EN HR
  • 7.lipanj

    Dva talijanska filma o izgubljenoj nevinosti

    'Ciambra' i 'Sicilijanska bajka', dva talijanska filma koja su obilježila prošlogodišnji filmski festival u Cannesu od 14. lipnja igraju u našem kinu i odabranim kinima u sklopu Kino mreže. S juga Italije dolaze nam dvije intrigantne, visoko estetizirane i sugestivno režirane priče o odrastanju i izgubljenoj nevinosti u društvu koje je otupjelo na kriminalom zatrovanu svakodnevicu.

     

    'Ciambra' redatelja Jonasa Carpignana prati tinejdžera Pija Amata koji živi u Ciambri, malenoj romskoj zajednici u Kalabriji. Posvuda slijedi starijeg brata Cosima, usvajajući pritom vještine potrebne da preživi na ulicama grada. Kada Cosimo nestane, Pio se mora snaći između različitih etičkih skupina u susjedstvu - lokalnih Talijana, afričkih imigranata i Roma – te odlučiti je li doista spreman postati muškarcem. Pronicljiv prikaz manjinske teme nosi producentski pečat Martina Scorsesea, a svjetsku premijeru imao je u sklopu canneskog programa 15 dana autora gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label.Talijanska filmska akademija ovjenčala je 'Ciambru' dvjema nagradama David di Donatello, za najbolju režiju i najbolju montažu. Hrvatska publika imala je priliku vidjeti 'Ciambru' u sklopu glavnog natjecateljskog programa 15. Zagreb Film Festivala gdje je bio u konkurenciji za nagradu Zlatna kolica. Riječ je o slobodnom nastavku Carpignanova prvog filma 'Mediterranea' koji je prikazan na ZFF-u 2015. godine u sklopu Dana LUX filma.

     

    Dok 14-godišnji Pio pokušava odrasti u mačističkom okruženju, njegova vršnjakinja Luna opire se tišini i strahu u malenom sicilijanskom selu na rubu šume koje je postalo talac Cosa Nostre. Film 'Sicilijanska bajka' izazovnog autorskog tandema Fabio Grassadonia & Antonio Piazza inspiriran je istinitim događajem koji je devedesetih užasnuo Italiju, nestankom 13-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, sina mafijaškog doušnika koji je počeo surađivati s policijom. Luna, Giuseppeova kolegica iz razreda koja je zaljubljena u njega, jedina odbija prihvatiti njegov misteriozni nestanak i ponire u mračan svijet kriminalnog podzemlja koji ga je progutao. Žanrovski spoj trilera i gotičke bajke 'Sicilijanska bajka' vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije. Grassadonia & Piazza stvaraju čudesan filmski svijet u kojem se mitologija i priče o duhovima isprepliću sa surovom stvarnošću, a atmosferičnosti itekako doprinosi jezovito lijep soundtrack austrijske eksperimentalne glazbenice Anje Plaschg (Soap&Skin). Film je prikazan u sklopu canneskog Tjedna kritike gdje je njihov dugometražni debi 'Salvo' prije nekoliko godina osvojio Veliku nagradu žirija. 'Sicilijanska bajka' osvojila je pak nagradu David di Donatello za najbolji adaptirani scenarij, a hrvatsku premijeru imala je na 15. ZFF-u u sklopu natjecateljskog programa Ponovno s nama.

     

    Oba filma u distribuciji su Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.