

  Moj dida je pao s Marsa_uručak

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.5. Nedjelja, 18:00
  11.5. Subota, 17:00
  19.5. Nedjelja, 17:00

 • Vardi od Agnès

  19:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Agnès Varda
  Scenarist: Agnès Varda
  Producent: Rosalie Varda
  Produkcijska kuća: Ciné-tamaris, Arte France, HBB26, Scarlett Productions
  Direktor fotografije: François Décréau, Claire Duguet, Julia Fabry
  Montaža: Agnès Varda, Nicolas Longinotti

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2019.
  Trajanje: 115'

  Sinopsis

  Autobiografski dokumentarac i posljednji film francuske kinematografske veteranke Agnès Varda svjetsku premijeru imao je na Berlinaleu gdje je Vardi uručena i nagrada za životno djelo. U svojem filmskom testamentu ova vizualna pripovjedačica i žestoka protivnica svakog institucionaliziranog načina razmišljanja vodi nas na putovanje kroz svijet njezinih nekonvencionalnih slika. Ili riječima same Varde: „Htjela sam ponovno izumiti film i biti sretna što sam žena. Htjela sam biti radikalna.“

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.5. Nedjelja, 19:00

 • Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari

  19:45, Dvorana Müller

  Info

  Redatelj: Radu Jude
  Scenarist: Radu Jude
  Producent: Ada Solomon
  Produkcijska kuća: A Hi Film, Endorfilm, Les Films d'Ici, Klas Film, Komplizen Film, ZDF/ARTE, TVR
  Direktor fotografije: Marius Panduru
  Montaža: Catalin Cristutiu
  Glumci: Iona Iacob, Alex Bogdan, Alexandru Dabija, Ion Rizea, Claudia Ieremia

  Zemlja: Rumunjska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 140'

  Sinopsis

  Mnogi smatraju masovno ubojstvo Židova u Odessi 1941. početkom Holokausta. Novi film Radu Judea prati kazališnu redateljicu Marianu čija nova predstava pokušava rekonstruirati taj važan događaj u rumunjskoj povijesti. Mariana shvaća kako sadašnjost nije toliko drugačija od prošlosti kada se susretne s problemima u pripremi projekta, mnogi glumci odbijaju raditi s pripadnicima romske manjine. Film je politčki britak, inteligentan i privlačan, ali i vrvi humornim scenama. 

   

  Životopis redatelja

  Radu Jude rođen je u Bukureštu 1977. godine. Režirao je niz nagrađivanih kratkih filmova. Njegov prvi dugometražni film, ‘Najsretnija djevojka na svijetu’, prikazan je na više od 50 filmskih festivala širom svijeta, osvojio je nagrade na Sundanceu i Berlinaleu, ali i posebno priznanje na ZFF-u 2009. Drugi dugometražni film, ‘Svi u našoj obitelji’, premijerno je prikazan na Berlinaleu 2012. godine, a te iste godine je osvojio i Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu. Treći film, ‘Bravo!’, osvojio je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Svojim zadnjim filmom ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ je osvojio nagradu za Najbolji film na Karloy Vary Festivalu.

  Raspored projekcija

  Dvorana Müller
  5.5. Nedjelja, 19:45
  7.5. Utorak, 20:00

 • Ray & Liz

  21:00, Velika dvorana

  Info

  Redatelj: Richard Billingham
  Scenarist: Richard Billingham
  Producent: Jacqui Davies, Jacqui Davies, Severn Screen
  Direktor fotografije: Daniel Landin
  Montaža: Tracy Granger
  Glumci: Richard Ashton, Jamie-Lee Beacher, Michelle Bonnard, Sam Dodd, James Eeles, Sam Gittins

  Zemlja: UK
  Godina: 2018.
  Trajanje: 108'

  Sinopsis

  Ray je vječno alkoholizirani autorov otac. Liz je autorova majka, ovisnica o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Oni postaju dominantni motiv njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma. Zato je autorov filmski debi produžena ruka njegova fotografskog opusa. Kao da mu je tom iskrenom filmskom gestom, oslobođenom od mizerabilizma i sentimentalnih poteza tipičnih za britansku „kitchen sink“ socijalu, odlučio podariti pokret. Ovdje smo daleko od romantičnih obiteljskih kronika Terencea Daviesa, premda ih združuje slična melankolija. Jer, njihovi su životi poput ofucane čipkaste zavjese i poderanih tapeta koji krase njihov stan. Zato je Billinghamov odnos prema privatnosti, mrtvilu i repetitivnosti gotovo beckettovski. Jedini predmet koji Rayu pravi društvo je njegov stari radio, uz sjećanja koja se raspadaju poput njegovih pluća. Kao da je autor podario šansu svom filmu da zamisli ono što će se dogoditi kad on više ne bude iza kamere i kada se ugasi prskalica koja je jednom dječaku uljepšala noćno druženje s prijateljima u ritmovima Musical Youtha.

  Nagrade i festivali

  Posebno priznanje žirija – Locarno Film Festival (2018); CPH PIX (2018); Nagrada Douglas Hickox najbolji producent i scenografija - British Independent Film Awards (2018); Velika nagrada žirija - Seville European Film Festival (2018); Nominacija za najbolji filmski prvijenac – BAFTA (2019)

  Životopis redatelja

  Richard Billingham rođen je u Birminghamu 1970. godine. Fotograf je, vizualni umjetnik i sineast. Fotografije u kojima je zabilježio čemerne živote svoje radničke obitelji, izlagane su u najetabliranijim galerijama, od londonskog Tatea do njujorškog Metropolitan Museuma, te ušle u najuži izbor za prestižnu Turner Prize. Objavljene su i u autorovoj hvaljenoj knjizi Ray's a Laugh. Godine 1998. snimio je kratkometražni doks Fishtank u kojem ćemo prvi put upoznati likove iz tih fotografija u filmskoj formi. Njima je posvetio svoj igranofilmski debi Ray & Liz premijerno prikazan lani u Locarnu.

  12. Subversive Film Festival (igrana konkurencija)

  Raspored projekcija

  Velika dvorana
  5.5. Nedjelja, 21:00

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno