EN HR
  • 14.listopad

    Deveti put kreće One Take Film Festival!

    Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru One Take Film Festival održava se u našem kinu od 19. do 21. listopada! One Take Film Festival isključuje, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma – montažu – i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i ostale oblike montažnih sklopova, čime se stvara prostor za poticajnije filmsko promišljanje i uzbudljivo filmsko djelovanje.

    One Take Film Festival 
    pokrenuo je 2003. godine Vedran Šamanović, kao tada jedinstven međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru, a koji uključuje gotovo sve filmske žanrove (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, glazbeni video i namjenski). One Take Film Festival daje naglasak prvenstveno na estetski čin filmskog djela, dok se jedan kadar smatra samo okvirom u kojem se kreću ideje, priče, emocije...

     

    U službenoj konkurenciji ove godine sudjeluju 32 filma pristigla iz 21 zemlje svijeta, od čega je 28 kratkometražnih filmova te su 4 dugometražna filma. Filmovi se natječu za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala.  U programu One Take in Love očekuje vas sedam filmova o odnosima i vezama, u programu Loading... predstavljamo retrospektivu Erika Poppea, a predstavljamo i studentske filmove Sveučilišta u Hildesheimu. U posebnom dijelu programa prikazat ćemo i filmove s londonskog festivala One Shot Movie Competition, a u programu Almost One prikazujemo filmove koji nisu u potpunosti snimljeni u jednom kadru, već imaju pokoju montažnu sponu.

     

    Popratni program festivala započinje i prije službenog otvorenja izložbom Vrijeme prostora u galeriji Vladimir Bužančić od 13. listopada na kojoj će biti izloženi radovi Vlaste Žanić, Antuna Maračića te Sandra Đukića, Marka Markovića i Branko Cerovca te izložbom Zastiranje Damira Čučića u galeriji Greta od 15. listopada. Za vrijeme festivalskog vikenda, 20. i 21. listopada, u Centru za likovni odgoj grada Zagreba moći će se pogledati i radovi francuske filmske umjetnice Muriel Montini.

    Više informacija o festivalu I raspored projekcija pronađite na stranici www.onetakefilmfestival.com.