EN HR
  • 4.lipanj

    Festival mediteranskog filma Split gostuje u kinu Europa!

    Jubilarni, peti Festival mediteranskog filma Split po prvi put gostuje i u Zagrebu. Naime, odmah po završetku programa u Splitu četiri izabrana festvalska naslova stižu u redovan program kina Europa. Iskušajte i vi od splitske publike već poznat recept, najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja.

    U ovom prvom pohodu FMFS-a na Zagreb bit će prikazan; ‘A gdje je sad?’, redateljice Nadine Labaki, priča o malenom, izoliranom libanonskom selu u kojem u zajednici žive kršćani i muslimani, ‘Kairo 678’, priča o tri žene, svaka iz različitog društvenog sloja, ‘Naš osobni rat' vodi mladi par kroz borbu s tumorom njihovog sina, dok ‘Brda 21000 Split’ dokumentira stanovnike neobičnog kvarta.

    Na prvom Festivalu Mediteranskog Filma Nadine Labaki je oduševila splitsku publiku svojim filmom Karamel. Sada u malo ozbiljnijem tonu obrađuje temu sukoba kršćana i muslimana u svojoj zemlji, Libanonu u filmu 'A gdje sada’ koji je otvorio Festival u Splitu.

    ‘Kairo 678’ osvojio devet nagrada po mnogim svjetskim festivalima uključujući i nagradu publike za najbolji film na Montpellieru i Rotterdamu.

    Francuski film ‘Naš osobni rat’ potpisuju Valerie Donzelli (režija, scenarij i glavna uloga) i njen muž Jérémie Elkaïm (scenarij) koji su na osnovi vlastitog iskustva snimili optimističnu priču o ustrajnosti i hrabrosti jedne mlade obitelji koja se bori za život svoga sina i za opstanak svoje veze. Film je nominiran za nagradu Cezar u 6 kategorija.

    ‘Brda 21000 Split’ dokumentarni je film Silvia Mirošničenka koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta. Višeslojni portret jednog neobičnog splitskog kvarta i njegovih još neobičnijih stanovnika čija je jedina svetinja Hajduk.

    Filmovi Festivala Mediteranskog Filma Split prikazuju se u subotu, 9. lipnja i u nedjelju 10. lipnja.