EN HR
  • 17.prosinac

    Jubilarni 5. Maraton kratkometražnih filmova!

    Na najkraći dan u godini, 21. prosinca, po peti put se u Hrvatskoj održava Maraton kratkometražnih filmova, u sklopu kojega će se u 22 kina diljem zemlje (uključujući i naše kino) prikazati 37 filmova, među kojima velik broj novih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan!

     

    U svome najnovijem, petom izdanju Maraton kratkometražnih filmova podijeljen je u četiri programa. 'Hrvatski maratonci 1 i 2' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', a 'Domaći mali maratonci' i 'Europski mali maratonci' donose animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima.

     

    U programu 'Hrvatski maratonci 1 i 2' nalazi se deset domaćih filmova svih rodova: 'Gamer girl' Irene Jukić Pranjić, 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka, 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović, 'Tanja' Jasne Nanut, 'Trip' Marka Meštrovića, 'Siguran let' Alda Tardozzija, 'Čistačica' Matije Vukšića, 'Blink' Jakova Labrovića, 'Noćna ptica' Špele Čadež i 'Manivald' Chintis Lundgren.

     

    'Domaći' i 'Europski mali maratonci' donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu. Prvi, 'domaći' program, donosi serijal animiranih filmova 'Koyaa i nestašni predmeti' (njih osam) autora Kolje Sakside kao i 'Ježevu kuću' Eve Cvijanović. Osim toga, a u sklopu europskog programa 'kratkiša' najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Nizozemske ('Malo logike'), Slovenije ('Lasica'), Italije ('Dobro jutro mjeseče'), dva filma iz Francuske ('Dva prijatelja' i 'Malena lija') te po jedan iz Hrvatske ('Medo trapavko'), Portugala ('Ginjas') i Španjolske ('Životna priča').

     

    Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova ove će se godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu tog online programa prikazat će se presjek kratkometražnih uspješnica s prošla četiri izdanja Maratona 'kratkiša'.

     

    Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Jubilarni peti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.