EN HR
  • 2.prosinac

    Kinolektira: 'Čarobnjak iz Oza'

    Prva od dvije prosinačke Kinolektire odvest će vas 'negdje iznad duge' – u čarobnu zemlju Oz! U nedjelju, 11. prosinca s početkom u 19:15 sati, u sklopu spomenutog programa koji na naše veliko platno donosi svevremenska ostvarenja iz antologije filmske umjetnosti, održat će se projekcija jednog od najvećih i najstarijih filmskih klasika: 'Čarobnjaka iz Oza'.

     

    Ovaj kultni obiteljski film o djevojčici Dorothy koju strašni tornado 'otpuše' iz sumornog sivila Kanzasa u zapanjujuću nepoznatu zemlju Oz kojom vlada posvemašnje šarenilo i u kojoj žive najneobičnija bića, snimljen je davne 1939. godine, u Zlatno doba Hollywooda. Omiljena filmska bajka već gotovo punih osam desetljeća oduševljava sve generacije i primjer je ostvarenja 'sedme umjetnosti' koje čini sastavni dio odrastanja. Film je režiralo ukupno četiri redatelja, a najveći je dio redateljskog posla ostvario slavni Victor Fleming, koji je iste godine filmskoj umjetnosti podario još jedno kultno ostvarenje – 'Zameo ih vjetar'. Upravo je taj naslov 'Čarobnjaku iz Oza' preoteo Oscara za najbolji film, dok je sam 'Čarobnjak' osvojio najprestižnije zlatne kipiće u dvije kategorije: za najbolju glazbu i najbolju pjesmu.

     

    Osim što je ostao zapamćen po iznimnim glumačkim izvedbama predvođenima Judy Garland, plejadi čudesnih imaginarnih stvorenja, nizu danas općepoznatih songova te univerzalnim porukama, 'Čarobnjak iz Oza' predstavlja kinematografsko blago iz još jednog razloga. Film je, naime, nesumnjivo jedan od najvećih tadašnjih trijumfa filmske produkcije; obiluje raznim specijalnim efektima i tehničkim bravurama, a zahvaljujući inovativnom korištenju šminke te originalnoj scenografiji i kostimografiji oživjeli su likovi iz mašte i čarobni imaginarni svijet koji su u nadolazećim dekadama dosegli status vječnih vizualnih simbola. Osim toga, 'Čarobnjak' je jedan od prvih filmova u boji, a za vizualno blještavilo i kolorističku eksploziju (po čemu je film postao prepoznatljiv) korišten je jedan od tada najnovijih izuma – Technicolor.

     

    Pridružite se predblagdanskom duhu, 'slijedite cestu popločanu žutom opekom' i, uz razigranu družinu iz Oza, otisnite se na putovanje u centar mašte!

     

    Uoči projekcije o filmu će pričati filmolog Nikica Gilić.

     

    Ulaznice za projekciju 'Čarobnjaka iz Oza' mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn. Za djecu do 14 godina starosti cijena ulaznice je 22 kn.

    Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.