EN HR
 • Mladi i usamljeni

  Info

  Redatelj: Claire Simon
  Scenarist: Claire Simon
  Produkcijska kuća: Sophie Dulac Productions, Carthage Films
  Direktor fotografije: Claire Simon
  Montaža: Lea Masson, Luc Forveille

  Zemlja: Francuska
  Godina: 2018.
  Trajanje: 100'

  Sinopsis

  Nakon što je lutala pariškom Bois de Vincennes (šifra: Šuma od koje su satkani snovi), Simon ulazi svojom neinvazivnom kamerom u srednju školu pariškog predgrađa Ivry, osluškujući razgovore njezinih učenika. Umjesto da komuniciraju putem Facebooka i sličnih društvenih mreža, oni se otvaraju jedni drugima kroz intimne razgovore. Pričaju o svojim (razorenim) obiteljima, majkama koje boluju od šizofrenije, odsutnim očevima, prvim ljubavima i planovima za budućnost. Simon postaje nešto poput njihove zamjenske majke, dajući im ono što im roditelji ne mogu pružiti u vlastitom domu. Ona ih naime sluša i ohrabruje. Pritom pokušavaju artikulirati emocije krajnje elokventno i ležerno, otkrivajući svoje nesigurnosti, strahove, žudnje i tuge. Zato je autoričin prosede krajnje senzitivan i lucidan. Podijelivši sa svojim vršnjacima vlastite probleme, oni počinju shvaćati da nisu sami. Pa makar će ponekad završiti svoju životnu priču sa suzama u očima, uz krajnje jednostavni zaključak – „Život je težak, zar ne?“. (Dragan Rubeša)

  Životopis redatelja

  Claire Simon rođena je u Londonu 1955. godine. Filmsku karijeru započinje u Alžiru, gdje je studirala antropologiju i francuski jezik. Potom je kao montažerka surađivala s alžirskim sineastom Mohammedom Lakhdar-Haminom. Njezini filmovi često se bave topografijom Pariza, bilo da je riječ o igranofilmskom formatu (Gare du Nord) ili doksima poput Šume od koje su satkani snovi, prikazanog u dokumentarnoj konkurenciji lanjskog Subversivea, a koji je renomirani Cahiers du Cinéma uvrstio u svoju godišnju ljestvicu 10 najboljih filmova 2016. godine (kao jedini dokumentarac). Autoričin najnoviji doks Mladi i usamljeni premijerno prikazan u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, mogao bi se promatrati kao varijacija njezina doksa Romansa na 800 kilometara (2001).

  11. Subversive Film Festival (dokumentarna konkurencija)

  Cijena ulaznice je 20 kn, a ulaznice će se moći kupiti od 6. svibnja na festivalskom info pultu u predvorju kina.

 • Dušan Makavejev: Eros, ideologija, montaža

  Sinopsis

  U dvorani Müller, 7. svibnja u 18 sati održat će se predstavljanje knjige Dušan Makavejev: Eros, ideologija, montaža. Knjigu će predstaviti urednici Vadim Erent i Bonita Rhoads, uz prisutnost drugih autora.

  Jedan od najosebujnijih autora avangardnog filma, Dušan Makavejev ranih 1970-ih slavljen je kao glasnik novog vala art filma. Tih godina filmski kritičari rekli su da je njegov rani uradak Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T. (1967.) najbolji film koji Godard nikad nije snimio. Nevinost bez zaštite (1968.) prozvana je trijumfom kinematografskog kolaža. WR: Misterije organizma (1971.) primile su 13-minutne stajaće ovacije publike, kao i nagradu Luis Buñuel u Cannesu, te su kasnije proglašene subverzivnim remek-djelom i „najboljim izdankom filozofskog filma“. Francis Ford Coppola pozvao ga je da režira Apokalipsu danas. Umjesto toga Makavejev je snimio Sweet Movie (1974.), konceptualni nastavak WR-a – politološko, erotološko, skatološko, skandalozno i beskompromisno djelo koje gotovo da nije imalo distribucije u kinima te je okončalo njegov medeni mjesec s filmskim kritičarima i financijerima, gotovo sahranivši njegovu karijeru.

  Autori: Marina Abramović, Louis Armand, Nevena Daković, Vadim Erent, Goran Gocić, Benjamin Halligan, Patrick Kinsman, Ivana Kronja, Phillip Lopate, Katarina Mihailović, Lorraine Mortimer, Julianna Ostrovsky, Richard Porton, Maxim Pozdorovkin, Bonita Rhoads, Zoran Samardžija, Anna Schober, Steven Shaviro, Nevenka Stanković, Aida Vidan

  11. Subversive Film Festival

  Ulaz je slobodan.

