EN HR
  • 19.ožujak

    Dobitnik Grand Prixa '120 otkucaja u minuti' u kinu!

    Erotična i emotivna drama '120 otkucaja u minuti' u kojoj se osobno prepliće s političkim osvojila je Grand Prix u Cannesu, te čak šest nagrada César, a od 22. ožujka na repertoaru je našeg kina.

     

    Ranih 1990-ih mladi pariški aktivisti očajnički se trude podići razinu osviještenosti o AIDS-u i trgnuti iz ravnodušnosti nezainteresirano društvo i farmaceutske kompanije. Skupini se pridružuje mladi Nathan, jedan od njezinih rijetkih članova koji nije zaražen HIV-om. Ondje upoznaje radikalnog i strastvenog Seana te njih dvoje započinju vezu dok grupa preispituje metodu šoka i nasilja kao način borbe.

     

    '120 otkucaja u minuti' proglašen je najboljim filmom na dodjeli francuskih filmskih nagrada César, a slavio je u čak šest kategorija. Uz najbolji film, osvojio je nagrade za najbolji originalni scenarij, glazbu i montažu. Nahuel Pérez Biscayart najveća je glumačka nada, dok je Antoine Reinartz nagrađen kao najbolji sporedni glumac. Uz Grand Prix na Cannesu osvojio je i prestižnu nagradu filmskih kritičara FIPRESCI te Queer Palmu. Svoju hrvatsku premijeru imao je na 15. Zagreb Film Festivalu gdje se natjecao za nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament. Redatelj Robin Campillo redoviti je koscenarist slavnom Laurentu Cantetu s kojim je 2008. osvojio Zlatnu palmu za filmsku uspješnicu 'Razred' koja također propituje drugost.