EN HR
  • 17.siječanj

    Magnetični i šarmantni portret djevojaštva

    Od četvrtka, 19. siječnja našem redovnom repertoaru pridružuje se 'Moja sestra mršavica' švedske redateljice Sanne Lenken, film nagrađen Kristalnim medvjedom u programu Generation Filmskog festivala u Berlinu. U ovom dirljivom, gorko-slatkom ostvarenju o odrastanju dviju sestara mogu uživati gotovo sve generacije; film je, naime, prilagođen za uzrast 12+. 

     

    Uz mnogo humora, šarma i suosjećanja 'Moja sestra mršavica' prati odnos dviju sestara, mlađe Stelle i njezine starije sestre, popularne klizačice Katje koja krije poremećaj u prehrani. Sama redateljica svoj dugometražni debi opisuje kao pokušaj da "istraži što znači odrastati u mladu djevojku i biti prosuđivan ovisno o tome kako izgledaš, a ne o tome što uistinu jesi".

     

    Film predstavlja nježan portret djevojaštva, ali i svojevrsno upozorenje na često zahtjevne situacije i krize koje donosi kompleksan period odrastanja, zbog čega je ovo ostvarenje prozvano "nordijskim rođakom filma 'Little Miss Sunshine'".(Hollywood Reporter). Glavnu ulogu 12-godišnje Katje maestralno je, uz veliku dozu energičnosti i šarma, odigrala Rebecka Josephson. Film je nagrađen nizom priznanja, a osim već spomenute nagrade na Berlinaleu, ističe se i nominacija za Nagradu mlade publike Europske filmske akademije.