 • Zaljev (Körfez)

  Info

  Redatelj: Emre Yeksan
  Scenarist: Ahmet Büke, Emre Yeksan
  Producent: Anna Maria Aslanoglu
  Produkcijska kuća: Bir Film, Homemade Films, Istos Film
  Direktor fotografije: Jakub Giza
  Montaža: Selda Taskin
  Glazba: Ekin Uzeltuzenci
  Glumci: Damla Ardal, Ulas Tuna Astepe, Merve Dizdar

  Zemlja: Turska, Njemačka, Grčka
  Godina: 2017.
  Trajanje: 110'

  Sinopsis

  Ostavivši iza sebe promašenu karijeru i brak, Selim se vraća u Izmir. Nažalost, njegov dolazak ispunjen planovima za budućnost, lutanjima, i susretima sa školskim prijateljima, dogodio se u trenutku kad su njegovi žitelji počeli napuštati grad. Razlog njihovu bijegu jezivi je smrad koji je izazvala havarija jednog tankera. Tek će Selim odbaciti zaštitnu masku, promatrajući stvarnost kao da mu je to prvi put. Iako se junakov uspon prema prosvjetljenju kreće u smjeru felinijevskog raja nalik laičkoj komuni. Taj isti uspon postaje metafora svih naših karepovaca i plutajućih LNG terminala. Je, za svaki kraj postoji početak. Yeksanov komad započinje krajem. No slika Turske danas s njezinim autoritarnim vlastima, migracijama i naftnim rutama ujedno je i naša anestetizirana stvarnost, koja nije u stanju interpretirati znakove (ekološke) tragedije koja joj se događa sada i ovdje. Otuđenost, zbunjenost i apatija. To su unutarnja stanja koja prate Selima. Možda budućnost leži u grupi mladaca spremnih na pobunu. Igrajući na binarni diskurs metafore i stvarnosti, egzistencijalnog i političkog, individualnog i kolektivnog, Yeksan pokušava dokazati ideju koja je u isti mah apstaktna i konkretna, san i polazišna točka. (Dragan Rubeša)

  Životopis redatelja

  Emre Yeksan rođen je 1981. godine. Diplomirao je filmske studije na istanbulskom sveučilištu Mimar Sinan i pariškoj Sorbonni. Bavi se producentskim radom. Godine 2008. vraća se iz Pariza u Istanbul, gdje kreće u razvoj vlastitih projekata. Zaljev je njegov autorski debi.

  11. Subversive Film Festival (igrana konkurencija)

  Cijena ulaznice je 20 kn, a ulaznice će se moći kupiti od 6. svibnja na festivalskom info pultu u predvorju kina.

 • Divlji srodnici

  Info

  Redatelj: Jumana Manna
  Scenarist: Jumana Manna
  Producent: Jumana Manna, Elisabeth Kleppe
  Produkcijska kuća: Aldeles AS
  Direktor fotografije: Marte Vold
  Montaža: Katrin Ebersohn

  Zemlja: Njemačka, Libanon, Norveška
  Godina: 2018.
  Trajanje: 66'

  Sinopsis

  Da bi „zaštitili“ i replicirali sjemenje iz ratom poharanih usjeva sirijskog Alepa, znanstvenici iz Međunarodnog centra za poljoprivredno istraživanje u sušnim područjima (ICARDA) pokreću gensku banku. Sjeme se transportira preko Bejruta na norveški otok Svalbard, gdje se nalazi njezina baza. Ta ista banka postaje nešto poput njegove Noine arke, dok sjeme preuzima simboličnu ulogu „izbjeglica“. Za prave sirijske izbjeglice rezerviran je mukotrpni rad na poljima libanonske doline Beqaa. Igrajući na geografski i kulturološki sraz ratnog Alepa i idiličnog Svalbarda, autorica u filmu smireno operira motivima bioraznolikosti, klimatskih promjena, korporativne politike i otpornosti. „Gliste su sretne kad je zemlja zdrava“, kaže jedan od autoričinih aktera koji se bavi organskom poljoprivredom. U današnjem svijetu ima sve manje sretnih glista. Jer dok se na području Levanta sjeme suočava sa sušom i globalnim poljoprivrednim korporacijama, na norveškom krajnjem sjeveru prijete mu globalno zatopljenje i glečeri koji se otapaju. Pokušaji savladavanja tih katastrofa krajnje su ambivalentni. Zato autorica promatra antropocen kao bizarni spoj ljepote i horora. (Dragan Rubeša)

  Životopis redatelja

  Jumana Manna rođena je u New Jerseyju 1987. godine. Studirala je na Kalifornijskom umjetničkom institutu i Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Oslu. Njezin prethodni dokumentarni debi A Magical Substance Flows Into Me (2016) pozabavio se ostavštinom njemačko-židovskog etnomuzikologa Roberta Lachmanna, koji je tridesetih godina istraživao palestinske glazbene tradicije i uređivao radijsku emisiju Oriental Music.

  11. Subversive Film Festival (dokumentarna konkurencija)

  Cijena ulaznice je 20 kn, a ulaznice će se moći kupiti od 6. svibnja na festivalskom info pultu u predvorju kina.

Sljedeći
Prethodni

Izdvojeno