EN HR
  • 28.kolovoz

    Drugo izdanje Festivala svjetske književnosti

    U Zagrebu će se od 4. do 12. rujna okupiti neka od najvećih imena domaće i svjetske književnosti u sklopu drugog izdanja Festivala svjetske književnosti! Festival se ove godine održava se na 3 lokacije – u kinu Europa, Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Galeriji 'Josip Račić'.

     

    Kao i prošle godine, festivalom će se nastojati spojiti književnost s likovnom umjetnosti, a ulaz na sva festivalska događanja je – besplatan. Festival svakodnevno ima tri programa – u 17 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održava se program pod naslovom Pisac i njegov čitatelj, gdje će autori- gosti festivala razgovarati sa svojim “prvim” čitateljima – prevoditeljima, urednicima i nakladnicima. U 19 sati u kinu Europa organizirani su razgovori sa svakim od autora, dok će termin u 21 sat biti rezerviran za diskusije o temama koje nisu isključivo književne – o odnosu književnosti i Prvog svjetskog rata, o piscu u novom zavičaju i sličnim povijesnim i društvenim temama. Taj dio programa bit će realiziran u suradnji s festivalom Sa(n)jam knjige iz Pule.

     

    Ove godine festival obilježava i 25. godišnjicu smrti Danila Kiša, ali i predstavlja sasvim novi program realiziran u suradnji sa zagrebačkim srednjim školama. Naime, tijekom posljednja tri dana festivala učenici srednjih škola predstavit će na tzv. književnim matinejama tri romana hrvatskih suvremenih književnika: Renata Baretića, Slavenke Drakulić i Igora Štiksa. Cilj je približiti književnost mladima koji još uvijek vole čitati te ih potaknuti da se bave i suvremenom književnom produkcijom, koja je u programu lektire potpuno zapostavljena.

     

    Naposljetku, ne treba zaboraviti impresivan popis književnika koji dolaze na ovogodišnji festival, poput Igora Štiksa, Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića, Ivana Lovrenovića, Ivice Đikića i Ante Tomića, Javiera Cercasa, Mariju Duenas, Samija Michaela, Mathiasa Enarda, Francesce Melandri i dr. 

     

    Vijesti i cjelokupni program ovogodišnjeg festivala može se pratit ina službenoj stranici: http://literaturamundi.com/program/