EN HR
  • 23.studeni

    Dva filma sa ZFF-a na redovnom programu!

    Čak dva naslova prikazana u programu netom završenog 13. izdanja Zagreb Film Festivala ostaju na našem redovnom programu od ponedjeljka, 23. studenoga!

     

    'Zagrebačke priče vol. 3', treći nastavak omnibusa u produkciji Propeler Filma koji je na ZFF-u prikazan izvan konkurencije u glavnom programu, sastavljen je od šest kratkometražnih filmova posvećenih temi praznika, a režijskih ih potpisuju Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija i Radislav Jovanov Gonzo. 

     

    'Mustang', dugometražni debi mlade turske redateljice Deniz Gamze Ergüven, nježna je, ali i vrlo snažna priča o pet mladih sestara koje odrastaju u ruralnoj Turskoj, u izolaciji strogog kućnog režima. Film kritika opisuje kao "dalekog rođaka" filma 'Samoubojstva nevinih' Sofie Coppole, ali pritom 'Mustang' označava i pojavu jedinstvenog i odvažnog glasa u turskoj kinematografiji. Film je premijeru imao na festivalu u Cannesu, u sklopu programa Directors' Fortnigh (gdje je osvojio i nagradu Europa Cinemas Label), a na Sarajevo Film Festivalu nagrađen je glavnim priznanjem, Srcem Sarajeva. Na ZFF-u smo ga, kao jednog od tri finalista za nagradu LUX (koju svake godine dodjeljuje Europski parlament), gledali u sklopu programa Dan LUX filma