EN HR
  • 27.veljača

    Kreće peto izdanje Ženijalnih dana!

    5. izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije u povodu 8. marta ‒ Međunarodnog dana žena održat će se ove godine od 7. do 10. ožujka u 29 kina u 26 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje. Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže, a jedan od sudionika je i naše kino.

     

    U četiri filmska dana posvećena ženama, od četvrtka do nedjelje gledat ćemo nekoliko nagrađivanih naslova koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

     

    S Islanda nam dolazi otkačena akcijska komedija ‘Halla ide u rat’ Benedikta Erlingssona o neustrašivoj ekoratnici s Islanda koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na 16. ZFF-u.

     

    Žena koja se nije bojala boriti za promjene bez obzira na posljedice po svoj život i egzistenciju portretirana je i u sjajnom dokumentarcu ‘Druga strana svega’ nagrađivane srpske redateljice Mile Turajlić. U filmu koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje na prestižnoj IDFA-i i nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu Turajlić za heroinu uzima svoju majku Srbijanku, uglednu sveučilišnu profesoricu i aktivistkinju koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića. Radnja filma događa se u potpunosti u Srbijankinu stanu, koji je podijeljen na pola sredinom 1940-ih, a vrata koja vode u drugi dio stana otad su zaključana. Gotovo nikada ne napuštajući kamerom stan, redateljica slaže kroniku jedne građanske srpske obitelji i donosi portret majke u vrijeme velikih političkih previranja preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost.

     

    Prihvatiti nepravdu ili joj se hrabro oduprijeti glavno je pitanje filma ‘Dom’ Darija Pleića u kojem glavnu ulogu tumači sjajna Judita Franković. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda). Glavna junakinja mora odlučiti kojim će putem krenuti: putem snažne žene koja ne pristaje na nepravdu i ne boji se samoće ili vjerne supruge koja pristaje na kompromisna rješenja.

     

    Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, ‘Lada Kamenski’ Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu. Mediji su ga opisali kao prvi domaći film po mjeri svjetskog pokreta time's up. Lada Kamenski opće je mjesto ženskog roda; to je film za žene, radnice, majke, supruge, ljubavnice, krojačice, ali i za glumice koje su prisiljene takmičiti se za naklonost redatelja i biti spremne jedna drugoj zabiti nož u leđa – a sve u maniri sofisticirane komedije prepune (auto)ironije, sarkazma, pa i subverzije.

     

    Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 29 neovisnih kinodvorana u 26 gradova, mjesta i otoka.