EN HR
  • 29.listopad

    Na programu film 'Happy Endings'!

    Igrani film 'Happy Endings' redatelja i scenarista Darka Šuvaka, nakon što je zagrebačkoj publici nedavno predstavljen u sklopu natjecateljskog programa Zagreb Film Festivala, od četvrtka, 30. listopada na redovnom je programu kina. Film govori o prijateljicama koje pljačkom banke pokušavaju naći izlaz iz loše financijske situacije. Ankica i Ljilja vode salon za masažu, no posao im ne ide baš najbolje. Njihov kamatar gubi strpljenje, a budući da za njih opcija 'happy endings' kao dio usluge ne dolazi u obzir, pljačka banke izgleda im kao moguće rješenje financijskih problema, koji nisu i jedini koje moraju riješiti.

     

    U filmu glume Areta Ćurković (koja je na Pula Film Festivalu nagrađena Zlatnom Arenom za glavnu ulogu), Anita Matić Delić (koja je na istom festivalu nagrađena za sporednu ulogu) te Daria Lorenci Flatz, Zlatan Zuhrić Zuhra, Mate Gulin, Robert Plemić i Paško Vukasović. Kameru potpisuje Branko Linta, montažu Miran Miošić, a scenografiju Damir Gabelica. Film je snimljen u produkciji Alka Filma, a producenti su Jozo Patljak, Darko Šuvak i Aleksandar Črček.

     

    Darko Šuvak studirao je filmsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti, a magistrirao na Američkom Filmskom Institutu u Los Angelesu gdje i živi. Radi kao snimatelj po cijelome svijetu, a njegovi su filmovi i TV reklame nagrađivani na festivalima u Puli, Los Angelesu, Madridu, Cannesu, Torontu. 'Happy Endings' mu je debitantski dugometražni film. Po njegovim riječima, za redateljski prvijenac inspirirao ga je novinski članak o pljačkašici objavljen na jednom hrvatskom internetskom portalu, a bilo mu je zanimljivo prikazati pljačku koja je ujedno i zločin za očuvanje vlastitog digniteta, kada je skrivena anksioznost uzrokovana novčanim problemima ubitačna, a moralni imperativ je vođen instinktom preživljavanja.