EN HR
 • 15.travanj

  Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina

  Muzej grada Zagreba u sklopu izložbe „Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina“ priredio je popratni filmski program u Kinu Europa. Na programu su dva žanrovski i kronološki različita filma – dokumentarni film „Trst, Jugoslavija“ (2017.) i kultni 35'mm film u boji „Ljubav i moda“ (1960.).

   

  Zamah domaće konfekcije, amerikanizacija društva, butik kultura, mini suknja, rokeri tzv. „čupavci“, neželjena školska uniforma, pojava potrošačke kulture, te mnogi drugi fenomeni obilježili su društvenu i političku klimu 1960-ih te ostavile trag na modu i odijevanje u Zagrebu. Ovo revolucionarno desetljeće označilo je kraj visoke mode i otvorilo put demokratizaciji mode. Moda, koja je u socijalizmu egzistirala unatoč restriktivnim životnim uvjetima, uglavnom je imala svoj autonoman razvoj prolazeći ispod radara komunističke vlasti. Taj razvoj pratimo izložbom  „Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina“ koja muzejskim predmetima i audio-vizualnim dokumentima ilustrira društvene i kulturne promjene koje utječu na modu i odijevanje ovog desetljeća.

   

  U želji da posjetiteljima ponudimo šire tumačenje pojedinih fenomena i doživljaj vremena, Muzej grada Zagreba priredio je popratni filmski program u Kinu Europa. Na programu su dva žanrovski i kronološki različita filma – dokumentarni film „Trst, Jugoslavija“ (2017.) i kultni 35'mm film u boji „Ljubav i moda“ (1960.).

   


  Dokumentarni film „Trst, Jugoslavija“ upotpunjuje izložbenu temu „Želje i mogućnosti“ koja obrađuje Trst kao shopping-destinaciju 1960-ih godina. Kultni odjevni predmeti poput traperica i balonera, ženski komplet u kolorističkom psihodeličnom uzorku (koji je još i danas u uporabi), odjeća s op-art motivima samo su neki od izloženih predmeta kupljenih u Trstu tih godina. Kao svjedoci vremena ti predmeti progovaraju o razdoblju kada želje potrošača i ponuda tržišta nisu bile usklađene stoga je Trst postao važno mjesto za ostvarivanja modnih i drugih potrošačkih želja. 


  Kultni jugoslavenski film „Ljubav i moda“ punio je kino dvorane odmah nakon premijere 1960. godine. Film je svojedobno izazvao euforiju jer je o svakodnevnom životu, s prisutnim zapadnjačkim obrascima ponašanja, progovorio na zabavan i za naše područje neuobičajen način te se u sadržajnom smislu odmaknuo od dominantnog žanra kritičkog filma. Popularnosti filma doprinijela je jedna od tada najpoznatijih glumica, šarmantna i atraktivna Beba Lončar koja je ženama i djevojkama s područja bivše Jugoslavije postala modni uzor. Film je promovirao izgled i kulturu odijevanja kao i obrasce ponašanja dominante u zapadnoeuropskim zemljama što je vidljivo na izložbi u temi „Utjecaji televizije i filma na modu i odijevanje“. 


  Kupnjom ulaznice za film u Kino Europi ostvarujete 50% popusta na ulaznicu za izložbu „Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina“ koja se održava u Muzeju grada Zagreba do 19. svibnja 2019. 


  RASPORED:
  Utorak, 23. travanj 2019. / Kino Europa - Dvorana Muller / 19:00 sati
  Film: Trst, Jugoslavija (2017.)
  Redatelj: Alessio Bozzer
  Zemlja: Italija, Hrvatska, BiH
  Godina: 2017.
  Trajanje: 62'  Nedjelja, 28. travanj 2019. / Kino Europa – Velika dvorana / 19:00 sati
  Film: Ljubav i moda (1960.)
  Redatelj: Ljubomir Radičević
  Zemlja: Jugoslavija
  Godina: 1960. 
  Trajanje: 1:45 (35'm u boji)

Izdvojeno