EN HR
  • 16.siječanj

    Filmske mutacije uz gostovanje Alberta Serre

    Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Uz filmove Alberta Serre bogat program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann. 

     

    Otvorenje dvanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se u nedjelju, 20. 1. u 19 sati u našem kinu uz diptih filmske vampirologije katalonskih umjetnika, filmove žudnje 'Vampir Cuadecuc' Pere Portabelle iz 1970. i 'Priča o mojoj smrti' Alberta Serre iz 2013., najavljujući njihove programe u kinu Europa od 20. do 23. siječnja i kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja 2019., pod naslovom GESTE UNDERGROUNDA.

     

    Kustoska politika Filmskih mutacija je rizomatsko povezivanje povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim dispozitivima pokretnih slika, a u tom se sučelju ogleda šest desetljeća Portabellina rada u trenjima španjolskog političkog i umjetničkog krajolika i Serrina eksplozija prošireno-filmskih otkrića i oblika koja izaziva i očuđuje različite publike posljednjih godina. Trebamo izbjegavati riječ film jedna je od provokativnih Serrinih izjava i slutnja anti-filmskih strategija, a paradoksalno, njegova su filmska izmještanja potvrda moći geste filma.

     

    U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u našem kinu gledat ćemo šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu Cuba libre (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze Viteška čast (2006.) i njihova povratka u La Manchu u metafilmskom pismu Lisandru Alonsu iz serije Korespondencije, Gospodin je činio čuda u meni (2011.), fiktivnog susreta Casanove i Drakule u Priči o mojoj smrti (2013.), do dviju izvedbi smrti kao ultimativne tajne (kako je Amos Vogel imenovao tradiciju te subverzije) Smrt Luja XIV. (2016.) s karizmatskim Jean-Pierreom Leaudom i Roi Soleil (2018.). Uz razgovore u našem kinu Albert Serra će 22. siječnja 2019. održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

     

    Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima.

     

    Dvostruki program Jamesa Benninga, američkog umjetnika strukturalnog filma, završna je gesta ovogodišnjih Mutacija. Slijedimo njezinu akceleraciju vrućeg i hladnog u radu 'O Panama' (u suradnji s umjetnikom Burtom Barrom i glumcem Willemom Dafoeom, 1983.), prema zaustavljanju za kratki nokturno 'L. Cohen' (snimljen u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.).

     

    Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 20. 01. do  4. 02. 2019. u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split.

     

    Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!