EN HR
  • 19.studeni

    Hit-komedija ZFF-a 'Stari momci' u kinu!

    Iz engleskog muškog internata u naše kino su stigli 'Stari momci' – romantična komedija o štreberu u ulozi ljubavnog posrednika koja će se pogotovo svidjeti ljubiteljima poetike Wesa Andersona. Prvijenac redatelja Tobyja MacDonalda netom je uz sjajne reakcije publike i hvalospjeve kritike prikazan u sklopu glavnog programa 16. ZFF-a.

     

    Kada u internat Caldermount stigne Agnes, privlačna kći profesora francuskog, knjiškom moljcu Ambersonu život se okrene naglavačke. Odjednom postaje ljubavni posrednik za popularnog alfa mužjaka Winchestera. Asistirajući u pripremanju romantičnih "zamki" za djevojku, sam pada u jednu i polako shvaća da je na nepovratnom putu zaljubljenosti. Winchester je definitivno komad, no Amberson ima duha. Hoće li smoći dovoljno hrabrosti da otkrije Agnes svoj identitet i izbori se za sebe?

     

    Britanska filmska poslastica moderna je varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom iz Netflixove serije ‘The End of the F***ing World’ u glavnoj ulozi. Rostandov zaplet duhovito je usađen u u epohu VHS-a, audiokaseta i kasno analogne medijske kulture na prijelazu 70-ih u 80-e, a filmski debitant MacDonald s posebnim guštom ismijava elitističku kulturu britanskih privatnih škola i njihov suludi sportsko-militaristički dril. Naslov filma - “Old Boys” (Stari momci) - kolokvijalni je termin kojim se u Britaniji obično nazivaju bivši pitomci elitnih škola poput Etona koji je služio kao predložak za fiktivni Caldermount.

     

    Riječima Jurice Pavičića „Filmofil će vjerojatno pomisliti da je posljednja stvar koja je svijetu filma potrebna - još jedna filmska verzija Cyrana de Bergeraca. Ipak, upravo jedna srednjoškolska adaptacija Rostanda spada među najbolje filmove koje će publika moći vidjeti na ovogodišnjem ZFF-u.“ Strani kritičari usporedili su pak ovu inteligentnu i pitku komediju s ‘Rushmoreom’ Wesa Andersona, a uz svježu obradu bezvremene priče, 'Stari momci' bave se i temama klase i otpora prema autoritetu.

     

    Film je u distribuciji umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.