EN HR
  • 16.studeni

    Četvrtak na 15. Zagreb Film Festivalu!

    Već šesti dan pod geslom Hot in November traje Zagreb Film Festival, a filmska vrućina u studenom konačno je zavladala natjecateljskim programom dugometražnog igranog filma. Tako će četvrtak na ZFF-u gledatelje odvesti na putovanje – od hladne danske zabiti sve do toplog vrha talijanske "čizme".


    U 19 sati gledamo 'Zimsku braću', impresivan dugometražni prvijenac islandskog redatelja Hlynura Pálmasona. Rudnik u danskoj zabiti pozornica je atmosferične priče o ljubavnom trokutu i bratskom rivalstvu koje eskalira do neviđenih razmjera. Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca i nagradu Europa Cinemas Label. Palmasona je za 'Zimsku braću' inspirirao velikan nijemog filma Buster Keaton, a posebno “tjelesnost” njegovih filmova. Publiku će na projekciji pozdraviti producentica filma Julie Waltersdorph Hansen.

     

    Iz danskog rudnika u 21:30 h putujemo u Kalabriju. Na rasporedu je film 'Ciambra' redatelja Jonasa Carpignanoa, slobodni nastavak njegova prvijenca Mediterranea koji je prikazan 2015. na ZFF-u u sklopu Dana LUX filma. Talijanski kandidat za Oscara iza kojeg stoji ime izvršnog producenta Martina Scorsesea vodi nas u malenu romsku zajednicu u Italiji. Priča je to o odrastanju i inicijaciji u svijet muškosti 14-godišnjeg Roma Pija i pronicljiv uvid u život i svakodnevicu talijanske društvene margine koju osim Roma čine lokalni Talijani i afrički imigranati.

     

    U programu PLUS svakako pogledajte humorističnu dramu 'Vincent' o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode kojeg od samoubilačkih misli spašava njegova ekscentrična teta Nikki i luda avantura po Francuskoj. Europska filmska akademija nedavno je nominirala film za "europski Oscar" u kategoriji Najbolja europska komedija.

     

    U dvorani Müller danas u programu Fokus: Crna Gora gledamo probrane kratkometražne filmove (20:30 h), a pod reflektorom je jedan od najvećih svjetskih festivala, venecijanska Mostra i program Horizonti. Za Zagreb Film Festival selektor Enrico Vannucci odabrao je pet intrigantnih kratkiša (22:00 h) iz službene konkurencije njezina 74. izdanja.