EN HR
 • 24.travanj

  In memoriam Michael Glawogger

  Povodom iznenadne smrti proslavljenog austrijskog redatelja Michaela Glawoggera, u ponedjeljak, 28. travnja u velikoj dvorani održat će se posebna besplatna projekcija njegova dokumentarnog filma iz 2011. 'Slava kurvi' (eng. Whores' Glory). Glawogger je preminuo od posljedica malarije u srijedu, 23. travnja u afričkoj državi Liberiji, gdje je boravio zbog snimanja novog filma. 

  Michael Glawogger bio je čest gost Zagreb Film Festivala, u sklopu kojega je prikazana i njegova retrospektiva 2012. godine, a tada je održao i iznimno posjećeno masterclass predavanje u Dokukinu KIC. 'Slava kurvi' posljednji je dio dokumentarne trilogije o globalizaciji; prethode joj 'Megagradovi' (1998.) i 'Smrt radnika' (2005.). Ova kompleksna priča tematizira položaj žena, prostitutki i seksualnih radnica u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku, ali bez senzacionalizma, patetike ili osuđivanja. Upečatljivi soundtrack filma potpisuju, između ostalih, PJ Harvey i CocoRosie.

  Glawoggerov specifičan redateljsko-snimateljski pristup ovakvim vrlo osjetljivim temama očit je i u ovom filmu, u skladu s njegovim stalnim principima rada: "Pokušavam pronaći slike u svijetu koje nadilaze koncept dobra i zla, naprosto želim istražiti nešto što bi se jednostavno nazvalo 'condition humaine', stanja u kojem živimo i što u stvari jesmo. Ništa i nikoga ne želim osuđivati." (iz intervjua objavljenog u Novom listu)

  Projekciju kojom ćemo se oprostiti od ovog velikog redatelja organiziraju kino Europa, Dokukino i Restart. Uvodnu riječ prije projekcije održat će redatelj Boris Mitić, prijatelj i suradnik Michaela Glawoggera. Ulaz je slobodan.

Izdvojeno