EN HR
  • 12.veljača

    Na 3. KinoKinu djeca mijenjaju svijet!

    Natjecateljski program 3. KinoKino Festivala predstavlja osam filmskih naslova koji na različite načine tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast. Od Švedske i Norveške, preko Francuske, Njemačke i Cipra pa sve do Kolumbije, mali junaci i junakinje bore se za pravdu i mijenjaju svijet! 

     

    Uz Pottan koja u neodoljivoj znanstveno-fantastičnoj komediji Svemirski kamp Pettera Lennstranda postaje prva osmogodišnjakinja u svemiru, družit ćemo se s još nekoliko hrabrih, snalažljivih i avanturistički raspoloženih klinaca!

     

    U ciparskoj drami Dječak na mostu Petrosa Charalambousa, dječak po imenu Sokrat, inače sklon pirotehnici iz kućne radinosti, postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti.

     

    U francuskoj romantičnoj komediji Brailleovo srce Michela Boujenaha upoznajemo neustrašivu Marie, darovitu čelisticu koja zbog rijetkog poremećaja ubrzano gubi vid, no uspješno prevladava sve teškoće uz pomoć razrednog blesana Victora koji je beznadno zaljubljen u nju.

     

    Oskarova Amerika norveškog redatelja Torfinna Iversena dirljiva je filmska priča o velikim snovima i neobičnom prijateljstvu usred pustog nordijskog krajolika. U ovoj šarmantnoj posveti vesternima desetogodišnji Oskar zajedno s autsajderom Levijem i njegovim ponijem pokušat će preveslati veliki Atlantik u malom čamcu, kako bi pronašao svoju mamu i jahao kroz američku preriju.

     

    Nagrađivano njemačko ostvarenje Oči u oči redateljskog tandema Joachim Dollhopf i Evi Goldbrunner na duhovit način progovara o životu s različitostima. Jedanaestogodišnji Michi, vješto pretražuje internet i pronalazi tajanstvenog Toma iz majčinih pisama - oca kojeg nikad nije upoznao. Početna euforija prerasta u šok kada sazna da je Tom visok poput njega i nikako ne odgovara slici oca koju je zamislio. Usprkos lošem početku, Michi i Tom otkrivaju da imaju mnogo toga zajedničkog.

     

    Egzotična komedija Koza nesrećonoša Samira Oliverosa vodi nas na rajske plaže kolumbijskih Kariba, gdje svadljivi tinejdžeri Cornelius i Rita slučajno pregaze neobičnu bradatu kozu. Susret s kozom koja donosi nesreću bacit će brata i sestru u središte nezaboravne avanture tijekom koje će biti prisiljeni pronaći zajednički jezik,  a sve uz zvukove reggaea i lagani tropski povjetarac.

     

    U Cloudboyu redateljice Meikeminne Clinckspoor dvanaestogodišnji Niilas provodi uzbudljivo ljeto s novom obitelji svoje majke koja živi s narodom Saami na dalekom sjeveru Švedske. Kada jedan od njihovih sobova nestane, Niilas se pridružuje potrazi i pritom od najsjevernijih europskih nomada uči kako poštovati i živjeti u skladu s prirodom.

     

    Lancelot von Naso režirao je pak Blizanke, najnoviju adaptaciju istoimenog svjetski poznatog dječjeg klasika Ericha Kästnera u kojoj Lisa i Lottie nakon niza peripetija ponovno spajaju svoje razdvojene roditelje. Simpatične blizanke možda izgledaju identično, no zapravo su veoma različite – samopouzdana Lisa i samozatajna Lottie upornošću i snalažljivošću pokazuju kako su djeca često mudrija od odraslih koji ponekad zaborave slušati svoje srce.