EN HR
  • 12.veljača

    Kinolektira gostuje na KinoKino Festivalu!

    Kinolektira, naš popularni redovni program koji na veliko platno donosi odabrane filmske klasike, po prvi put odlazi u goste, i to na festival KinoKino! U posebnom izdanju i za naše mlade gledatelje pod nazivom Kinolektira gostuje, spisateljica i ovogodišnja članica profesionalnog žirija KinoKina Olja Savičević Ivančević izabrala je kultnu komediju Neki to vole vruće, omiljeni film iz svog djetinjstva. Britanski filmski institut stavio je to antologijsko ostvarenje na popis od 50 filmova koje bi sva djeca trebala pogledati prije svoje 14. godine, a Američki filmski institut i BBC proglasili su ga najboljom komedijom svih vremena!



    Film Neki to vole vruće (1959.) američkog redatelja austrijsko-židovskih korijena Billyja Wildera označio je prekretnicu i postavio nove standarde holivudske komedije, ali i vratio u život žanr tzv. screwball komedije (termin je posuđen iz bejzbola i označava neočekivan, ali vrlo precizan i siguran udarac). Taj je žanr svoj vrhunac imao u tridesetim i četrdesetim godinama prošloga stoljeća, kad je na vrhuncu bila i konzervativna cenzura zbog koje u filmovima staroga Hollywooda nije bio moguć spomen ili čak aluzija seksualnosti. Žanr screwball komedije iznašao je način izlaska izvan puritanskih okvira definirajući se kao "rat između spolova", a tenzije svojih likova kamuflirao je u "rat riječima", što je proizvelo dotad neviđeno brze i guste dijaloge i nečuveni broj rečenica koje su glumci morali izgovoriti u minuti.



    U vrijeme kad snima film, Wilder već ima golemo iskustvo s cenzorima ne samo kao redatelj nego i kao scenarist ili koscenarist brojnih filmova koji su se uspješno nosili s takvim okolnostima rada. Iako film po izlasku nije dobio odobrenje cenzorskog Haysova kodeksa, svejedno je pušten u distribuciju jer su već nastupila neka nova vremena, a kritika, i posebno publika, s oduševljenjem ga je prihvatila.



    S klasičnim zapletom screwballa, u čijoj je srži često neka vrsta obmane, Neki to vole vruće koristi motiv prerušavanja u drugi spol (cross-dressing), a radnja se pokreće kad dva nezaposlena glazbenika, Joe i Jerry (Tony Curtis i Jack Lemmon), slučajno svjedoče velikom gangsterskom obračunu. Da bi izbjegli sigurnu smrt, prerušavaju se u žene, postaju Josephine i Daphne, i pridružuju se ženskoj glazbenoj trupi na putu za Miami. Joe se zaljubi u fatalnu plavušu, pjevačicu Sugar Kane (Marilyn Monroe), a ostarjeli milijunaš Osgood zaljubi se u Daphne. Taj zaplet omogućio je Wilderu poigravanje s čitavim spektrom spolnih i rodnih tabua, stereotipa i predrasuda, uz neprestano iskušavanje granica "normalnosti" zbog čega se film smatra vrhuncem njegove već ranije iskazane velike sklonosti prema parodiji, burleski i travestiji uz posebnu notu cinizma. Istovremeno radikalan (posebice za ono vrijeme) i iznimno smiješan, Neki to vole vruće i danas, 60 godina nakon prvog prikazivanja, izaziva salve smijeha, za što su svakako zaslužne i redom iznimne glumačke izvedbe Jacka Lemmona, Tonyja Curtisa i Marilyn Monroe.



    Na način koji više nije moguće vidjeti u holivudskim komedijama, film slavi životnu radost uz glavnu premisu da je smijeh jednostavno smijeh bez obzira na to odakle dolazi. Ili riječima selektorice filma Olje Savičević Ivančević: "U vrijeme moga odrastanja najviše sam se smijala uz ovaj film, gledajući ga onako vedro i opušteno kako filmove i čitav svijet gledaju djeca dok im glave ne napune predrasudama. Dobra i duhovita priča, sjajna muzika, divna Marilyn Monroe, zgodni Tony Curtis i genijalno simpatični Jack Lemmon razlozi su što i danas rado pogledam taj klasik Billyja Willdera i što vidim koliko je zapravo po životnoj vedrini i zaigranoj provokativnosti ispred svog (ili samo ispred našeg, današnjeg) vremena."



    Projekcija filma održat će se posljednjeg festivalskog dana KinoKina u nedjelju, 24. veljače u velikoj dvorani kina Europa s početkom u 19 sati i uz cijenu ulaznice od 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Europa, Varšavska 3 i online na https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr