EN HR
  • 7.veljača

    'Muzej čudesa' Todda Haynesa u kinu

    Odnedavno prikazujemo fantastičnu avanturu 'Muzej čudesa' američkog nezavisnog filmaša Todda Haynesa kojeg pamtimo kao predvodnika New Queer Cinema i autora transgresivnih remek-djela poput 'Zlatni baršun', 'Nema me' i 'Carol'.

     

    Dječak Ben na američkom srednjem zapadu i gluha djevojčica Rose u New Yorku u potrazi su za onim što im nedostaje u životu. Dvije priče koje razdvaja pedeset godina isprepliću se, dok oboje otkrivaju tajanstvenu povezanost. Haynesova četvrta suradnja s velikom Juliane Moore snimljena je prema istoimenom romanu Briana Selznicka, široj publici vjerojatno najpoznatijeg po knjizi 'Hugo' po kojoj je Martin Scorsese 2011. godine snimio istoimeni filmski blockbuster.

     

    Uz Julianne Moore, koja je već ostvarila sjajne uloge u Haynesovim 'Sigurna', 'Daleko od raja' i 'Nema me', u glavnim su ulogama Millicent Simmonds kao Rose i Oakes Fegley kao Ben, dok Benovu majku glumi Michelle Williams koja je četiri puta nominirana za prestižnu nagradu Oscar. Iako su svi redom ostvarili vrhunske izvedbe, kritičari se slažu kako je najimpresivnija Millicent Simmonds, četrnaestogodišnja gluha glumica kojoj je ovo prva filmska uloga. 'Muzej čudesa' nominiran je za Zlatnu palmu na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.