EN HR
  • 8.lipanj

    Ljeto u kinu Europa: osvježite se filmovima!

    Ovo će ljeto, sudeći prema meteorološkim prognozama, biti dugo i toplo, a u kinu Europa ove godine ono počinje ranije nego igdje drugdje: naime, već od nedjelje, 12. lipnja kreće ljetni program kina Europa!

     

    Kultno zagrebačko kino u Varšavskoj 3 već se tradicionalno ljeti pretvara u osvježavajuću filmsku oazu. Ovogodišnji će ljetni program ‘Propustili ste, pogledajte!’ okupiti gotovo 50 filmskih naslova koji su tijekom godine prikazivani u sklopu redovnog programa. U ljetnoj programskoj shemi naći će se tako, primjerice, hit ostvarenja europske kinematografije poput ‘Jastoga’, bizarno duhovite mračne satire o svijetu budućnosti s Rachel Weisz i Colinom Farrellom u glavnim ulogama i u režiji vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, ‘Mladosti’ oskarovca Paola Sorrentina s impresivnom glumačkom ekipom predvođenom Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom, ili pak mađarskog ostvarenja ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa, jednog od najoriginalnijih filmova protekle godine koji je među brojnim priznanjima nanizao i prestižne zlatne kipiće – Oscara i Zlatni globus – te Grand Prix festivala u Cannesu. 

     

    Protekla se sezona pokazala vrlo uspješnom i za hrvatski film: od domaćih predstavnika sezonu je otvorio hvaljeni ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, ovjenčan nagradom žirija prestižnog programa ‘Izvjestan pogled’ Filmskog festivala u Cannesu, a nastavio se sa zabavnim ostvarenjem Antonija Nuića, ‘Život je truba’, komedijom ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ Ivana Gorana Viteza te na Berlinaleu nagrađenom psihološkom dramom ‘S one strane’ Zrinka Ogreste.

     

    Dokumentarni žanr bit će zastupljenom nizom ostvarenja, među kojima se nalaze Oscarom ovjenčan dokumentarac o tragičnoj sudbini jedne od najvećih glazbenih zvijezda današnjice – ‘Amy’, dirljivo filmsko svjedočanstvo afričke stvarnosti pod nazivom ‘Dolazimo u miru’ u režiji Huberta Saupera, intrigantan igrano-dokumentarni film o mitovima Hladnog rata ‘Houston, imamo problem!’ Žige Virca i brojni drugi.

     

    . . . . . . . . . .

     

    NOVI NASLOVI

     

    No, filmsko ljeto u kinu Europa nije rezervirano samo za reprizne naslove: svoju redovnu kino distribuciju u ljetnim će mjesecima imati i nekoliko novih naslova: divlje nepredvidljiv i senzualan triler ‘Rasprskavanje’ (’A Bigger Splash’) talijanskog redatelja Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom, film ‘Ma ma’ Julija Medema u kojoj glavnu ulogu tumači Penélope Cruz, biografski film ‘Pelé: legenda je rođena’ o slavnom brazilskom nogometašu, dokumentarni film ‘Janis’ o glazbenoj ikoni hippie generacije J. Joplin te novi film Branka Schmidta, 'Imena višnje’.

     

    . . . . . . . . . .

     

    PROJEKCIJE S ENGLESKIM TITLOVIMA

     

    Većina ovih filmova, točnije oni koji su nastali izvan engleskog govornog područja, prikazat će se i uz titlove na engleskom jeziku u sklopu ljetnog programa ‘Subtitled T-days’. Riječ je o ljetnoj verziji redovnog godišnjeg programa ‘Subtitled Tuesdays’ koji već drugu godinu zaredom, kao odgovor na potrebe sve brojnije inozemne publike, na veliko platno kino Europa svakog utorka donosi filmove s dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) titlovima.

     

    . . . . . . . . . .

     

    FILMOVI ZA NAJMLAĐE

     

    Kino Bibijada, program namijenjen dječjoj publici, i ovog ljeta donosi sedam pažljivo odabranih dugometražnih igranih i animiranih ostvarenja, i to potpuno besplatno! Svake srijede i nedjelje s početkom u 17 h najmlađe će posjetitelje razveseljavati junaci filmova kao što su ‘Nevidljivi dječak’ Gabrielea Salvatoresa, dobitnik “europskog dječjeg Oscara”, australski kino hit ‘Oddball’ o junačkom podvigu istoimenog psa, te Oscarom nagrađeni animirani film ‘Pjesma mora’. Njima će se pridružiti i naš legendarni profesor Baltazar, koji će u ukupno 34 kratkometražna animirana filma, tematski raspoređena u šest blokova, rješavati probleme svojih sugrađana. Osim filmskih projekcija, najmlađi će imati priliku sudjelovati i u dodatnim sadržajima, a i njihovi odrasli pratitelji dobrodošli su na ovoj dvosatnoj filmskoj zabavi.

     

    . . . . . . . . . .

     

    Ulaznice za projekcije iz ljetnog programa kupuju se po redovnoj cijeni od 25 kn (odnosno 22 kn za umirovljenike, studente i učenike) na blagajni kina, a uskoro ponovno i online. 

    Ulaznice se mogu rezervirati isključivo putem web stranice kina Europa (putem linka 'rezerviraj' koji se nalazi u rasporedu, kraj naziva filma).

    Ljetni program Kina Bibijada je besplatan, no prethodno je potrebno preuzeti besplatne ulaznice na blagajni kina. Ulaznice se mogu preuzeti dan uoči projekcije ili na dan projekcije, a jedna osoba može preuzeti maksimalno 4 ulaznice.